Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zmiana Typ NAT 2 na Typ NAT 1 w PS5

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 26
  • 0

image.jpg

image.jpg

IMG_6566.jpeg

Cześć, od ponad roku mam problem z internetem w Orange, miałem wcześniej usługi 600/100 i na konsoli PS5 czy po kablu czy po WiFi miałem maxa, przeszedłem na 1000/300 i wszystko się posypało, w dniu, w którym usługa zaczęła działać internet w PS5 spadł do 200/10 gdzie wcześniej nie było takich sytuacji, po wielu wojnach i bitwach udało mi się osiągnąć w konsoli momentami 800/30 a z reguły jest to 400/10, w każdym innym sprzęcie mam normalnie 1000/300, Orange rozkłada ręce i nie chce mi z niczym pomóc twierdząc że jest to wina konsoli, a tak nie jest ponieważ w drugim mieszkaniu mając innego usługodawcę mam po kablu normalnie 1000/300 z tym że mam tam NAT 1, kombinowałem już wszystko i dalej mam NAT 2, teraz pisząc ten post jest godzina 22:23 i mam wartości 809/31 (pobieranie-przesyłanie), natomiast o godzinie 15 dziś miałem wartości 224/11 i z takim internetem gry online nie mają najmniejszego sensu, proszę was o pomoc bo już mnie to wszystko męczy, dziękuję za pomoc i życzę wszystkiego dobrego (teraz na koniec zrobiłem Speedtest i mam 269/30 jakaś tragedia..) posiadam Funbox 6

38 ODPOW. 38

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6033
  • 24642
  • 209

@Sebastian23 

Wina na pewno jest po stronie konsoli, skoro inne urządzenia pokazują nominalne prędkości.

Jak masz tę konsolę połączoną? Powinna być po kablu, przynajmniej na testy.

Jeśli po kablu jest słabo, to winny jest kabel. Jeśli po WiFi jest słabo, to winne może być wszystko, począwszy od zepsutej mikrofalówki a na niekompatybilnościach FB6 z konsolą skończywszy.

Co do NAT, to może przestawił ci się FB6 w tryb IPv6? Potrafisz to sprawdzić?

• 17
  • 26
  • 0

Konsola była na gwarancji i wróciła z potwierdzeniem że wszystko jest w porządku, w drugim mieszkaniu po tym samym kablu mam normalnie 1000/300, u kolegi, który ma 600/100 również na konsoli jest 600/100, jest połączona po kablu i te wartości podane wyżej są o wiele lepsze właśnie po kablu, po wi fi max jaki osiągam to 150/8, niestety nie potrafię, wiem tylko tyle że jest ipv4

• 6033
  • 24642
  • 209

@Sebastian23 

Nie twierdzę że konsola jest zepsuta. Ale i tak "wina" jest jej, skoro inne rzeczy działają. Kabel, nawet ten sam, można lepiej lub gorzej wpiąć, coś może nie stykać i kłopot gotowy.

Skoro nie potrafisz wejść w konfigurację FB6 no to niestety wiele zdalnie Ci nie pomogę. Konsola może mieć IPv4, ale jeśli FB ma IPv6, to żeby z tego zrobić IPv4 dla konsoli, FB6 musi się bardziej nagimnastykować, niż gdyby natywnie miał IPv4. Wymuszenie trybu IPv4 na FB jest możliwe i niezbyt skomplikowane, ale nie chcę podawać Ci przepisu "w ciemno", bo po ostatnich zmianach wygląd menu FB6 różni się od wyglądu menu FB3 do którego jedynie mam dostęp.

Co do makabrycznie niskich osiągów na WiFi to coś u ciebie w eterze jest nie tak. Może sąsiedzi zakłócają? Warto przeanalizować otoczenie np. apką WiFiAnalyser na telefonie. Jakie to fizycznie otoczenie? Blok z niewielkimi dystansami od rutera za to z bogatą pulą sąsiadów, czy samotny dom na uboczu z przestronnymi pomieszczeniami i żelbetowymi ścianami grubymi na metr? W zależności od otoczenia rekomendacje będą różne. Ale o to i tak mniejsza, najpierw musi być nominalnie po kablu.

