• Nasz Orange
  • /
  • Szukam oferty
  • /
  • Inne
  • /
  • Czy mamy możliwość wpłynięcia na dział obsługi klienta w Orange aby starał się utrzymać klienta?

Czy mamy możliwość wpłynięcia na dział obsługi klienta w Orange aby starał się utrzymać klienta?

ROZWIĄZANE

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 485
  • 1791
  • 13

Czy mamy możliwość wpłynięcia na dział obsługi klienta w Orange aby starał się utrzymać klienta?

Hej.

Orange zniósł podział na "oferta dla nowych" i "dotychczasowych" (Brawo my? Brawo Wy! 😉 )
Kończy się moja dotychczasowa umowa na czas nieokreślony i następnego dnia włącza się nowa, tez na czas nieokreślony, szybsza (2 Gbps/600 zamiast 1Gbps/300), tańsza.
Wymiana samodzielna z Funboxa6 na Funboxa7 (wiem wiem - nie patrzeć w światełko 😉 ), starego dekodera 4KStream na 4KMulti. 
Pozostaje odniesienie starych urządzeń do Salonu Orange. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@Morciak  cud jakiś, oczywiście dialektyczny.....jak mawiał klasyk 

Zmiana FB6 na FB7 kontrowersyjna, tak jak i dekoderów...

• 485
  • 1791
  • 13

Hmm? 
Wg otrzymanego mailem zestawienia - obecnie FB6 przeznaczony jest jedynie do max 600 mbps, a FB7 do max właśnie 2 Gbps. Rzekomo wydaje się być dostępna opcja FB10 ale jego wypożyczenie to koszt 20 zł/m-c.
Z dostępnych dekoderów był tylko wybór ... 4K Multi albo nic (niestety mój TV jest tak stary, że aplikacja Orange TV na nim nie działa). 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 408
  • 1896
  • 37

@Morciaknapisał(-a)

Z dostępnych dekoderów był tylko wybór ... 4K Multi albo nic (niestety mój TV jest tak stary, że aplikacja Orange TV na nim nie działa). 

Zamiast dzierżawy 4,99 bez końca, możesz kupić android tv sticka jednorazowo na własność.

• 485
  • 1791
  • 13

Hej,
dziękuję za wsparcie - rozważałem wspomnianą opcję aczkolwiek najtańszy, który znalazłem, to koszt ok 100 zł (20 miesięcy najmu dekodera Orange), a biorąc pod uwagę fakt, iż nasz TV jest "do wymiany" od 2 lat 😉 - przeglądam właśnie wielkanocne oferty promocyjne na jakiś nowszy TV i mam zamiar oddać dekoder po zakupie.
Nie mniej jednak, biorąc pod uwagę moje gadżeciarstwo ;),  pozostaję otwarty na ew. propozycję w/w TV sticków, które w Twoim/Waszym odczuciu powinienem rozważyć. 

Spokojnej soboty 

• 408
  • 1896
  • 37

Moim zdaniem do tv tylko taki, ktory ma pilot z klawiatura numeryczna. Korzystałem z xiaomi bez takiej, po zakończeniu jego żywota wymienilem na thomsona z oferty Orange. Mozliwosc wpisania numerka z kanalem zamiast molestowania strzałki w dół to kolosalna różnica w użytkowaniu 😄

• 485
  • 1791
  • 13

Hej
Krótkie podsumowanie: 
W zamówieniu wkradł się mały chochlik - osoba przyjmująca zamówienie dodała technika do sprawdzenia sieci ALE w opisie "zlecenia" widniał on jako "Prace na sieci" - pytam via chat OCB- "sprawdzenie będzie poza lokalem "na wszelki wypadek"" - ok, nie ma problemu. 
Poniedziałek rano - sms "technik przyjedzie do Ciebie jutro, 8 - 11" - HUH?! - dzwonię 510 210 210 Orange - "po co mi technik skoro jest tu działający światłowód, a to miało być sprawdzenie poza lokalem" - "od instalacji minęło parę lat - sprawdzenie w lokalu się przyda" - "hmmm, ok ale w mieszkaniu będzie ktoś ok 16.30" - "ok ok zmieniam na po 17-tej!" - ok.
Dziś. Godzina 12. W południe. Połączenie z 503 500 303. "Dzień dobry, tu XY, technik, przepraszam ale się spóźnię" - "Ok, nie ma sprawy, ja i tak będę ok 17-tej, więc ok" - "Jak to o 17 skoro on ma w zleceniu na 11" - HUH??! - "Co ma pan w Zleceniu" - "asysta techniczna w lokalu" - HUH?! "Przecież to nie reaktor atomowy, sam mogę podłączyć" - "A, ok to zadzwonię po 17.30 i się upewnię, że wszystko u Pana działa, a jak nie to podjadę"
....
FB7 podłączony, technik zadzwonił jak obiecał, wymieniliśmy się spostrzeżeniami, w tzw międzyczasie test wewnętrzny FB7 prędkości łącza - 2100 Mbps / 663 Mbps. Wydaje się być ok. Technik zamknął zlecenie.

Moje obserwacje: 
1) Dekoder 4K Multi - obraz żyleta - o niebo lepszy niż w 4K Stream
    wkodowywanie pilota - droga przez mękę.
2) FB7 - gniazdo wejściowe światłowodu - nie najlepsza lokalizacja - przy stojącym FB patch cord jest wygięty w łuk (w FB6 wychodził prościutko) . 
pytanie - na ONT wejściu (Rx) mam "-16.08 dBm", na wyjściu (Tx) "2.45 dB", temp: "57 stopni" - nie pamiętam już czy to Dobrze, OK, "jako tako", czy "OJJJJ! wołaj tego technika jednak"?   
Aplikacja Mój FunBox nie obsługuje FB7? Hmm

• 408
  • 1896
  • 37

Czyli jednak zamiast przedłużenia, zrobili Ci nową umowę i odłączenie starej?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@Morciak  parametry Ok 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@Morciaknapisał(-a)

...
1) Dekoder 4K Multi - obraz żyleta - o niebo lepszy niż w 4K Stream
...

Te dekodery korzystają z różnych sygnałów, więc takie porównanie nie do końca ma sens, a w każdym razie nie jest to porównanie dekoderów. Skoro jednak napisałeś że się obraz różni, to napisz jeszcze do jakiego TV były podłączone. Jeśli kupisz własny "dekoder" to będzie on korzystał z tego samego sygnału co Stream 4k, wtedy możesz porównać.

Co do innych aspektów - apka Mój Funbox nie będzie rozwijana, wszytko ma być   jednym kombajnie MO. A parametry masz książkowe. Bardzo mocny sygnał w obie strony, niewielka długość światłowodu.