- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IPv6 a DS-Lite na Ubiquiti UXG Lite
@Pogarnapisał(-a)Nie, nie obawiam się. Lubię mieć "full opcję" 😉 Dodatkowo ten DS-Lite pojawiło się w oprogramowaniu niedawno, więc zainteresowałem się co to .
Napiszę krótko... Wyjedź do Japonii, bo tam ta technologia działa i wiele innych dopiero co wprowadzonych.
Do niczego w domu ipv6 jest nie potrzebne, obywam się bez tej usługi, naście lat 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pogar Wątek o którym wspomniał @agat13 dotyczył innej gałęzi sprzętu, software’owo niezgodnej z UniFi. Zdumpuj ruch pomiędzy ONT a FB to się dowiesz z jakim AFTRem się łączysz https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/IPV6-ręczne-DS-Lite-szukam-AFTR-ktokolwiek-widział-ktokolw...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba , wkrótce, będzie to możliwe: https://community.ui.com/releases/UniFi-Network-Application-10-0-152/c83c1b07-ced3-4d26-86ef-4839d44... :
- Added support for DS-Lite over PPPoE.
- Requires UniFi OS 4.4.6 or newer.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W kwestii AFTR wszytko co trzeba jest w tym wątku podlinkowanym wcześniej.
Zestawienie tunelu jest jednak dość... nietypowe. Tzn. niby wszystko zgodnie z RFC, ale jedna słabo udokumentowana opcja jest absolutnie niezbędna, bez niej tunel niby się zestawia, ale nie działa. Wiem jak to ustawić na ubuntu/debianie, ale na UniFi OS pewnie wygląda inaczej.
Dużo fajniej niż DSLite działa pełen DS, tylko do tego muszą być dwie sesje PPPoE zestawione.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 o której opcji mówisz?
Wersja z EA zestawia się poprawnie i ruch działa. AFTR rozwiązuje się automatycznie. Tylko traceroute kończy się na B4 (z błędem) 🙃 Na FunBoxie hopem jest po prostu AFTR. A tutaj wygląda jakby robili NATowanie (z resztą niezgodnie z rekomendacją) i nie puszczali dalej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@shimmywtfnapisał(-a)@j131 o której opcji mówisz?
Wersja z EA zestawia się poprawnie i ruch działa. AFTR rozwiązuje się automatycznie. Tylko traceroute kończy się na B4 (z błędem) 🙃 Na FunBoxie hopem jest po prostu AFTR. A tutaj wygląda jakby robili NATowanie (z resztą niezgodnie z rekomendacją) i nie puszczali dalej.
Nie wiem co to jest "wersja z EA", napisałem że nie wiem nic o sprzęcie Ubiquiti, natomiast wiem jak DSLite zestawić na linuxie (konkretnie ubuntu).
Po zestawieniu sesji PPPoE z loginem /ipv6 i uzyskaniu adresu LL na ppp, można uzyskać PD z tego interfejsu a także inne opcje (bez pytania o nie), w tym FQDN serwera AFTR (opcja "64", jest domyślnie ustawiona, wystarczy zinterpretować odpowiedź na PPP). Korzystając z przydzielonego prefixu (jest to prefix /56), należy sobie jeden z interfejsów LAN (jeśli jest jeden to w zasadzie oczywiste który; ważne że nie ma po co przydzielać ipv6 interfejsowi ppp) obdarować jakimś zakresem /64 z tego prefixu. Wtedy na tym LAN można włączyć propagację adresów globalnych IPV6. Wystarczy jeszcze dodać domyślną trasę dla ipv6 przez ppp i IPv6 będzie działać, z publicznym/globalnym adresem ipv6 (B4).
Wtedy DSLite konfiguruje się tak:
ip tunnel add $NAME mode ipip6 encaplimit none remote "$AFTR" local "$B4"
A słaboudokumentowana opcja bez której tunel nie działa to "encaplimit none".
Oczywiście trzeba jeszcze dodać adres, jakoś tak:
ip addr add 192.0.0.2/30 dev $NAME
odblokować zaporę (NAT jest tu konieczny, prywatne adresy IPv4 zostają w LAN, inaczej być nie może), podnieść interfejs i ustawić trasę dla ipv4 przez ten interfejs:
ip route add 0.0.0.0/0 dev $NAME
Tak to działa na ubuntu, w skrócie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
EA to early access.
