- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam tydzień temu założyli mi światłowód opcja 300 mega, jak sprawdzałem speed test to wyskoczyło mi że mam max prędkość 300 mega ,ale któregoś dnia zerknąłem speed test i było już tylko około 100 mega, zresetowalem funboxa i było spowrotem 300 ,a dziś zerknąłem to znów około 100 , co jest spowodowane takimi skokami? Czy jest to normalne? Czy powinienem gdzieś zgłosić?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@losiekpierwszyy Widocznie kabel sieciowy jest kiepskiej jakości, proponuję wymianę. Autonegocjację możesz wyłączyć przechodząc do menedżera urządzeń i wchodząc we właściwości karty sieciowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
światłowód skoki prędkości
Dodam tylko że jest to wszystko po kablu pod PC, karta sieciowa jakaś standardowa ale niby obsługuje takie prędkości
edit juz chyba wiem o co chodzi ale nie wiem jak to zmienic, tzn jak mialem predkosc 100 mega to w ustawieniach karty sieciowej szybkosc jest 100 mega, odlaczylem teraz kabel od karty sieciowej i wlozylem go spowrotem to szybkosc karty ustawila sie na 1 gb, ale dlaczego to zmienia sie samemu ewentualnie gdzie to ustawic czy pogrzebac zeby zawsze predkosc karty sieciowej byla 1 gb a nie zmieniala sie na 100 mega ?? bede wdzieczny za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli minimalna prędkość łącza w umowie jest większa niż 100mbit to możesz zgłaszać, w innym wypadku wszystko zgodnie z umowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@losiekpierwszyy Widocznie kabel sieciowy jest kiepskiej jakości, proponuję wymianę. Autonegocjację możesz wyłączyć przechodząc do menedżera urządzeń i wchodząc we właściwości karty sieciowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak będę na komputerze to sprawdzę to autonegocjacje ,ale jak ja wyłączę to ustawić na jakaś konkretna wartość czy coś w tym stylu czy co tam będzie do wyboru? Z kablem problem jeśli chodzi o wymianę bo mam tak wszystko pociągnięte przez korytarz itp wszystko zabudowane
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak jest kabel uszkodzony lub źle zarobione rjotki to taki efekt może być. Trzeba sprawdzić połączenie (połączyć sprawnym kablem) i będzie wiadomo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ale normalnie jak miałem neo to mi działałobo miałem na tym samym kablu więc uszkodzony raczej nie jest ,tylko mi się to właśnie zmienia samo w ustawieniach karty sieciowej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy neo wykorzystywane były tylko 2 pary przewodów (4 przewody) w skrętce. Traf chciał, że te dobre, dlatego działało. Do wyższej prędkości w skrętce są wykorzystywane są 4 pary przewodów (czyli 8 przewodów), kolejne 2 pary, które są wadliwe, dlatego prędkość osiągasz na poziomie 100 Mb/s, a nie 300Mb/s. Przy neo, gdzie prędkość była pewnie na poziomie do 80 MB/s nie robiło to żadnej różnicy. Wina zdecydowanie leży po stronie kabla. Trzeba na nowo zarobić końcówki RJ45 i ponownie sprawdzić kabel.
EDIT
Do sprawdzenia poprawności przewodu użył bym testera, cena około 10-20 PLN, jak na zdjęciu poniżej:
Jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Dokładnie pokaże, które przewody w skrętce są wadliwe po przez brak zapalonych kontrolek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@losiekpierwszyy powinno być oczywiście ustawione na auto, ale możesz wymusić 1Gb/s i sprawdzić co się dzieje.
Modem do Neostrady mógł mieć porty 100Mbit/s i działało tak, jak to wyjaśnił @ketrasaArtur.
Funbox 3.0 ma porty 1Gb/s i dobre połączenie jest niezbędne do prawidłowego działania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, sytuacja wygląda tak jakby właśnie system zapamiętywal ustawienie 100 mega zamiast 1 giga bo na szybko sprawdziłem w sensie włączyłem i w opisie karty sieciowej jest 100 mega klikam opcje wyłącz ,karta odłącza się robię żeby włączyła się ponownie i jest już w ustawieniach 1 giga i prędkość mi wtedy działa normalnie i mam całe 300 download
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »