- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy będzie konieczny przewiert przy podłączaniu światłowodu z Orange w miejsce internetu z Vectry
@LazyTerrornapisał(-a)i pozostaje pytanie jak w mieszkaniu.
To już zależy czy w mieszkaniu jest poprowadzone okablowanie sieciowe z miejsca gdzie będzie stał FB. A może chcesz korzystać tylko z WiFi i FB będzie w stanie pokryć zasięgiem całe mieszkanie. Jak nie napiszesz czego oczekujesz i co masz do dyspozycji to niewiele więcej można podpowiedzieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy będzie konieczny przewiert przy podłączaniu światłowodu z Orange w miejsce internetu z Vectry
@LazyTerrornapisał(-a)Na klatce schodowej zlokalizowałem skrzynkę rozdzielczą teletechniczną, jest w niej przyłącze PŚO z zapasem światłowodu i szeroki peszel jeszcze od UPC. U nikogo na klatce też nie zauważyłem żadnych przewiertów z klatki. Także pewnie będą mi to w stanie dociągną z klatki i pozostaje pytanie jak w mieszkaniu.
Wcale bym się nie zdziwił, jakby się okazało że żadnego FTTH 1Gbps w tej sytuacji nie dostaniesz, tylko HFC na tym koncentryku który już jest.
Krótka historia współpracy PŚO z Orange w zakresie HFC zna takie przypadki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie tak myślę, jak mój przedmówca. Skoro de facto już mają gotową instalacje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@LazyTerror jeśli na klatce jest MSN-ka ze światłowodem to będą wchodzić do mieszkania światłowodem. Pytanie jak stary jest blok? Jeśli to coś w miarę nowego ok 10 lat to jest szansa że masz skrzynkę multimedialną w korytarzu i peszel do mieszkania. Wciągną kabel tym peszlem i zakończą gniazdkiem w skrzynce. Dalej do pokoju skrętką która też powinna być. Jeśli blok jest stary to niestety będą wiercić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mardernapisał(-a)Pytanie jak stary jest blok? Jeśli to coś w miarę nowego ok 10 lat to jest szansa że masz skrzynkę multimedialną w korytarzu i peszel do mieszkania. Wciągną kabel tym peszlem i zakończą gniazdkiem w skrzynce. Dalej do pokoju skrętką która też powinna być.
Podbijam do 20 lat wstecz. Mam skrzynkę w przedpokoju a z niej peszle na korytarz ale bez rozprowadzonej skrętki po mieszkaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Według Orange, umowa na Internet światłowodowy (HFC) jest zawierana jeśli w danej lokalizacji nie ma światłowodu (FTTH).
Przechodziłem z miedziaka exUPC (PŚO) na Światłowód Orange. Jeśli będzie to światłowód (FTTH - doprowadzany bezpośrednio do lokalu) to Orange ciągnie swój kabel. Czy będzie potrzebne dodatkowe wiercenie wszystko zależy już od technika oraz danej lokalizacji. Czasami administratorzy nie zgadzają się na dodatkowe zmiany w ścianach, wiec wykorzystują co mają. U mnie wiercili do mieszkania, bo kabel kablówki z korytarza szedł w ścianie (po modernizacji klatki schodowej zamurowali). Nie daliśmy rady zlokalizować jak idzie "z korytarza".
Internet światłowodowy w technologii Hybrid Fibre Coaxial (HFC) wykorzystuje do transmisji danych dwa rodzaje kabli – kabel światłowodowy do węzła optycznego a następnie kabel koncentryczny do mieszkania. W takim przypadku często jest tak, że właściciel okablowania wykorzystuje to co jest w mieszkaniu. Podmienia tylko urządzenia.
I w przyszłości będzie tak ze światłowodem. Jak już Orange doprowadzi kabel do mieszkania, w przyszłości będziesz chciał skorzystać z usług innego operatora na sieci Orange, to pewnie tez nie będą ciągnęli nowego kabla, a wykorzystają ten.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szewol Kabel obcego operatora nie można wykorzystać w żadnym wypadku. Jedynie gdy właścicielem sieci w bloku jest spółdzielnia, wspólnota lub zarządca i to też bywa z tym problem jeśli pigtajl jest już w skrzynce np Orange bo do niej się nie dostaniesz a uciąć bezczelnie też nie bardzo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pisałem o wykorzystaniu "otworu" w mojej ścianie, gdy już jeden kabel w niej jest.
Pisałem też o wykorzystaniu tego samego kabla, przez właściciela tej samej sieci, do której należy kabel. Przykładowo miałeś exUPC (PŚO), zmieniasz operatora który świadczy usługę HFC na infrastrukturze PŚO, to wykorzystują to samo okablowanie. Znajomy miał exUPC, zmienił operatora na zielonych, technik PŚO przyszedł, odpiął modem kablowy fioletowych, podpiął zielonych, i koniec roboty 😁
To raczej nie jest tak, że Orange na łączach innego operatora (np. PŚO) podpina swój Internet.
Orange nie ma modemów kablowych, dlatego w przypadku HFC taka proteza modem dwóch urządzeń, czyli kablowy + funbox. Gdyby pomarańczowi mieli własne modemy kablowe, to podpinany byłby tylko ich modem do kabla PŚO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szewol Wykorzystanie przewiertu kogoś innego, tak można a nawet trzeba żeby klientowi nie niszczyć ściany. Kabli nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przecież jak POŚ podłącza to może sobie korzystać ze swoich kabli, bo to ich sieć.