Co ma wspólnego neostrada ze światłowodem?

ROZWIĄZANE

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@atlas_cudow według mnie Internet Biurowy to internet dla firm, ale mobilny. Internet dla Firm to właśnie FTTH

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

U mnie usługa FTTH wygląda tak w MO:

Zrzut ekranu 2026-03-15 193911.png

• 16060
  • 66628
  • 854

@atlas_cudow i tu uważam, że marketing się myli...i strasznie mota z nazewnictwem 

Nawet AI kwalifikuje Biurowy jako mobilny, a rozmawiając z handlowcami przyjmującymi zamówienia firmowe jasno dostaje info o Internecie dla Firm jako Neo FTTH, tyle, że dla biznesu. 

Nie to, abym się mądrzył, ale sami mnie tak nauczyli, więc dlatego  obstaję przy swoim. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Jakieś 2 lata temu mieliśmy internet mobilny na firmę. Tam się wyznaczało strefę, w której będziemy korzystać z netu. Wtedy też to się nazwało "Internet Biurowy".  Teraz mamy światłowód i nazwa ta sama 🙂

• 16060
  • 66628
  • 854

@atlas_cudow  stąd wniosek o braku konsekwencji...

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33155
  • 41143
  • 1406

Ja przypomne, że kiedyś była Neostrada Fiber jako VDSL. To tylko reklama 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=r3fHYX2HqMM

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@agat13napisał(-a)

...

marketing się myli...i strasznie mota z nazewnictwem 

...

Albo to tylko z Neostradą? A CT? A TV? A te idiotyczne nazwy pakietów? "Strasznie mota" to eufemizm.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2624
  • 10217
  • 38

O!

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 46
  • 179
  • 1

No, to napiszę wam, co mi się wydaje.

Dzieckiem neostrady byłem co prawda tylko w szkole, bo w domu miałem radiówkę od lokalnego dostawcy tak wolną, że aż zęby bolały, a że nie byłem nigdy z okolic wielkomiejskich, to mówię o latach 2006 - 2011.

Zapewniam, że przy tym wasze miedziaki neo 5 Mb/s były szybkie i stabilne jak skała, Orange światłowód mam w miejscu w którym mieszkam obecnie dopiero od października 2022, choć był dostępny wcześniej..., ale do rzeczy.

Marketingowo Orange światłowód, to orange światłowód. Czy to dla biznesu czy też indywidualnie.

Od strony technicznej mamy jednak mnóstwo połączonego ze sobą sprzętu i oprogramowania. Nie trzeba wielkiej wiedzy tajemnej, żeby sprawdzić, jak np. nazywa się wasz węzeł dostępowy sieci orange. u mnie to np. BNG 5 w Bydgoszczy. BNG czyli Broadband Network Gateway... taka brama do sieci. Miejsce, w którym zestawia się sesja waszych funboksów 2, 3, 6, 7 i 10 v 1 oraz v2 z siecią orange. Funboks wysyła np. wasze login neostrady i hasło przez ppp, a BNG na podstawie loginu przypisuje profil sieciowy, limity prędkości itd. Dalej wszystko co wysyłamy w świat leci przez Core Router, czyli router rdzeniowy dla danej lokalizacji. U mnie to jest router r21 dla Bydgoszczy. To znaczy, że Orange ma przynajmniej 5 takich BNG dla Bydgoszczy, być może więcej oraz minimum 21 routerów rdzeniowych core. Taki BNG może zestawić nawet kilkaset tysięcy sesji, czyli takich połączeń od konkretnych punktów adresowych do sieci. Dalej ruch przechodzi już w szkieletową sieć Orange, są Peeringi do węzłów innych operatorów. Np. pingowanie lub trasowanie pakietów na adres moich rodziców, którzy mają w domu FTTH play pokazuje, że punkt styku jest słaby dla playa, bo Peering jest... w niemczech, przez sieć telia chyba i w Hamburgu. 🙂 Ale np. Orange ma bardzo dobre czasy do Google, Cloud Flare. u mnie to jest 6 do 8 ms.

