śmierć właściciela umowy - jaki czas na przepisanie umowy na inną osobę?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 9
  • 0

Cześć, 

Niedawno zmarł mój tato. Zawsze doładowywałem konto kwotą 200 zł, tak było taniej, szybciej i nieczęsto, w sam raz na zapracowaną głowę.

Na jego konto są zapisane 3 numery ze środkami na koncie głównym wynoszącymi 120 - 180 zł. Te środki są zaplanowane do wykorzystania w ciągu 8 - 10 miesięcy przez użytkowników (w tym mnie), ponieważ mamy pakiety 200 (14 zł /msc).

Rozważam przejście na abonament. Ile mam czasu na przepisanie umowy na siebie z ukazaniem aktu zgonu? To łącznie ponad 500 zł, nie chciałbym ot tak tego stracić. 

Collage_20260626_135718.jpg
11 ODPOW. 11

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2544
  • 11278
  • 100

Współczuję. 😞

Nie ma limitu czasu na przepisanie umowy.

Zobacz więcej na Postępowanie w przypadku zgonu Abonenta i Przekazanie usług - dla klienta | Orange Polska.

I jeszcze wpis na stronie UKE Co z umową po śmierci abonenta - Urząd Komunikacji Elektronicznej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2255
  • 10246
  • 72

@damianluba  najlepiej będzie z aktem zgonu, udać się do salonu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9581
  • 39557
  • 329

Nie ma czegoś takiego jak przeniesienie czy dziedziczenie umowy. Nie da się tego zrobić. Umowa z chwilą śmierci wygasa. Sprawdź w zapisach umowy na pewno taki zapis znajdziesz.
Jednak jeśli chcesz nadal korzystać, to możesz nie powiadamiać operatora o śmierci i umowa będzie świadczona na dotychczasowych zasadach. Problem pojawi się w przypadku konieczności jakichś zmian: nie będzie ich miał kto autoryzować. Ogarnięty konsultant powinien pomóc sprawę załatwić za obopólną satysfakcją, ale w żadnym razie nie jest to automatycza procedura, ani niczego nie można obiecać na pewno.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22098
  • 65604
  • 878

@damianluba osobiście nie czekałbym na przepisanie usług po śmierci właściciela. Nawet jak za jakiś czas będę chciał przenieść numery do abonamentu. Udaj się do salonu ze swoim dowodem osobistym/paszportem oraz aktem zgonu właściciela i przepisz numery na siebie. 

Kilak informacji podanych przez Orange:

https://www.orange.pl/omnibook/przekazanie-uslug-dla-klienta

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33157
  • 41180
  • 1407

@ketrasaArtur podzielam zdanie by zrobić jak najszybciej.

W Orange numer na kartę może przepisać każda osoba, która zgodnie z odpowiednimi przepisami, może posiadać akt zgonu.

W wiadomości wspomniano, że jest kilku użytkowników. Czy wszyscy żyją w zgodzie? Lepiej to ogarnąć prędzej niź później, ale bez pośpiechu.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 88
  • 749
  • 0

@Piotrekk85 bardzo słusznie zauważył, że to może, zgodnie z obowiązującym prawem, zrobić każda osoba posiadająca akt zgonu, a problem pojawia się, gdy jest kilku spadkobierców i nie zostało jeszcze przeprowadzone postępowanie spadkowe.

Nie upieram się przy tym, nie jestem znawcą tematu, ale byłem świadkiem, gdzie w takiej sytuacji to nie przeszło i numer w ofercie na kartę po zmarłej osobie przepadł.

Edycja:

To nie tylko numer telefonu, ale też pieniądze na koncie, i tu i w cytowanym przeze mnie przypadku z 2021 roku, wcale niemałe.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9581
  • 39557
  • 329

Formalnie te pieniądze się nie dziedziczą. Nie da się ich odzyskać, jeśli nie będzie dobrej woli Operatora. Nic tu ewentualne postepowanie spadkowe nie zmieni. Dla operatora umowa po prostu wygasla.
Gdy byłem w podobnej sytuacji, po prostu poczekałem aż srodki się skończą.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2417
  • 7512
  • 237

W przypadku śmierci abonenta, o zwrot środków może zawnioskować inna osoba. W takim wypadku wniosek wraz z dołączonym aktem zgonu należy wysłać listownie na adres:

Orange Polska S.A., ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice.

Dodatkowo, gdy do zwrotu jest kwota powyżej 100 zł, należy również dołączyć wymagane prawem dokumenty:
- postanowienie sądu o nabyciu praw do spadku po zmarłym lub
- akt poświadczenia dziedziczenia sporządzony przez notariusza.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 88
  • 749
  • 0

@Arti_Kn_Pl, czyli jednak, dobrze wiedzieć, różnie się to życie toczy i warto mieć w tej kwestii rozeznanie.