Cześć Mam pytanie co się dzieje z moim internetem mam prędkość do 1Gb/s na a działa z prędkością 300mb/s tej 300 nie przekracza wi-fi to samo ma i co po kablu. Na PS5 to jest w granicach 250 a 350mb/s i to jest prędkość pobieranego internetu a wysyłanego do 10Mb/s. To już przy starej prędkości 300Mb/s chodziło mi lepiej. Pomożecie ?
Jeśli prędkości masz niezgodne z umową, to trzeba to zgłosić do Orange
To jest forum użytkowników, nie pracowników Orange
@ZlotyMrk tak jak pisze kolega wyżej, zrób zgłoszenie na nieprawidłowe działanie usługi, być może jeśli przechodzłeś niedawno z 300 Mb na 1 Gb to coś nie "zatrybiło" w systemie lub ktoś czegoś nie zmienił
@ZlotyMrk podstawa do zgłoszenia usterki jest pomiar certyfikowany zrobiony według wskazówek i na programiku ze strony UKE.https://pro.speedtest.pl/
Dopiero wtedy możemy mówić o poprawnym speedteście
Przeglądarki i pomiary robione przez nie zakłamują wyniki.
Poza tym screen z takiego pomiaru jest do załączenia na czacie jako dowód
Zrób taki pomiar i zweryfikuj poprzednie.
Dopiero później zglaszaj
@ZlotyMrk Od początku przejścia na wyższą prędkość jest za wolno? Czy w związku ze zmianą prędkości był wymieniany sprzęt? Jakie masz parametry sygnału w menu routera?
To jest z tego pro.speedtestu
@ZlotyMrk ale po wifi..jedynie słuszny jest pomiar po kablu z modemu
Zrób speedtest z poziomu Funboxa żeby zawęzić obszar poszukiwania - sieć LAN czy poza lokalną. Jeśli do modemu dociera prędkość 600/100 to połącz urządzenia kablem ethernetowym minimum kategorii 5e. Jaki używasz WiFi to zweryfikuj zakłócenia na kanałach 2,4 i 5GHz i jeśli Twoja sieć jest zagłuszana przez sieci sąsiadów to zmień na wolny kanał lub najbardziej wolny (w sensie niezajęty).