Dopłata za internet: sieć innego operatora a dom jednorodzinny

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 3
  • 0

Korzystam z pakietu usług Orange Love. od dwóch lat usługi są świadczone na światłowodzie zewnętrznego dostawcy. Ostatnio zaczęło mnie zastanawiać dlaczego Orange nalicza mi dwie osobne opłaty:

- dopłata za internet dostarczany na sieci innego dostawcy, bodajże 5zł

- dopłata za internet w budynku jednorodzinnym, 20zł

Zastanawia mnie uzasadnienie tych opłat. Skoro usługa świadczona jest na łączu innego operatora, to dlaczego mam jeszcze płacić za coś co nazywa się "internet w budynku jednorodzinnym" - swoją drogą, mam wrażenie, że jest to bezpośrednie przedłużenie opłaty wcześniej znanej pod nazwą "utrzymanie łącza". Jeżeli jestem w błędzie i opłata za internet w budynku jednorodzinnym nie ma nic wspólnego z kosztami utrzymania linii, to proszę naprostujcie mnie 😉

* Poprawiłem tytuł tematu - Wiktor

22 ODPOW. 22

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

No cóż, to dwie różne definicje:

opłata za dom jednorodzinny:

Budynek o typie zabudowy jednorodzinnej - budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym są wydzielone nie więcej niż dwa lokale (mieszkalne lub użytkowe).

Opłata za internet dostarczany na sieci innego dostawcy dotyczy Infrastruktury Operatorów 3rd Party w tym Światłowód Inwestycje i nie dotyczy infrastruktury własnej Orange Polska.

Czyli dwie odmienne rzeczy.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 428
  • 1541
  • 4

W budynku jednorodzinnym potrzeba więcej czasu na podłączenie światłowodu niż do bloku. Dlatego naliczają tą opłatę, tak samo z łączem, ale może być tak naprawdę Orange, ale Orange zamieni to jako światłowód inwestycje i wtedy płacisz 5 zł. Te opłaty są najczęściej ze względu modelu biznesowego jakie Orange stosuje. Zawsze możesz wywalczyć rabat o te 25 zł. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Każdy operator to dolicza, tylko nie każdy się przyznaje. Np u różowego nie ma dodatkowych opłat a finalnie net kosztuje nawet więcej niż w Orange...

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@nie_mój_orange  finalnie i tak się liczy całkowita cena i jakość usług. Jedni rozdzielają inni nie. Moim zdaniem poza liczbą pozycji na fakturze, żadna różnica.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@nie_mój_orange  to dwie różne opłaty. 

Każdy budynek u operatora na swój standard i klasę. To, że jest jednorodzinny definiuje opis w systemie, a to z kolei powoduje naliczenie opłaty za standard budynku i podłączenia do jego niego sieci. Za to płacisz, bądź nie płacisz 20zl. To narzuca jakby opis w systemie.

Droga sprawa jest to czyja jest infrastruktura na której Orange świadczy usługi. Jeśli to własna sieć Orange, to nie ma opłat. Na infrastrukturze dostawcy hurtowego niestety są...i to kosztuje 5zl niezależnie od właściciela sieci 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@nie_mój_orangenapisał(-a)

...

Zastanawia mnie uzasadnienie tych opłat. 

...

Uzasadnieniem tych opłat jest zysk operatora. Kalkulacje stojące za taką a nie inną strukturą oferty są tajne i operator się nimi nie dzieli. Jednakże nie trzeba wielkiej filozofii, żeby zdawać sobie sprawę z tego iż koszt wybudowania przyłącza FTTH jest wielokrotnie wyższy niż ponoszone z tytułu jego wykonania opłaty. Z drugiej strony im niższa "bazowa" kwota w ofercie, tym lepiej wygląda ta oferta w marketingu. Stąd takie "dodatkowe" pozycje na fakturze. Żaden poza-finansowy związek tych opłat z rzeczywistością nie istnieje, nie ma sensu doszukiwać się w nich sensu.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@nie_mój_orange jeśli masz zastrzeżenia co do wysokości i zasadności opłat stosowanych przez danego operatora możesz zgłosić sprawę do UOKiK-u. Dlaczego jest opłata dodatkowa za domek jednorodzinny? Jest bo tak sobie operator wymyślił czymś tam uzasadniając. Czy słusznie? To raczej sprawa do rozstrzygania przez wspomniany urząd lub na drodze prawnej. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

Równie dobrze można zadać pytanie dlaczego operator zmusza nas do dzierżawy swojego sprzętu Funbox za 5 zł miesięcznie 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Rozważmy, dlaczego wiele osób decyduje się na zamieszkanie w budynkach wielorodzinnych, tzw blokach. Głównym powodem jest optymalizacja kosztów — życie w skupisku mieszkaniowym pozwala na znaczące obniżenie wydatków związanych z utrzymaniem infrastruktury, takich jak media czy przyłącza. Koszt utrzymania sieci w budynku wielolokalowym jest zazwyczaj niższy niż w przypadku indywidualnych domów jednorodzinnych. Choć taka forma zamieszkania może wiązać się z ograniczeniem prywatności, to często stanowi kompromis między ekonomiczną efektywnością a komfortem życia.