Tunel jest zestawiony dobrze, nawet z encaplimit 🙂
ip6tnl1: any/ipv6 remote 2a01:1000:0:1::6114 local 2a01:114f:snip:: encaplimit none hoplimit inherit tclass 0x00 flowlabel 0x00000 (flowinfo 0x00000000)
Pytam o czym mówisz, bo tutaj już nic nie ma do konfigurowania ręcznie odkąd można testować wersją którą linkował ostatnio @Pogar. Wcześniejsze posty mają już półtora roku 😅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)NAT jest tu konieczny, prywatne adresy IPv4 zostają w LAN, inaczej być nie może)
Co do NAT to ja się nie zgadzam, RFC też się nie zgadza. Możesz wyłączyć lokalny NAT i zobaczyć co się stanie 🙂
Pytanie techniczne: czy jak zestawiasz to na Ubuntu to link PPPoE modyfikujesz MTU do 1540 (widziałem Twoje posty o MTU Funboxów) czy nie trzeba? Na UniFi link PPPoE jest obecnie zestawiony na 1492. Usługa działa, ale traceroute już nie 🙃
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Eksperymentowałem ostro z MTU, żeby ustawić na 1540 musiałem zmodyfikować kod rp-pppoe, bo tam były sztywne limity z góry i ostatecznie udało mi się ustawić tak jak chciałem, identycznie jak jest w FB. Wtedy nawet w tunelu DSLite było MTU 1500 i działał zarówno ping jak i trace - generalnie wszystko jest funkcjonalne. Ale po namyśle zdecydowałem się nie zawracać sobie głowy tym DSLite i podstawową konfigurację mam w DS, więc kwestia zapasu MTU na tunelowanie stała się nieaktualna. Poeksperymentowałem trochę z MTU w LAN, żeby ewentualnie wdrożyć coś egzotycznego lokalnie, ale z tego też zrezygnowałem, bo okazało się że zbyt wiele klientów mi tego nie wspiera, a w dodatku MTU w IPV6 ma znacznie większe znaczenie niż w IPV4, co z kolei ciągnie za sobą poważne konsekwencje jeśli jest ustawione za wysoko dla nawet niektórych. W tej sytuacji wróciłem do idei "jeden MTU dla wszystkich" i ustawiłem MTU na 1500 wszędzie - oczywiście z wyjątkiem interfejsu VLAN na WAN, ten ma MTU z takim zapasem jaki jest potrzebny dla MTU 1500 na ppp. Już bardziej kanonicznie się nie da, Wszytko hula jak złoto. Co do szczegółów negocjacji wartości MTU między ruterem a ISP, to widać je w logach ppp, przy zestawianiu sesji. Obie strony zostawiają tam swoje placet, więc jeśli coś jest nie tak to widzę. Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę udostępnić fragmenty tych logów w których widać jak zestawia sesję mój ruter, a także z pcap jak robi to FB3 (zmałpowałem zachowanie).
Reasumując: sesja PPPoE jest zestawiana na interfejsie który ma odpowiednio większe MTU, interfejs w ramach niej tworzony ma MTU 1500, ale jest to negocjowane w trakcie zestawiania sesji, na podstawie tego jakie MRU (!) deklaruje strona negocjująca (dla porządku ustawiam to symetrycznie, żeby sobie nie zawracać tym głowy później, ale technicznie można sobie wyobrazić MTU<>MRU). Można sobie też wyobrazić, że nie wszędzie Orange robi to identycznie - choć wątpię.
PS.
1). Co do "encaplimit none": bez tej opcji DSLite u mnie nie działa - tunel jest martwy jeśli tej opcji nie ma. Nie mam pojęcia do czego to jest i dlaczego tak, ale sprawdziłem to wielokrotnie i jestem pewien że opcja jest u mnie konieczna.
2). Co do NAT to oczywiście jest zagadnienie trochę zewnętrzne w stosunku do zestawiania tunelu, ale na potrzeby testów w zupełności NAT + masquarade mi wystarczył. Nie chciałem mojego LAN "przedłużać" do CGNAT. Nie za bardzo też chciałem się przekonywać co by było gdyby, ale chętnie się dowiem od Ciebie co wtedy się dzieje. Fakt trochę z tym "konieczny" przeszarżowałem, ale powiedzmy że jest... wskazany? Czy też nie?
3). Jeszcze raz podkreślę: w życiu nie miałem do czynienia z tymi ruterami o których jest mowa więc nie mam pojęcia co można a czego nie można tam skonfigurować, mnie o to nie pytaj. Przełożenie między klasycznym linuxem a OSem tego rutera nie musi być (i zapewne nie jest) 1:1. Mimo to uważam, że sporo można się dowiedzieć eksperymentując tu i tu. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)2). Co do NAT to oczywiście jest zagadnienie trochę zewnętrzne w stosunku do zestawiania tunelu, ale na potrzeby testów w zupełności NAT + masquarade mi wystarczył. Nie chciałem mojego LAN "przedłużać" do CGNAT. Nie za bardzo też chciałem się przekonywać co by było gdyby, ale chętnie się dowiem od Ciebie co wtedy się dzieje. Fakt trochę z tym "konieczny" przeszarżowałem, ale powiedzmy że jest... wskazany? Czy też nie?
Nie jest wskazany - można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że sporą część "Lite" w DS-Lite stanowi fakt, że możemy uniknąć podwójnego NATowania kiedy operator jest z czasem zmuszony wejść w CGN.
4.2. CPE ... A DS-Lite CPE SHOULD NOT operate a NAT function between an internal interface and a B4 interface, as the NAT function will be performed by the AFTR in the service provider's network. This will avoid accidentally operating in a double-NAT environment.
Samo RFC posiada "Appendix B" który dość dobrze to obrazuje: datagram lokalny z adresem prywatnym (10.0.0.0/8) ładowany jest w tunel i rozpakowywany dopiero w AFTR.
AFTR nie miesza adresów: mapowanie odbywa się i tak na podstawie softwire ID (czyli de facto adresu IPv6 klienta) oraz portów. AFTR nie ma też problemów z różnymi podsieciami na tym samym tunelu (ja mam zarówno 172.16.0.0/12 jak i wariacje 192.168.x.0/24)
Podsumowując: kiedy wywalimy NAT z CPE nie dzieje się nic. Można mieć lokalny NAT, ale jest to niezgodne z duchem rozwiązania DS-Lite. Czy posiadanie podwójnego NAT coś przeszkadza? Zakładam, że raczej nie, choć dobrze jest zaimplementować to zgodnie ze sztuką 🙂
PS. RFC6333 pozwala też na "Directly Connected Device" i dzięki temu na "Host-Based Architecture". Host może sam sobie zestawić tunel. Wtedy on identyfikuje się jako B4 - 192.0.0.2 i ten IP jest pchany do opakowanego datagramu. Dla samego AFTR ten adres IP nie ma żadnego znaczenia 😉