- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, Mam ofertę światłowodu 1gb/s, ale pobieranie nigdy nawet nie zbliża się do tego poziomu, zmieniłem kabel idący do komputera bo wcześniejszy bardzo blokował szybkość. Dodam że posiadam w domu drugi komputer z taką samą płytą główną, połączony też przewodem i tam wszystko działa w dobrej prędkości. Chodzi mi głownie o to, że prędkość nie jest nawet bliska 1gb/s np. przy samej przeglądarce wszystko na speedtestach pokazuje tak jak powinno być, przy włączeniu aplikacji np. Discord speedtesty już pokazują spadek szybkości o +- połowę, a gdy tylko pobieranie jest włączone bez żadnych innych programów jest to max 50MB/s i to zależy od platformy, tak jak wspomniałem na drugim komputerze jest wszystko okej a jest ta sama płyta główna MSI B360M PRO-VDH. Czy wie ktoś czym to jest spowodowane? Jest jakaś możliwość by to naprawić?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli piszesz że w tej samej sieci na jednym komputerze jest okej a na drugim nie, to szukałbym problemu w sieci lokalnej lub ewentualnie na komputerze gdzie działa to wolniej. Na prędkość pobierania wpływa też prędkość zapisu danych na dysku (jeżeli to HDD). Speedtesty ładują dane do pamięci RAM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód nie pobiera z pełną prędkością
@Cazex powymieniaj kable I zrób testy na programie instalowantm na kompue ze strony UKE tj pro.speedtest.pl a nie na przeglądarkach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrobiłem test na tym programie i wyniki wyszły takie jakie powinny:
a pobieranie np. na Steam już tego nie pokazuje:
Czy to może być problem z kablem? Największe pobieranie było na Epic Games ok. 70MB/s gdzie na tym drugim komputerze wszędzie jest pobieranie co najmniej 80MB/s, jest ogromna różnica
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Cazex jeżeli na certyfikowanym programie i po wymianie okablowania pomiary prędkości są odpowiednie, a na serwerach streaming owych czy grach już tych prędkości się nie osiąga, to przyczyna leży w trasach routingu oraz w obciążeniu danego serwera.
Poza tym porównując wyniki to masz następujące prędkości:
- Pomiary speedtestem: 939,73 Mbit/s daje 117,5 MB/s
- Stream max jest 25,9 MB/s co daje 207,2
- Epic Games około 70 MB/s to daje 560 Mbit/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Speedtesty pokazują Mb/s (megabity na sekundę), a Steam, Epic i inne pokazują MB/s (megabajty na sekundę). 1 megabajt = 8 megabitów, więc przeliczając to plus minus na Orange Światłowód w opcji do 1 Gb/s maksymalna prędkość pobierania to teoretycznie 125 MB/s (1000 Megabitów). Nic złego się nie dzieje 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Monnqx @ketrasaArtur Więc skoro maksymalna prędkość pobierania to 125MB/s to by aż "uciekło" ok.100MB/s?, rozumiem że to może być kwestia serwerów ale nawet sprawdziłem na tej samej grze na steam na tym samym serwerze(Warszawa) na drugim komputerze i różnice są spore. Czyli możliwe że to wina trasowania routingu? Tylko o co z tym dokładnie chodzi, jeśli mógłbym prosić o jakieś wytłumaczenie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Cazexnapisał(-a)Zrobiłem test na tym programie i wyniki wyszły takie jakie powinny:
a pobieranie np. na Steam już tego nie pokazuje:
Czy to może być problem z kablem? Największe pobieranie było na Epic Games ok. 70MB/s gdzie na tym drugim komputerze wszędzie jest pobieranie co najmniej 80MB/s, jest ogromna różnica
@Cazex zwróć uwagę na jednostki Mb vs MB, druga sprawa to routing
Jednostki danych w sieciach (pasja-informatyki.pl)
Edit.
@ketrasaArtur , @Monnqx sorki nie zauważyłem że już o tym pisaliście (piszę na telefonie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Cazex tracroute, to połączenie między kolejnymi serwerami routing-u. Jak łączysz się np. z serwerem w Warszawie, to tracroute nie musi iść tylko po krajowej sieci. Może łapać serwery zagraniczne, co powoduje wydłużenie czasu i jednocześnie spadek prędkości.
Możesz sobie sam sprawdzić, z jakimi serwerami się łączysz, zanim dojdziesz do docelowego.
Wpisz tracrert i adres strony/serwera z którym chcesz się połączyć, np: tracert onet.pl
@slav72 ja też palcuję smartfona i zanim przeliczę, to chwilkę zajmie 😁👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur nie cierpię pisać na fonie 😩, strasznie mi to nie wychodzi 😖, a kompy pozajmowane 😡
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »