Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak uchronić się przed atakiem hakera

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 384
  • 1

Jak skutecznie  zablokować taki atak hakera i co można zrobić by się pozbyć go z naszej sieci? Wrzucenie do blokowanych po czym ponowna zmiana haseł nic nie daje. Jest kolejne urządzenie i koleje połączenie nasłuchujące 😕

* Wpis wydzielony jako nowy temat z Sieć ukryta i zabezpieczenia - Bartłomiej

23 ODPOW. 23

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14316
  • 58843
  • 718

@Szym_ON  może wyłączenie DHCP i nadawanie adresów z ręki ,  przy ich ograniczeniu do liczby urządzeń ?

• 114
  • 384
  • 1

@agat13Czytałem Waszą dyskusję.. i ktoś chyba o tym wspominał. Nie wiem czy potrafię tak to ogarnąć jako laik. Na tę chwilę mam ukrytą sieć i nie widzę podejrzanych urządzeń od jakiegoś czasu ale w zeszłym roku przez kilka miesięcy włamywał się regularnie jakiś hakier z bloku. Nie sposób go namierzyć bo to Ty jesteś namierzany przez niego. 🤔

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 582
  • 2475
  • 13

@Szym_ONMasz na myśli włam do sieci wi-fi?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14316
  • 58843
  • 718

@Szym_ON  z poziomu rutera te opcje bez problemu włączysz czyszcząc najpierw listę urządzeń aktywnych i nieaktywnych

Można do adresu MAC urządzenia przypisać adres IP i skrócić listę nadawanych do liczby urządzeń tak, aby nie było więcej wydawanych z routera niż Twoich urządzeń i tyle...tyle, że warto zmienić adresy na inny ich zakres. 

100% pewności i tak nigdy nie ma..zależy jak zawzięty jest haker 

Ważne, aby hasło było silne i szyfrowanie najwyższe dostępne dla urządzeń odbiorczych 

• 114
  • 384
  • 1

@atlas_cudow tak i czy to, że wrzucasz go do blokowanych 🤔 czy to ma sens? 

@agat13 ja Cię rozumiem i zapewne co jakiś czas kontrolować temat. Ale jak odwiedza Cię załóżmy rodzina i ona korzysta ze swoich adresów mac🤔 to one muszą być również dostępne dla nich ale nie będą aktywne w danym momencie. Dobrze rozumiem? 

_______

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

• 582
  • 2475
  • 13

@Szym_ON Jest kilka technik, aby uchronić się. Najważniejsze to szyfrowanie WPA3. Do tej pory jest jeszcze nie złamane więc spokojnie wystarczy. Dodatkowo możesz zrobić białą listę MAC adresów. Tylko one się będą mogły połączyć, reszta będzie odrzucona. Tylko pamiętaj, że współczesne telefony mają losowy mac więc będziesz musiał to wyłączyć na każdym urządzeniu. Dodatkowo możesz kupić coś od mikrotika i tam zrobić ograniczenie sygnałowe itp.  Ale tak naprawdę WPA3 i odpowiednio długie i skomplikowane hasło załatwi sprawę.

Odnośnie MAC i gości to możesz zrobić hot spota i logowanie przez skanowanie QR. Oczywiście hot spot z ograniczeniami i auto wylogowaniem po  np 24 h

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6457
  • 26526
  • 216

@Szym_ON 

Ukrywanie czy nie nazwy sieci nie daje jeszcze żadnego osłabienia jej bezpieczeństwa.

Przy ustawieniu odpowiednio złożonego hasła i protokołu szyfrowania nikt ci się nie ma prawa włamać.

Po czym wnoskujesz, że ktoś ci się włamuje??

• 114
  • 384
  • 1

@atlas_cudow ograniczenie sygnału czyli zmniejszenie mocy. Zaraz sprawdzę czy mam wpa3 w swoim routerze. Czyli wszystkie urządzenia łączyć na nowo bo się szyfrowanie zmieni 🤔

• 582
  • 2475
  • 13

@Szym_ON Nieee. Na Mietku możesz ustawić, że urządzenia, które odbierają słabszy sygnał niz np -70dbm będą automatycznie odrzucenie.