Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wysoki oraz zmienny ping PS5 VPN

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 828
  • 3452
  • 18

Generalnie skąd pomysł, że te gameingowe routery Asusa to dobry pomysł? One tylko ładnie wyglądają... I ich funkcjonalność na tym się kończy ... 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2378
  • 11360
  • 94

@Niezadowolny Obawiam się, że te problemy pojawiają się na styku właściciela infrastruktury i dostawcy Internetu. Były takie przypadki wielokrotnie opisywane na NO.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6782
  • 27807
  • 221

@Niezadowolnynapisał(-a)

...

Przesyłam test z WINMTR. Jak widać pierwsze problemy zaczynają się na drugim węźle. 

No coś jest nie tak, za duży rozrzut. Wygląda niemal tak, jakby test był robiony pod obciążeniem.

U mnie trace do tego serwera idzie podobną trasą (zbiegają się na czwartym hopku), i wartości średnie jak i maksymalne nie odbiegają od minimalnych na więcej niż kilka ms. Czyli u ciebie to na pewno nie jest kwestia tras (stąd VPN nic nie dadzą), jedynie reklamacjami możesz spowodować (jeśli będziesz miał dużo szczęścia i jeszcze więcej samozaparcia) poprawę.

Z ciekawości: speedtest też się zachowuje niestabilnie? Powinien być praktycznie cały czas na wartości nominalnej z umowy. Jeśli tak nie jest, to już Ci BOK nie może umową machać, bo na umowie masz chyba jakieś gwarancje przepływności (ja mam).

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 17
  • 0

Z ciekawości: speedtest też się zachowuje niestabilnie? Powinien być praktycznie cały czas na wartości nominalnej z umowy. Jeśli tak nie jest, to już Ci BOK nie może umową machać, bo na umowie masz chyba jakieś gwarancje przepływności (ja mam).

Ja niestety mam tylko limity predkości bez informacji o przepływowości

speedtest też się zachowuje niestabilnie? 

Tak są widoczne sinusoidy. Od 50ms do 180ms. 

Co ciekawe tylko w weekendy są warunki do grania i jest stabilny niski ping. W ciągu tygodnia to niemożliwe chyba że bardzo poźnym wieczorem.

Wyniki WinMTR z 11.01.2025 sobota rano

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| RT-AX86U-DF48 - 0 | 37 | 37 | 0 | 1 | 7 | 2 |
| kat-bng4.neo.tpnet.pl - 0 | 37 | 37 | 3 | 7 | 15 | 11 |
| kat-r21.tpnet.pl - 0 | 37 | 37 | 3 | 5 | 12 | 7 |
| 195.116.35.198 - 0 | 37 | 37 | 8 | 12 | 20 | 19 |
| 72.14.214.158 - 0 | 37 | 37 | 8 | 11 | 18 | 12 |
| 192.178.97.13 - 0 | 37 | 37 | 8 | 10 | 18 | 8 |
| 74.125.251.103 - 0 | 37 | 37 | 9 | 11 | 18 | 13 |
| waw02s14-in-f3.1e100.net - 0 | 37 | 37 | 8 | 11 | 18 | 12 |

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14516
  • 59652
  • 728

@Niezadowolny  wszyscy jeszcze śpią...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6782
  • 27807
  • 221

@Niezadowolny 

Z tym speedtestem, to chodzi mi nie o niezdrową ciekawość, tylko o podstawę reklamacji.

Jeśli masz jakiekolwiek wzmianki w umowie jaka prędkość będzie zapewniona, a będziesz w stanie pokazać że nie jest to może reklamacja nie zostanie tak łatwo zignorowana.

BOK o innych pomiarach niż robione z poziomu FB6 raczej nie będzie chciał słyszeć, ale tak czy owak nie chodzi im o responsywność ("ping", w sekundach) tylko o prędkość (w bitach na sekundę). Pytałem czy te wartości też się zmieniają, czy nie (nie powinny).

Wygląda jakby było za dużo użytkowników podpiętych na którymś elemencie infrastruktury i to blisko ciebie, ale może to być też jakaś usterka. Tak czy owak zadanie dla technika. Były, choć nieliczne, podobne przypadki opisywane na tym forum, które ostatecznie zakończyły się naprawieniem problemu (w tej chwili nie jestem w stanie podać linków), więc na pewno jest szansa ale na pewno nie będzie łatwo.