Wracając jednak do tego, nad czym się zastanawiacie. Orange tak myślę nie zostawia tych wszystkich danych typu dns dalej widniejące jako dns Telekomunikacji Polskiej z powodu bałaganu tylko zwyczajnie z powodów... historyczno-technicznych. Każde takie zmienianie nazw np. bnG, serwerów DNS może rozsypać naprawdę stabilnie działającą sieć. Możemy sobie jojczyć, że nie ma bridge dla indywidualnych klientów w funboksach, że to sporo ograniczeń, ale serio wolę to niż techniczny bałagan konkurencji, CG naty, pingi godne łącza kablowego minimum 12 MS, czyli 2 razy tyle ile mam tutaj... itd. A zatem wszelkie Neo, tpnet.pl oznacza często nowe węzły, ale wpięte w sieć ze starymi powiązaniami np. nazwy starych serwerów BRAS zostały stare jakimi przedstawiają się w sieci te hosty, ale wymieniono je na nowoczesne BNG. Orange ma całkiem sporą pulę adresów IP, które przecież przejęło po TP S.A. np. pula IP od 217.96.x.x do 217.99.x.x. Charakterystyczne też dla starej neostrady jeszcze z czasów TP adresy IP v4 z początkiem 83... itd.

Ogólnie uważam, z perspektywy abonenta, że to jest bardzo porządnie zrobione. Nie zauważyłem nigdy, tj od 12 października 2022 do dziś żadnej przerwy w dostępie do sieci innej niż restart funboksa albo ponowne zestawienie sesji PPP i zmiana adresu IP, co trwało  w przypadku odnowienia sesji kilka sekund,  a restarty funboksów, czy to 6 czy teraz 10 nie były zbyt często i raczej w nocy. Jedyną przerwą, jakiej byłem świadomy, było przeniesienie mnie z GPON na XGS-PON. A zatem dostępność łącza bez przesady na poziomie biznesowym. Sam mój adres IP, ten, który teraz mam przydzielony, stoi na węźle supernova  w nazwie.

Nietrzeba stosować żadnych nielegalnych metod stosować, aby to wiedzieć, wystarczy w windows czy linuksie użyć terminala i zastosować polecenia np. tracert, nslookup, i wykorzystać w tym celu różne adresy np. tracert 1.1.1.1, sporo wam powie trasa takiego pakietu od waszego routera do Cloud flare... albo np nslookup i podanie tutaj waszego obecnie przydzielonego IP v4. z panelu funboksa, informacje systemowe, zakładka internet. Podobnie można sprawdzić adresy dns, które funboks również pokazuje. Też się początkowo śmiałem, że widać tam TP SA, ale jest to dla mnie technicznie uzasadnione. Marketingowo i na umowach jest brandingowo spójnie, Orange światłowód, w aplikacji może już być neostrada, ale komu to przeszkadza, skoro działa? Mi napewno nie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@pyrlandczyknapisał(-a)

...

A zatem dostępność łącza bez przesady na poziomie biznesowym.

...

Podzielam Twój entuzjazm dla solidności i niezawodności tej usługi.

Podobnie jest dla wszystkich chyba oczywiste, że taka ogromna sieć ma swoje historyczne korzenie których nie sposób ot tak odciąć kierując się względami estetycznymi.

Ale to nie zmienia kontrastowo negatywnej opinii o radosnej twórczości marketingowców. Mieszanie nazewnictwa, wymyślanie coraz to nowych potworków językowych, nietrzymanie się raz przyjętej konwencji - to wszystko nie tylko nie poprawia wizerunku firmy samo przez się, ale czasami rodzi też konkretne problemy - jeśli klient jest błędnie przekonany że kupił co innego niż faktycznie kupił. Przykłady: CT (dwie usługi o identycznej nazwie i innej implementacji), IP TV (dwie bardzo podobne usługi o różnych nazwach, sprzedawane wyłącznie w niezrozumiałych pakietach). To nie o technikalia o których piszesz chodzi, tylko o "goły" marketing. IMHO ten dział ma o wiele za wysokie kompetencje w strukturze korporacji.