PS. "Wiele wojen i bitew", "kombinowałem już wszystko", to nie są pomocne określenia. We własnym interesie lepiej byłoby gdybyś wyrażał się precyzyjnie i konkretnie, wtedy i rady będą bardziej na temat.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2053
  • 9913
  • 82

@Sebastian23 Jeżeli chcesz mieć NAT 1 to możesz spróbować włączyć UPnP lub wstawić konsolę (jej adres IP) do DMZ. Odpowiednie ustawienia znajdziesz w menu FB6.

• 17
  • 26
  • 0

Mieszkanie w bloku 4 piętro, 3 klatki obok mam drugie mieszkanie i tam po tym samym kablu mam normalnie 1000/300, ustawiłem wszystko i IP statyczne, zapory dałem niskie, ustawiłem wszystkie porty i dalej mam typ nat 2, pisząc wszelkie „wojny” miałem na myśli brak rozwiązania od roku, technicy przychodzili bardziej lub mniej kompetentni i rozkładają ręce, nawet zapraszałem tego samego technika do drugiego mieszkania żeby zobaczył na własne oczy że tam internet jest normalny w konsoli, z reguły technicy odsyłają mnie na infolinię a potem infolinia znowu zamawia technika i tak w kółko, sprawy są zamykane i otrzymuje smsa że usługa działa już prawidłowo, napisz proszę co mam więcej napisać co opisać i jakie dane podać bo już nie wiem naprawdę co mam robić dziękuję 

PS: przepraszam nie zrozumiałem na początku że FB6 to inaczej funbox, potrafię wejść i wszystko ustawiłem co jest potrzebne do uzyskania typ nat 1 ale nic to nie zmieniło 

PS2: ustawiłem właśnie „wymuś ipv4” ale dalej jest to samo bez zmian 

Włączyłem upnp i wstawiłem IP do DMZ, dodałem też wymagane porty i zmieniłem firewall na niski, nic to nie dało, na infolinii otrzymałem informację że typ nat 1 w orange mogą uzyskać tylko klienci biznesowi co jest bzdurą bo ostatni technik mówił mi że sam ma u siebie typ nat 1 z orange na ps5 i to infolinia mu zrobiła

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 616
  • 1237
  • 2

@Sebastian23 
A nie masz podłączonego drugiego routera ? Masz na pewno tylko  FB? 
Po wymuszeniu IPv4 restart FB

Jeżeli włączyłeś UPNP to już nie korzystaj z DMZ

• 6033
  • 24642
  • 209

@Sebastian23 

Za dużo na raz i za bardzo chaotycznie. Zrozum, że żeby cokolwiek zdalnie ocenić trzeba się uzbroić w cierpliwość: zmieniać jedną rzecz na raz i pokazywać jak wygląda efekt. Inaczej z tej burzy mózgów raczej wiele nie wyniknie. Rozumiem że jesteś sfrustrowany, ale my temu winni nie jesteśmy, próbujemy tylko pomóc.

Przede wszystkim kwestia sprzętowa połączenia FB6-PS5. Jesteś pewien że jest ono zapięte na maksa? To widać z menu FB6. Jeśli jest, to czy na tym samym kablu na innym niż PS5 sprzęcie masz speedtest nominalny? Jeśli tak, to łącze można uznać za sprawne, jeśli nie to coś jest jednak nie tak z kabelkiem albo konkretnym portem eternetowym FB6. Jeśli mimo sprawnego kabelka i portu na FB6, na PS5 nie masz nominalnych wartości speedtestu to coś chyba jednak jest nie tak z portem eternetowym PS5.

Speedtest rozumiem robisz tak jak zalecane: z odłączoną od sieci całą resztą LAN i ze strony pro.speedtest.pl?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 371
  • 1489
  • 10

Masz w loginie do neostrady taki suffix: /IPv6? Jeżeli tak to usuń go.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2053
  • 9913
  • 82

@atlas_cudownapisał(-a)

Masz w loginie do neostrady taki suffix: /IPv6? Jeżeli tak to usuń go.

Nie ma, ponieważ mógł skorzystać z opcji DMZ.