Nie można wyświetlić tego widżeta.

Internet domowy - przyśpieszenie prędkości

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20115
  • 58157
  • 788

@wedzikowski zanim byś zmienił na internet mobilny, warto najpierw sprawdzić, czy faktycznie na mobilnym będziesz miał zadowalające osiągi. Kup starter Orange i sprawdź osiągi, najlepiej jak masz router mobilny, jeśli nie, to ma smartfonie.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 7
  • 12
  • 1

@ketrasaArtur Pisałem, że posiadam internet mobilny w telefonie i jestem z niego naprawdę zadowolony, ponieważ prędkości są na nim nawet 5 krotnie szybsze niż na Wi-Fi.

Nie raz, korzystam z tego internetu mobilnego, aczkolwiek mam na nim limit GB. Jako, że gram dużo w gry, potrzebuje nielimitowanego internetu a taki mam tylko po Wi-Fi.

Chyba że miałeś na myśli coś innego.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14550
  • 59830
  • 732

@wedzikowski  nawet sie nie chwal, że grasz po wifi... Takie rzeczy powinny być karalne bez możliwości skrócenia wyroku 😁

Wejdź do menu modemu i pokaż rzeczywiste parametry łącza z zakładki DSL modemu. To dopiero są realne parametry synchronizacji FB

Co do przyłącza, nie napisałeś, czy kabel wchodzi do domu pod ziemią, czy jest podwieszany. Czy i ile masz gniazdek telefonicznych i jaką instalację

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 629
  • 2695
  • 5

Fakt, ja problem grania po wifi rozwiązałem gigabitowym switchem ale nie każdy i nie wszędzie ma podciągnięty kabel internetowy a wifi 6 czy w przypadku ps5 pro wifi 7 do grania we wszystko inne niż FPS wystarcza. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6823
  • 27974
  • 224

@wedzikowskinapisał(-a)

Niestety dopiero co przedłużyliśmy z nimi umowę na 2 lata

...

No to Twoje pytania to trochę musztarda po obiedzie. Było pytać zanim przedłużyłeś.

Skoro zasięg masz dobry i prędości na GSM lepsze niż na miedzi to była to jakaś opcja. Oczywiście że są umowy bez limitu danych.

Ale skoro to i tak nieaktualne, to skup się na tym łączu miedzianym - w sumie do grania może to być lepsze łącze niż GSM, mimo pozornie gorszych parametrów. Jednak z tego co piszesz nie za bardzo rozumiem w czym problem - parametry wyglądają sensownie. Zrób zrzut z informacji systemowych modemu, ta jak zasugerował @agat13 i pokaż, wtedy będzie coś więcej wiadomo. Może bardziej chodzi o jakość połączenia między tym co gra a modemem - zestawianie go po WiFi to w zasadzie błąd, jeśli tylko technicznie da sią to zrobić kabelkiem.

• 7
  • 12
  • 1

Witam,

Udało się rozwiązać problem.

Co się okazało? Zadzwoniłem do orange po technika, ponieważ samemu już mi nerwy siadały. Przyjechał technik, sam się zdziwił że takie niskie prędkości, mimo że centralka jest dosłownie 100 metrów od domu (na przeciwko domu mam pocztę). Problemem okazała się wtyczka w kablu podłączonym do lini telefonicznej. Internet działał, ale na 1/4 prędkości, ponieważ tylko jedna z czterech żył stykała się z portem telefonicznym. Technik wymienił wtyczkę na nową i nagle prędkości z 25mbps uploadu zmieniły się na 80mbps uploadu, tak jak powinno być. 

Dzieki wszystkim za podpowiedzi, ale kto by pomyślał, że to taka błachostka. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na infolinii orange mówili mi przed tym, że wszystko jest tak jak powinno i że to wina tego, że daleko od centralki mieszkam. Nie wiem jak oni to sprawdzają.

• 6823
  • 27974
  • 224

@wedzikowski 

Czyż nie sugerowaliśmy przeglądu kabli? Wbrew pozorom to dość oczywisty trop. Fajnie że się udało i dzięki za info zwrotne. Miłego korzystania 🙂.

• 7
  • 12
  • 1

@j131 Pisalisxie, że nie warto mieszać, jeśli połączenie jest stabilne, a stabilne było 🙂

• 6823
  • 27974
  • 224

... i dlatego zwrotne info jest takie cenne; następnym razem kiedy ktoś zada podobne pytanie odpowiem inaczej i już bez zdjęcia instalacji i zrzutów ekranu z parametrów linii się nie obejdze. A serio to oczywiście poradziłeś sobie i to się liczy.