Witam, mam podobny problem, światłowód 100Mb założony kilka dni temu tv ( optymalny) funbox2 no i jest kicha po kablu prędkość jest 106Mb natomiast na wifi 48-52 zalezy kiedy, komórki tak samo. Co najdziwniejsze jak miałem wcześniej Multimedia Polska miałem 60mb i na ich routerze poprzez wifi na laptopie osiągałem prędkosć 56- 64 Mb. Sądziłem ze jak jest do 100mb to da radę wyciągnąć przez wifi około 80 chociaż a tu taka kiszka! Dobrze ze umowa na 12 msc jest bo jak sie nie da zwiększyć to .. wiadomo.
rafc1o napisał(-a):
Witam, mam podobny problem, światłowód 100Mb założony kilka dni temu tv ( optymalny) funbox2 no i jest kicha po kablu prędkość jest 106Mb natomiast na wifi 48-52 zalezy kiedy, komórki tak samo. Co najdziwniejsze jak miałem wcześniej Multimedia Polska miałem 60mb i na ich routerze poprzez wifi na laptopie osiągałem prędkosć 56- 64 Mb. Sądziłem ze jak jest do 100mb to da radę wyciągnąć przez wifi około 80 chociaż a tu taka kiszka! Dobrze ze umowa na 12 msc jest bo jak sie nie da zwiększyć to .. wiadomo.
Niezależnie @rafc1o od tego że dziwię się Twojemu komentarzowi "to .. wiadomo"
to napisz:
a) czy korzystasz z wifi po 2.4 czy 5. Jeśli 2.4 to podłącz się na 5 GHz. Daj inne nazwy sieciom aby się nie pomylić.
b) na jakim telefonie robiłeś testy? Czy telefon lub komputer wspiera standard AC dla Wifi? Jeśli tylko N to nic dziwnego że nie masz poprawy. Chcesz mieć 100 to potrzebny jest albo odpowiednia karta w laptopie albo odpowiedni telefon.
telefon S5 i s5 neo i Lg3
w laptopie mam kartę AR9485WB-EG ale w standardzie 2,4Ghz, w drugim też jest Atheros jakiś nowszy 564x ale jak patrzyłem to obie karty są w tej częstotliwosći.
już nie chodzi że nie ma 100Mb ale czemu połowe obcina? Skoro Multimedia jak dała 60Mb wyciągałem 60Mb a tu ze 100 się robi 50 ?
na 5Ghz raczej nie przełaczę się bo niby jak jak karta nie działa w tej częstotliwosci
( Chyba że w ustawieniach fanboxa w opcji Wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4GHz i 5GHz <-- tu coś można zmienić
)
.
Pisałem ze wiadomo co bo nie będe zmieniał wszystkich sprzętów żeby działało mi 100Mb, to chyba logiczne .
Mogę wymienić kartę w laptopie. Technicy jak montowali mówili że można jakis wzmacniacz dokupić bo funboxy tak mają. Rozumiem ze to jest czysty marketing do 100Mb i jak jest 48 to jest własnie do 100
@rafc1o Pisałem już o tym i napisze jeszcze raz. Prędkość WiFi zależy od tak wielu czynników że przeciętny użytkownik nawet o nich nie myśli:
urządzenia z jakich korzystasz - tu już wiemy, są to w miare dobre telefony na których w normalnych warunkach wszystko powinno bez problemów śmigać
natężenie sieci w okolicy - zrób prosze screena pokazujęcego ile i na jakich kanałach masz w okolicy sieci, zarówno 2,4 jak i 5 Ghz - tu masz apke
Materiały użyte do budowy domu - tu jest bardzo różnie, propagacja fal jest różna w przypadku różnych materiałów i uwierz mi że przez jedną sciane sygnał przebija się lepiej a przez inną słabiej. Większość stropów zabija skutecznie sygnał.
Jeżeli faktycznie masz takie problemy to uwierz mi że ich źródłem nie jest to że technicy powiedzieli że "funboxy tak mają" - to jest jedynie uogólnienie. Jeżeli mi działa, @Remi daje screen że działa szybciej to znaczy że albo masz uwalone urządzenie, albo problem leży gdzie indziej![]()
@rafc1o Samsung S5 ma standard AC i 5 GHz więc prosze polącz się z siecią po 5 GHz przez telefon i zrób test jeszcze raz.
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s5-6033.php
Zrób inne nazwy dla sieci aby wiedział z którą się łączysz. Tzn. inna dla 2.4 i inna dla 5.
Dałem Ci screenshota i napisałem w jakiej odległości robiony test więc mam prośbę abyś zrobił DOKŁADNIE to co Ci napisałem powyżej.
Test zrobiony przed chwilą. Telefon Samsung S7 Edge ...
Sprawdź mój wynik Ookla Speedtest. Jaka jest Twoja prędkość? http://www.speedtest.net/my-result/a/2174481060
I jeszcze drugi test na Macbooku (karta tylko w standardzie N ale na 5 GHz.