- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wysoki Ping po odpaleniu gry - bufferbloat
Cześć! , mam problem z wysokim pingiem po odpaleniu jakiejkolwiek gry, gdy poprostu obciazenie jest wysokie. Jak mam odpalony sam komunikator głosowy - problemów nie ma, ale jak już włączę jakąkolwiek grę - zaczynaja sie problemy. Po wyłączeniu komunikatora głosowego i innych programów mogących zakłócać działanie nadal jest to samo.
To pokazuje test bufferbloat.
Oczywiście internet po kablu cat 6 bezposrednio od funboxa.
Prosze o pomoc
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Załączony obrazek nie koresponduje z tekstem. Wskaż gdzie na obrazku widać jakiś problem.
Czy może chodzi o to samo co w tym Twoim wątku?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I tu jeszcze mamy długi wątek odnośnie tematu. Myślę, że warto się przekopać przez niego
https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Problem-z-bufferbloat-i-utrata-pakiet%C3%B3w/m-p/454224#M8786
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, to nie chodzi o tamten wątek poprzedni, za chwilę go zamknę.
Widzę problem, tu gdzie odpalam grę online i jestem połączony na jednym z komunikatorów np. Discord, to już ping wywala w góre nawet do 300ms, sam Discord - Ping jest OK, Sama gra - Ping nie jest OK. Próbowałem zmienić ustawienia karty sieciowej , ją resetować i próbowałem pobierać na nowo do niej sterowniki - również nie pomogło, wynik z strony waveform mam na poziomie B.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może zainteresuj się dobrym rozwiązaniem QoS. Z tym, że będzie podwójny NAT , co już samo w sobie będzie generować opóźnienia. Niestety na FB nie da się wyłączyć NATowania 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No, tylko że nie jest podłączone żadne inne urządzenie tylko komputer na którym robię test, rozumiem jakbym pobierał pliki taki ping, ale po samym wejściu w grę?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba nie rozumiesz jak działa ten test. On daje sensowne wyniki TYLKO wtedy kiedy tylko on jest aktywny - sam test, żadnych innych aktywności w sieci. Jeśli są inne aktywności, to one wynik wypaczają. Natomiast sam test saturuje ci łącze tak czy owak, sam z siebie. Nie ważne czy coś innego działa czy nie. Jeśli coś innego działa w czasie testu, to to coś innego może mieć w czasie testu duuuże problemy. Tak działa test.
Jeśli masz faktycznie problem z bufferbloat, to przejrzyj łaskawie ten wątek który kolega podlinkował, tam jest rozwiązanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Czarnek3 Dla porównania https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=559cc11f-ca73-4a95-a4bb-115333f6fdcf
Warunki: Łącze 1000/300, FB3, Firefox 153.0.1, Win10, i3-6100, dwa gigabitowe switche pomiędzy kartą sieciową a FB3, w tle jakiś streaming z C+ na telewizorze.