- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6: download na Windows 11 mam tylko 70Mb/s, przy czym na Ubuntu (ten sam laptop) mam 960Mb/s
cześć ... taka sytuacja... ten sam laptop: Dell G15...
na Ubuntu download 960Mb/s, upload 300Mb/s
na Windows 11 download 70Mb/s, upload 300Mb/s
widać, że to nie jest kwestia zasięgu, routera, sterowniki karty mam najnowsze, itp.
coś mi blokuje ten download na windowsie i nie mam pojęcia co. Szukam i szukam rozwiązania, ale nie potrafię znaleźć niczego oprócz tej wskazówki supportu Dell'a: https://www.dell.com/community/Inspiron/Slow-wifi-download-speed-solved-not-Smartbyte/td-p/7527964
Dell sugeruje, żeby wyłączyć 'wspieranie QoS WMM' na routerze... ale FB6 nie daje takiej możliwości niestety....
nie wierzę, że jestem jedyny w takiej sytuacji 🙂
na załączonym zdjęciu widać moją konfigurację sieci.
proszę o pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6: download na Windows 11 mam tylko 70Mb/s, przy czym na Ubuntu (ten sam laptop) mam 960Mb/s
@tomaszzylka jak to była aktualizacja z Windows 10 do 11, to mogła źle usiąść, ewidentny problem ze sterownikami.
Windows 11 to jeszcze niedopracowany system i złotej rady nie dostaniesz, ja bym powrócił do Windows 10 i problemów by nie było, zresztą możesz sam to sprawdzić 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tomaszzylka z załącznika widzę że ustawienia masz takie jak u mnie, poza typem zabezpieczeń (ale to nie ma znaczenia) i marką kompa (u mnie Acer), też sam robiłem aktualizację z windy 10 do 11 i u mnie wszystko śmiga.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tomaszzylka wyłącz wifi 6 w menu modemu na testy i zobacz jakie wyniki wyjdą na speedtescie .
Podziel sieci 2,4 i 5GHz i po dołączeniu do 5-ki zrób testy.
Według mnie to problem sterowników i niekompatybilności z wifi6
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tomaszzylka spojrzyj w Windows Update/ Opcje zaawansowane/ Aktualizacje opcjonalne, czy tam jakiś aktualizacji sterowników nie ma, czasem tam właśnie jest rozwiązanie 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)@tomaszzylka wyłącz wifi 6 w menu modemu na testy i zobacz jakie wyniki wyjdą na speedtescie .
Podziel sieci 2,4 i 5GHz i po dołączeniu do 5-ki zrób testy.
Według mnie to problem sterowników i niekompatybilności z wifi6
@agat13 ten laptop ma wifi6 więc to prawdopodobnie stery.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 myślę o jakichkolwiek innych testach..Sam fakt mówienia, że nie działa nic nie zmieni..stery podobno nowe, więc szukajmy rozwiązania alternatywnego. Karta musi być wifi6, widać to po speedtestach na linuxie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tomaszzylkanapisał(-a)cześć ... taka sytuacja... ten sam laptop: Dell G15...
na Ubuntu download 960Mb/s, upload 300Mb/s
na Windows 11 download 70Mb/s, upload 300Mb/s
...
Dell sugeruje, żeby wyłączyć 'wspieranie QoS WMM' na routerze... ale FB6 nie daje takiej możliwości niestety....
...
Intrygujący problem. Co do sugerowanej interferencji z QoS na ruterze zachowałbym daleko idący sceptycyzm. Poza tym faktycznie te ustawienia nie są eksponowane na FB więc na ruterze ich nie zmienisz. Może w ustawieniach połączenia/karty na tym Win 11 wyłączyć QoS? Teoretycznie powinno to pogorszyć sytuację, nie polepszyć, ale skoro sugestia producenta idzie w tym kierunku...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tomaszzylkanapisał(-a)
download na Windows 11 mam tylko 70Mb/s, przy czym na Ubuntu (ten sam laptop) mam 960Mb/s
a więc masz odpowiedź, którego systemu lepiej się trzymać. Choć w miejsce Ubuntu to ja bym polecił raczej Debiana. Z XFCE, żeby miał lżej. A Windows to sobie umieść ewentualnie w maszynie wirtualnej, jeżeli już musisz go mieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
... i najpewniej ten Windows na wirtualce też będzie szybszy
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »