- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy będzie konieczny przewiert przy podłączaniu światłowodu z Orange w miejsce internetu z Vectry
Witam
Obecnie u siebie w bloku w mieszkaniu mam założony internet 600 Mb/s z Vectry. Od nowego miesiąca chciałbym przejść na Orange. Wstępnie zamówiłem światłowód 1 Gb/s ale zastanawia mnie metoda podłączenia. Przy Vectrze nic mi dodatkowo nie wiercili z klatki a jedynie wyciągnęli kabel ze ściany (później mogę podesłać zdjęcia). I teraz pytanie czy Orange po tym samym będzie się mogło połączyć czy coś będą chcieli wiercić i ciągnąć kable z klatki? Nadmienię, że mieszkanie jest wynajmowane i wolałbym tego uniknąć.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy będzie konieczny przewiert przy podłączaniu światłowodu z Orange w miejsce internetu z Vectry
@LazyTerror do samego gniazda nic się nie zmieni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgaduję, że internet z Vectry był po kablu koncentrycznym, więc zapewne Orange będzie musiało przeciągnąć nowy kabel.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerror Orange oferuje u Ciebie światłowód czy HFC?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Oferta jest opisana jako światłowód do 1 Gb/s
W umowie jest FTTH, i z tego co doczytałem to Orange HFC oferuje przy prędkościach do 600 Mb/s
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerror Jak do 1 Gbps to światłowód, HFC jest do 900 Mbps. Będzie potrzeba przeciągnięcia światłowodu do lokalu. Jest w mieszkaniu skrzynka teletechniczna w peszlami wychodzącymi do szachtu na korytarzu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerrornapisał(-a)
W umowie jest FTTH, i z tego co doczytałem to Orange HFC oferuje przy prędkościach do 600 Mb/s
Do 900Mb/s z maksymalnym uploadem 60Mb/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerror na te pytania nie odpowiemy jednoznacznie.
Wszystko zależy od warunków technicznych i od właściciela sieci w budynku.
Obecnie na budynkach w zasięgu światłowodu Orange i na sieci Orange operator nie instaluje usług po kablach koncentrycznych
Konieczne jest zatem doprowadzenie kabla FTTH. Jak, to znów zależy od infrastruktury budynku...rurkami z klatki do lokalu, lub po wierzchu z wierceniem.
Na sieci operatora PSO są instalacje po koncentruje, ale nie wszędzie.
Za dużo niewiadomych, aby odpowiedzieć precyzyjnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerror Nie znam się na instalacji światłowodu. Robią to technicy instalatorzy. Mogę tylko opisać jak jest w moim bloku. Gdzieś w piwnicy jest skrzynka główna. Od niej rozciągnięte są przewody po klatkach schodowych do skrzynek rozdzielczych. Od nich wychodzi przewód światłowodowy do mieszkania przewiertem przez ścianę do terminala ONT który można umieścić w wybranym miejscu. Od terminala ONT światłowodem do routera. Później według życzenia korzystamy z odbiorników internetu ( telewizor, komputer, laptop, tablet czy box) po kablu ethernet lub WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na klatce schodowej zlokalizowałem skrzynkę rozdzielczą teletechniczną, jest w niej przyłącze PŚO z zapasem światłowodu i szeroki peszel jeszcze od UPC. U nikogo na klatce też nie zauważyłem żadnych przewiertów z klatki. Także pewnie będą mi to w stanie dociągną z klatki i pozostaje pytanie jak w mieszkaniu.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »