Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 9
  • 0

Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?

@j131napisał(-a)
Adresy IPv4 i adresy IPV6 to dwie różne rzeczy. To że IPV4 jest przydzielany i stały, nie mówi nic o tym czy i jaki jest ewentualnie przydzielany adres IPv6. Przydzielany adres IPV4 jest dostępny do ręcznej konfiguracji, ale to nie wyklucza możliwości przydzielenia FB PD w ipv6 - od strony technicznej nie widzę tu problemu. Natomiast oczywiście jest możliwe że to jest niemożliwe.

Jeszcze dodam że są dwa osobne pola na ipv4 i ipv6. Tak to wygląda w info systemowym:

ukasz22_0-1784196205438.png

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16191
  • 67439
  • 876

@Łukasz22  to jest standardowe menu modemu. Dla biznesu jest takie samo jak dla indywidualnych klientów. 

"Nie dotyczy".....

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9709
  • 40315
  • 333

To "nie dotyczy" mocno zniechęca do eksperymentów. No i login ma inny format niż dla indywidualnych. Nie wiadomo co FB w tej konfiguracji z tym loginem robi... Tak naprawdę nie za bardzo masz jakieś możliwości manewru. Bez ONT nie podejrzysz co się dzieje na linii FB - Operator. Manewry loginem, przy braku dostępu do hasła mogą faktycznie skończyć się utratą łączności i koniecznością odkręcania tego przez BOK... Hasło możesz spróbować uzyskać na infolinii, ale nie wiem czy dadzą. Wtedy byłoby pewnie bezpieczniej. Klient indywidualny ma możliwość ustawienia/zmiany tego hasła w portalu MO.
Generalnie to jest trochę sztuka dla sztuki, ale molestowałbym na Twoim miejscu wsparcie techniczne o wyjaśnienie kwestii niedostępności adresacji ipv6 w tej umowie. Jeśli w umowie wprost nie jest napisane że IPv6 się nie dostanie, to IMHO można domniemywać że się dostanie, niezależnie od wykupionych stałych czterech IPv4.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16191
  • 67439
  • 876

@Łukasz22  zapytałem znajomego handlowca biznesowego. Nie ma możliwości uzyskanie adresów IPv6 na Neostradzie biznesowej ( czy jakkolwiek nazwiemy Internet dla Firm) 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 9
  • 0

@agat13napisał(-a)

@Łukasz22  zapytałem znajomego handlowca biznesowego. Nie ma możliwości uzyskanie adresów IPv6 na Neostradzie biznesowej ( czy jakkolwiek nazwiemy Internet dla Firm) 

Dziękuję.

Myślałem, że tak może być. Przynajmniej wiemy na pewno.