- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
śmierć właściciela umowy - jaki czas na przepisanie umowy na inną osobę?
Cześć,
Niedawno zmarł mój tato. Zawsze doładowywałem konto kwotą 200 zł, tak było taniej, szybciej i nieczęsto, w sam raz na zapracowaną głowę.
Na jego konto są zapisane 3 numery ze środkami na koncie głównym wynoszącymi 120 - 180 zł. Te środki są zaplanowane do wykorzystania w ciągu 8 - 10 miesięcy przez użytkowników (w tym mnie), ponieważ mamy pakiety 200 (14 zł /msc).
Rozważam przejście na abonament. Ile mam czasu na przepisanie umowy na siebie z ukazaniem aktu zgonu? To łącznie ponad 500 zł, nie chciałbym ot tak tego stracić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Współczuję. 😞
Nie ma limitu czasu na przepisanie umowy.
Zobacz więcej na Postępowanie w przypadku zgonu Abonenta i Przekazanie usług - dla klienta | Orange Polska.
I jeszcze wpis na stronie UKE Co z umową po śmierci abonenta - Urząd Komunikacji Elektronicznej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@damianluba najlepiej będzie z aktem zgonu, udać się do salonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jednak jeśli chcesz nadal korzystać, to możesz nie powiadamiać operatora o śmierci i umowa będzie świadczona na dotychczasowych zasadach. Problem pojawi się w przypadku konieczności jakichś zmian: nie będzie ich miał kto autoryzować. Ogarnięty konsultant powinien pomóc sprawę załatwić za obopólną satysfakcją, ale w żadnym razie nie jest to automatycza procedura, ani niczego nie można obiecać na pewno.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@damianluba osobiście nie czekałbym na przepisanie usług po śmierci właściciela. Nawet jak za jakiś czas będę chciał przenieść numery do abonamentu. Udaj się do salonu ze swoim dowodem osobistym/paszportem oraz aktem zgonu właściciela i przepisz numery na siebie.
Kilak informacji podanych przez Orange:
https://www.orange.pl/omnibook/przekazanie-uslug-dla-klienta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Orange numer na kartę może przepisać każda osoba, która zgodnie z odpowiednimi przepisami, może posiadać akt zgonu.
W wiadomości wspomniano, że jest kilku użytkowników. Czy wszyscy żyją w zgodzie? Lepiej to ogarnąć prędzej niź później, ale bez pośpiechu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 bardzo słusznie zauważył, że to może, zgodnie z obowiązującym prawem, zrobić każda osoba posiadająca akt zgonu, a problem pojawia się, gdy jest kilku spadkobierców i nie zostało jeszcze przeprowadzone postępowanie spadkowe.
Nie upieram się przy tym, nie jestem znawcą tematu, ale byłem świadkiem, gdzie w takiej sytuacji to nie przeszło i numer w ofercie na kartę po zmarłej osobie przepadł.
Edycja:
To nie tylko numer telefonu, ale też pieniądze na koncie, i tu i w cytowanym przeze mnie przypadku z 2021 roku, wcale niemałe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdy byłem w podobnej sytuacji, po prostu poczekałem aż srodki się skończą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Polska S.A., ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice.
Dodatkowo, gdy do zwrotu jest kwota powyżej 100 zł, należy również dołączyć wymagane prawem dokumenty:
- postanowienie sądu o nabyciu praw do spadku po zmarłym lub
- akt poświadczenia dziedziczenia sporządzony przez notariusza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Arti_Kn_Pl, czyli jednak, dobrze wiedzieć, różnie się to życie toczy i warto mieć w tej kwestii rozeznanie.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »