Poszukiwana rzetelna baza, spis budek telefonicznych orange

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 434
  • 1567
  • 4

@ElectroTielnapisał(-a)

Od wprowadzenia tego nieszczęsnego zakazu musiałem się trochę prawa nauczyć, biorąc pod uwagę, że moim głównym zainteresowaniem jest jednak fotografowanie infrastruktury i taboru kolejowego - a zdarzy się, że natrafi się na upartego sokistę. Audytora oglądałem jeszcze zanim zakaz stał się faktem. Nawet w pewnym momencie przeprowadziłem małą akcję demontażu znaków zakazu fotografowania - zniknęły one ze szpitala (cywilnego) oraz elektrociepłowni. Będę musiał jeszcze pisać do dwóch firm wodociągowych, które przespały zmianę prawa.

Słyszałem o zmianie prawa i obowiązuje chyba tylko wojsko czy coś jeszcze?

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 42
  • 0

@deestnapisał(-a)
Słyszałem o zmianie prawa i obowiązuje chyba tylko wojsko czy coś jeszcze

Wojsko i służby specjalne. Wcześniej (tj. do 12 sierpnia) były to wszelkie obiekty uznane za "ważne dla obronności państwa".

• 13
  • 42
  • 0

Wróćmy jednak do pierwotnego tematu.

Potrzebuję kogoś, kto mógłby zweryfikować, czy na lotnisku w Balicach (Kraków) nadal wiszą aparaty publiczne. Te akurat były unikatowe, bo były to aparaty Ascom eXANTO Combi - przyjmujące karty chipowe oraz monety. Wiem, że istniały takie na stacji Warszawa Śródmieście (te zniknęły w 2017 wraz z innymi budkami) oraz właśnie na lotnisku w Krakowie. Znajomy kiedyś mi powiedział, że na lotnisku nadal są te aparaty.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

W przyszłym tygodniu będę na tym lotnisku, mogę sprawdzić jeśli dasz bliższe namiary, ten terminal jest dość pogięty... Byłem tam też w zeszłym tygodniu ale żaden aparat nie rzucił mi się w oczy.

• 13
  • 42
  • 0

Na hali przylotów.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Hala przylotów (ta już w otwartej części, za "bramkami celnymi") jest dość klaustrofobiczna i dwupoziomowa. W centralnej części jest transporter na wyższy poziom, prowadzący do przejścia na peron kolejowy. Prawdę mówiąc od razu w tym kierunku się udałem, nie rozglądając się na boki. A gdybym miał się rozglądać to w którą stronę?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Coś słyszałem o budkach na lotnisku w Balicach - ale nie wiem czy nadal są

• 13
  • 42
  • 0

Dorzucę jeszcze ciekawostkę - przerobiony na coś w rodzaju audioprzewodnika eXANTO gdzieś we Wrocławiu.

1000021777.jpg

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 9
  • 51
  • 1

Takich przeróbek jest więcej w całej Polsce - pełna lista znajduje się pod linkiem poniżej:

https://budkanietelefoniczna.pl/realizacje 

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to już nie jest automat telefoniczny, tylko coś zupełnie innego. Trochę tak, jakby ktoś wziął jakąś małą lokomotywę manewrową, powiedzmy SM04, i przerobiłby ją tak znacznie, że mógłby nią jeździć po drogach, zamiast po szlakach kolejowych... Albo, dla kontrastu, jakby ktoś wziął autobus, wyrzucił wszystko ze środka, wstawił kabiny, podłączył linie telefoniczne i przerobiłby go na rozmównicę publiczną (w kabinie kierowcy pani mówiłaby, z jakim miastem łączy i inkasowałaby należność)...

• 13
  • 42
  • 0

@sputniknapisał(-a)

Trochę tak, jakby ktoś wziął jakąś małą lokomotywę manewrową, powiedzmy SM04, i przerobiłby ją tak znacznie, że mógłby nią jeździć po drogach, zamiast po szlakach kolejowych... 

Tymczasem Ruscy:

ElectroTiel_0-1759042279794.jpeg