Nie można wyświetlić tego widżeta.

Internet domowy - przyśpieszenie prędkości

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 12
  • 0

Dzień dobry,

Posiadam w Orange umowę na internet domowy o prędkości do 80mb/s.

Niestety aktualnie maksymalna prędkość to 30mb/s. Router jaki posiadam to FunBox 2.0, który jest podłączony do gniazda telefonicznego.

Niestety do mojego domu nie jest doprowadzona jeszcze instalacja światłowodu.

Czy jest jakaś opcja na zwiększenie prędkości aktualnego internetu?

Jestem w tym temacie zielony, także proszę o sugestie.

Zastanawialem się czy być może jest to problem starego kabla poprowadzonego z gniazda telefonicznego do routera, ale na początku zapytam Państwa o rade.

Pozdrawiam.

13 ODPOW. 13

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14376
  • 59049
  • 721

@wedzikowski  prędkość maksymalna usługi zależy wyłącznie od długości łącza i jego jakości. Od kabli użytych do instalacji, ilości złączek w instalacji wewnętrznej budynku, oraz stanu tej instalacji. 

Opisz dokładnie jak to wygląda. Przyłącze doziemne czy napowietrzne? Ile gniazdek i jakie przewody i kable instalacyjne zostały użyte 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6527
  • 26760
  • 217

@wedzikowski 

Przegląd kabli możesz zrobić, ale jeśli połączenie jest stabilne, to IMHO nie warto mieszać. Lepiej raczej nie będzie.

• 19850
  • 57436
  • 783

@wedzikowski głównym wyznacznikiem osiąganej prędkości na łączach miedzianych, to jest odległość do centrali oraz jakość i stan techniczny linii. Pokaż parametry swojej linii z routera. Będzie możliwość wywnioskować, czy jest jakaś możliwość na poprawienie prędkości. Jeśli internet masz stabilny, to czasami lepiej nic nie ruszać, bo można pogorszyć osiągi. Natomiast Orange już przestaje modernizować łącza miedziane 

• 14376
  • 59049
  • 721

@wedzikowski  to ja poradzę jeszcze coś. Weryfikację długości łącza. Według synchronizacji masz linie długości około 1,2 km

Gdzie w Twojej miejscowości jest centrala telefoniczna/poczta i jaka jest odległość od tego obiektu. Może to być szafa uliczna z logiem Orange na tym dystansie ( tzw ONU) i  jeśli to szafa, pokaż fotkę, a powiemy co to jest 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 361
  • 2240
  • 0

@wedzikowskinapisał(-a)

Dzień dobry,

Posiadam w Orange umowę na internet domowy o prędkości do 80mb/s.

Niestety aktualnie maksymalna prędkość to 30mb/s. Router jaki posiadam to FunBox 2.0, który jest podłączony do gniazda telefonicznego.

Niestety do mojego domu nie jest doprowadzona jeszcze instalacja światłowodu.

Czy jest jakaś opcja na zwiększenie prędkości aktualnego internetu?

A może jedyną aktualnie dostępną opcję jest... internet mobilny 🙂

Sprawdzałeś, czy masz dobry zasięg GSM i czy po LTE nie wyciągniesz więcej niż po tym kablu?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6527
  • 26760
  • 217

@wedzikowski 

Nie napisałeś jeszcze jaki masz upload. Najlepiej pokaż parametry liniowe, tak jak już zasugerowano.

• 5
  • 12
  • 0

Cześć,

Jakie dokładnie parametry masz na myśli?

Chodzi o speedtest?

Jezeli tak to wygląda to następująco:

Ping: około 30ms

Download: 28mbps

Upload: 10mbps

Jeżeli miałeś na myśli co innego to dawaj znać co i najlepiej jak to zrobić.

• 5
  • 12
  • 0

@agat13 napisał(-a)

@wedzikowski  to ja poradzę jeszcze coś. Weryfikację długości łącza. Według synchronizacji masz linie długości około 1,2 km

Gdzie w Twojej miejscowości jest centrala telefoniczna/poczta i jaka jest odległość od tego obiektu. Może to być szafa uliczna z logiem Orange na tym dystansie ( tzw ONU) i  jeśli to szafa, pokaż fotkę, a powiemy co to jest 

Cześć, 

z pocztą można powiedzieć że sąsiaduje, ponieważ dzieli nas około 200 metrów. Chyba że centrala znajduje się w innym miejscu. Na słupach nie wiszą żadne skrzynki orange itp. 

Gdzie mogę sprawdzić miejsce centrali?

• 5
  • 12
  • 0

@bluesmanniaki napisał(-a)

A może jedyną aktualnie dostępną opcję jest... internet mobilny 🙂

Sprawdzałeś, czy masz dobry zasięg GSM i czy po LTE nie wyciągniesz więcej niż po tym kablu?

Cześć,

Internet w telefonie działa znakomicie, aczkolwiek mam limit GB, przez co w domu jestem zmuszony korzystać z Wi-Fi.

Posiadam umowę w orange na abonament komórkowy, tv i internet domowy. Niestety dopiero co przedłużyliśmy z nimi umowę na 2 lata, więc nie wiem czy jest opcja zmiany internetu na mobilny dla domu.

Jezeli jesteśmy już przy tym temacie, to polecasz jakiś nielimitowany internet mobilny dla domu z prędkością przynajmniej 100mbps downloadu i przystępna ceną?