Jak ponownie włączyć stabilizację dla linii? Widełki DLM

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 87
  • 114
  • 0

Jest problem. Po awarii linii, synchronizacja została zablokowana na poziomie 14335 kbps. Przed awarią było tyle, ile wyciąga linia: co najmniej 19656 kbps. Niestety od kilku dni bezskutecznie próbuję "błagać" Orange o ponowną stabilizację, żeby ta prędkość wróciła się, tym bardziej że SNR ma spory zapas teraz.

Niestety napotykam "beton", który twierdzi że wszystko się zgadza, bo jestem na umowie do 10 Mbps. 

Przecież chyba dwa lata temu, Orange uwolnił synchronizacje dla wszystkich, na tyle ile wyciąga ich linia. Czyżby wycofali się z tego. Widzę, że u mnie maks jest do 10 Mbps, wyciągałem 17 Mbps bez problemu. Myślałem, że opcja do 10 Mbps to już przeszłość, bo wszyscy przeszli do 20 Mbps. Ale Orange znów do tego powrócił? Co w tej sytuacji robić? Chętnie bym przeszedł na umowę do 20 Mbps ale nie ma takiej możliwości w systemie.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Faktycznie na twoim koncie masz 20Mb i tego się trzymaj. Przypilnuj technika, aby przywrócił Ci pierwotną prędkość. Nie daj się spławić 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@obywatel_lp  możliwe, że to "wyłączanie miedzianej opcji internetu tylnymi drzwiami". Rozważ np. przejście na internet mobilny dla domu.

• 2843
  • 12105
  • 74

W takiej sytuacji, chyba musi przyjechać technik i zrobić pomiar linii.  Jeżeli wyjdzie ok, to zgłasza do Orange, ze u Ciebie pójdzie 20Mbps i  w systemie pojawi się taka szybkość. Wtedy będziesz mógł zrobić migrację, ale chyba wiąże się to z aneksem do umowy.

• 87
  • 114
  • 0

Przeszedłem się właśnie, okazuje się, że słupek który jest połączony z moim, skąd wychodzą kable (sparowany) jest zwyczajnie zmasakrowany, wszystkie bebechy na wierzchu. Wina po stronie Orange. Zgłoszone to zostało. W nocy były intensywne opady deszczu, Internet rozłączało co chwilę, parametry spadały do zera. A tymczasem ja, jako klient jestem karany zmniejszaniem synchronizacji. 

No właśnie, w tym kierunku szybkości muszę tak zrobić. Ale tak czy inaczej, na razie walczę o przywrócenie tego, co miałem. Jestem na bezterminowej, terminowa to plus 15 zł do rachunku więcej. 

• 2843
  • 12105
  • 74

Nikt Cię za nic nie karze.  Są 2 aspekty:

1. Bałagan w umowie. Miałeś 20mbps, w umowę  na 10Mb...

2. Uszkodzona infrastruktura.

Trzeba to okręcić.  Zacznij od zgłoszenia uszkodzonej sieci. Jak to naprawiają to przystąp do zmiany warunków.

• 87
  • 114
  • 0

abcd.jpg

System zgłoszenia pokazuje, że to jest jednak 20 Mbps, pomimo umowy 10 Mbps. Więc pomieszanie z poplątaniem. Mam nadzieję, że jednak coś się zadziała bez kolejnych dzwonień. Zobaczymy.

• 2843
  • 12105
  • 74

Faktycznie na twoim koncie masz 20Mb i tego się trzymaj. Przypilnuj technika, aby przywrócił Ci pierwotną prędkość. Nie daj się spławić 🙂

• 87
  • 114
  • 0

Technik przyjazny klientowi zalatwił sprawę. Rekonfiguracja, stabilizacja łącza. 👍

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@obywatel_lpnapisał(-a)

Technik przyjazny klientowi zalatwił sprawę. Rekonfiguracja, stabilizacja łącza. 👍

Ale że już naprawili? Naprawdę?

• 87
  • 114
  • 0

Tak, naprawione. Po linii dawał uszkodzony słupek. Gdy padało, co kilka minut parametry spadały do 0, zrywało połączenie. Dziś szybka akcja, zgłoszenie uszkodzonej infrastruktury na infolinię , po godzinie już było to naprawiane. Przez Maxa zrobiłem diagnostykę, wykryło uszkodzenie. System przyjął, przydzielono właściwemu technikowi, który po kilku godzinach i sprawdzeniu na swoim sprzęcie, zrobił reset linii. Dodam, że męczyłem się prawie tydzień z tym. Niektórzy na infolinii sugerowali rozwiązanie umowy, jak mi się nie podoba: klient friendly 😉