Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy jak rozwiążę umowę i zawrę nową to mogę otrzymać ONT?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Witam. Obecnie kończy mi sie umowa na swiatlowod w orange. Czy jeśli rozwiąże umowę a następnie zawrę nową to będę mógł wnioskować o ont  (otrzymam) ? 

*Post wydzieliłem z tematu "Gpon terminal Huawei optixstar hg8010" - moderator Wojciech.

11 ODPOW. 11

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14104
  • 58050
  • 704

@Sly1234  tylko wtedy, kiedy technik przyjdzie z nową umową i sprzętem na nową usługę, a nie ma przedłużenie 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2106
  • 5904
  • 196

Teoretycznie tak, w praktyce różnie to bywa, ale szanse duże.

• 6159
  • 25155
  • 211

@Sly1234napisał(-a)

Witam. Obecnie kończy mi sie umowa na swiatlowod w orange. Czy jeśli rozwiąże umowę a następnie zawrę nową to będę mógł wnioskować o ont  (otrzymam) ? 

Wnioskować możesz zawsze. Nie ma jasnych (a w każdym razie oficjalnych) zasad "przyznawania" ONT. Jeśli już masz łącze światłowodowe to bardzo wątpię żeby Orange zgodził się wypożyczyć ci ONT. Ale oczywiście możesz spróbować, jak nie spróbujesz to na pewno nie dostaniesz.

PS. Oczywiście może się też okazać że nowej umowy w ogóle nie będzie się dało zawrzeć, gwarancji nie ma.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Więc mam zamiar rozwiązać umowę i odczekać okreslony okres abym mógł podpisać nową. Czy wtedy będzie to możliwe? Dodam że swiatlowod jest doprowadzony do domku jednorodzinnego. 

Co to znaczy że może nie dać się w ogóle podpisać nowej umowy? Umowa nie zostanie zerwana a dobiegnie końca (przejdę na czas nieokreslony). 

• 19469
  • 56355
  • 765

@Sly1234 osobiście to najpierw bym sprawdził możliwość otrzymania ONT bez rozwiązywania umowy. A nóż się uda. Jeśli nie zadziała taka opcja, to wtedy rozwiązanie umowy. Może być konieczność odczekania jakiegoś czasu, pewnie z miesiąc, aby na danym adresie było zwolnione łącze. Dopiero ponowne podpisanie umowy z wyraźnym zaznaczeniem zapotrzebowania ONT.

• 6159
  • 25155
  • 211

@Sly1234 

Umowa na czas nieokreślony to nadal trwająca umowa. Nie zawrzesz nowej jak już jedną masz. My tu nie możemy nic ci gwarantować, to są wszystko tylko niewiążące opinie.

A jeśli faktycznie zerwiesz umowę i będzie przerwa w świadczeniu usług, to oczywiście może się tak zdarzyć, że zasoby zostaną zajęte, i że nowej umowy nie podpiszesz. Nie twierdzę że tak będzie, ale i wykluczyć tego nie można.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2747
  • 10070
  • 53

@Sly1234 tak istnieje też ryzyko że włókno na splitterze zostanie wykorzystane dla innego klienta. ONT może zostać przyznany ale nie musi. Kończysz umowę na własne ryzyko.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2270
  • 12669
  • 59

@Sly1234napisał(-a)

Więc mam zamiar rozwiązać umowę i odczekać okreslony okres abym mógł podpisać nową. Czy wtedy będzie to możliwe? Dodam że swiatlowod jest doprowadzony do domku jednorodzinnego. 

Co to znaczy że może nie dać się w ogóle podpisać nowej umowy? Umowa nie zostanie zerwana a dobiegnie końca (przejdę na czas nieokreslony). 

Ja mam innego operatora, ale w razie zakończenia umowy, likwidują przyłącze, mam napowietrznie podłączony dom, więc średnio to było by opłacalne.

Ja odradzam zakończenie umowy, ale to ty decydujesz, można dogadać się w bok Orange, że przenosisz router w inne miejsce i potrzebujesz ONT.

• 14104
  • 58050
  • 704

@Sly1234  zerwanie, wypowiedzenie umowy może się wiązać z brakiem usługi przez jakiś czas. Jest to związane ze zwalnianiem zasobów starej usługi, info w systemach, że te już są wolne i gotowe do świadczenia kolejnej usługi...a to trwa u operatorów długo, bo obieg informacji jest dookoła 

Ryzyko duże, że to będzie droga przez mękę...