- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, do FB6 mam podłączonego TPLINK Archer C80 jako AP (od dwóch miesięcy), który stoi w innej czesci domu, podłączony kablem rj45. Niestety coś sie psuje (to już drugi raz) i w laptopie który stoi koło FB a laptopie, który stoi koło Archera nie ma internetu. Raz w jedym, a raz w drugim. Nie ogarniam, bo w telefonach normalnie jest ten internet w tym samym czasie gdy problem się pojawia.
Wszystko jest ok, jak wypne kabel od archera z funboxa (wtedy neta nie mam w lapku na dole w domu).
Czy możliwe, że coś źle skonfigurowałem? Czy ustawienie routera w tryb access point powinienem zrobić przed podłączeniem go do FB? I czy po tym musze jeszcze coś zmieniać? IP? Czemu tylko problem jest z laptopami?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz wyłącz wzmacniacz i sprawdź..Gdzieś był temat o tym, że wzmacniacze potrafią zakłócić sieć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FUNBOX 6 i TPLINK Archer 6 - urywa połączenie
@summerznapisał(-a)...
Czy możliwe, że coś źle skonfigurowałem?
...
Wszystko jest możliwe. Nie napisałeś nic konkretnego o konfiguracji, więc trudno się odnieść.
Jak są połączone laptopy do sieci? Co to znaczy "nie ma internetu": połączenie jest fizycznie zerwane, czy tylko dostępu do internetu nie daje? Połaczone są kablami czy po WiFi? Czy AP jest skonfigurowany jako prawdziwy AP, czy tylko tak go nazywasz, a naprawdę jest to drugi ruter w kaskadzie? Jeśli w kaskadzie, to czy zadbałeś o odpowiednią adresację? Czy obie sieci WiFi mają te same SSID i hasła czy różne? Jak wyglądają zasięgi tych sieci WiFi w domu? Gdzie masz który ruter (bo bez tego "na dole w domu" niewiele mi mówi). Oczywiście najlepiej wszystko zaplanować zawczasu, skonfigurować stosownie, i dopiero na końcu połączyć, ale to niekoniecznie musi tak być. Podaj więcej szczegółów, ktoś coś podpowie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routery są połączone kablem, zaś laptopy do nich po wifi, stoją zaraz obok tych routerów i zasięg jest bardzo dobry. Router AP jest w trybie Access Point, czy musze coś jeszcze przy nim grzebać?
Nazwy SSID oraz hasła są inne. (główny router i ap)
Tak wygląda to na drugim laptopie, niby jest net, hasło wpisane, ale połączyć sie nie może.
Dodam, że od pierwszej konfiguracji wszystlo działało normalnie, ale kilka dni temu nie było prądu i od tego czasu są takie problemy.
Główny router jako punkt dostępu? Czy tak to powinno wyglądać? Zerknąłem na własciwosci sieci i znalazłem to. Może dlatego, że mam właczoną sieć dla gości w funboxie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz Przy następnym padzie wykonaj na komputerze polecenie
ping 192.168.1.1
gdzie 192.168.1.1 to adres IP FunBoxa. Jak będą odpowiedzi to sprawdź
ipconfig /flushdns nslookup onet.pl
PS Możesz ustawić na TP-Linku taką samą nazwę sieci WiFi z takim samym hasłem jak na FB. Będziesz miał działający roaming pomiędzy AP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na chwilę obecną niby wszystko działa, ale rano były problemy (brak połączenia w laptopie przy funboxie)
TP Link
FUNBOX
Dodam jeszcze, że do routera TP Link jest podłączony (wifi) wzmacniacz sygnału TP-Link TL-WA850RE, ale z nim nie ma problemów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz Dobrze, że napisałeś o wzmacniaczu. Zastanawiałem się dlaczego ma zrzucie były trzy sieci z TP-Linka. Zapomniałem napisać, abyś sprawdził adres IP komputera przy problemach z połączeniem, czy jest przyznany i czy jest z puli serwera DHCP na FB. Do sprawdzenia jest wpływ wzmacniacza na stabilność sieci. Może działa na nim serwer DHCP i komputery dostają adresy i konfigurację z innego zakresu. Wtedy będzie informacja o połączeniu z WiFi ale braku dostępu do Internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wzmacniacz też trzeba skonfigurować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz wyłącz wzmacniacz i sprawdź..Gdzieś był temat o tym, że wzmacniacze potrafią zakłócić sieć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi sie, że to jednak będzie wzmacniacz. Niedawno sieć znowu zaczęła świrować i poleciałem szybko odłączyć go z gniazdka, wracam do lapka i wszystko działa jak powinno. Przetestuje jeszcze dziś i jutro i dam znać czy to faktycznie będzie to.
A byłem pewien, że wzmacniacz nic nie ma do tych problemów z netem...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc! Jesteście super pomocni. 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz Trzeba było przed odłączeniem wzmacniacza odczytać konfigurację sieciową komputera. Też mi się wydaje, że to wina wzmacniacza ale dobrze byłoby wiedzieć dlaczego tak się dzieje.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »