- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód 1Gbps, niska prędkość
Witam, dzisiaj został podłączony mi światłowód FTTH o przepływnościach 1000/300 Mb/s. Od kilku godzin przeprowadzam testy na speedtestach i prędkość downloadu nie chce przebić magicznej bariery 700 Mb/s downloadu. Średnio otrzymuje wynik 600 Mb/s downloadu i 300 Mb/s uploadu. Komputer mam połączony za pomocą kabla ethernet cat7. Próbowałem robić wszelkiego rodzaju testy, odłączałem wszystkie urządzenia, zmieniałem długość kabla no i wciąż ta prędkość nie jest szybsza. Mój komputer ma i5 10600k, msi 490 tomahawk, podłączałem pod wejścia 1G i 2.5G i bez różnicy. Nie ukrywam, że taka prędkość mnie nie satysfakcjonuje biorąc pod uwagę to ile płacę, więc mam pytanie co z tym zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918 sprawdź ustawienia katy sieciowej. Być może w ustawieniach jest blokowana prędkość internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak mam w ustawieniach karty, po zmianie na 2.5 Gbps full duplex żadnej różnicy.
Tak w ustawieniach
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918 czy po wykonaniu instalacji technik wykonał testy połączenia i pomiary?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918 a masz zainstalowane killernetwork od msi jak tak to odinstaluj i sprawdz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918 jeśli się nie mylę, umowa jest pobieranie od 600Mb/s do 1Gb/s, nie masz gwarantowanego 1Gb/s stałego, ustawienia karty ok, bo zestawia na 1Gb/s, wysyłanie katalogowe masz, więc nie wiem w czym problem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Monter się spieszył, nie przeprowadzał testów i pomiarów. Powiedział, że trochę dziwne, że taka niska prędkość, że powinna dobić znacznie więcej jeszcze. Ja jestem świadomy, że to nie jest gwarantowane 1 Gb ale z tego co czytam w umowie prędkości maksymalne powinny być dostępne przez 50% doby. Zobaczę jeszcze jak wygląda sytuacja w nocy, ale szczerze jestem trochę zdumiony, że taka niska prędkość zwłaszcza, że w mojej wsi dopiero podłączają światłowód i jestem jednym z pierwszych posiadaczy. Nie posiadam żadnego oprogramowania typu killernetwork, wyłączałem firewalle, antywirusy i nic.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918 problem wynika że speedtestu. Zrób certyfikowany na https://pro.speedtest.pl/ i wtedy popatrzymy. Ważne, aby miał status certyfikowanego na sofie ze strony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
a masz jakiegos kompa na ktorym mozesz sprawdzic i porownac?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil2918napisał(-a)Monter się spieszył, nie przeprowadzał testów i pomiarów. Powiedział, że trochę dziwne, że taka niska prędkość, że powinna dobić znacznie więcej jeszcze. Ja jestem świadomy, że to nie jest gwarantowane 1 Gb ale z tego co czytam w umowie prędkości maksymalne powinny być dostępne przez 50% doby. Zobaczę jeszcze jak wygląda sytuacja w nocy, ale szczerze jestem trochę zdumiony, że taka niska prędkość zwłaszcza, że w mojej wsi dopiero podłączają światłowód i jestem jednym z pierwszych posiadaczy. Nie posiadam żadnego oprogramowania typu killernetwork, wyłączałem firewalle, antywirusy i nic.
@kamil2918 rozumiem pośpiech montera lecz mimo wszystko pomiar i test powinien być wykonany, według mnie może nie 1Gb, ale 800-900 Mb powinieneś spokojnie wyciągać.
- « Poprzedni
- Następny »