Problem z routerem TPLink NE211+ HX510

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 28
  • 0

Dzień dobry. Mam problem od kilku dni z połączeniem się z oficjalnymi serwerami CS2. Inne gry, przeglądarka, działają dobrze, w załączniku przesyłam komunikat który otrzymuje po próbie wyszukania gry. Dziś spróbowałem podłączyć laptopa bezpośrednio pod zewnętrzny router, okazało się że wszystko działa, wewnętrzny router restartowałem, przywracałem fabryczne ustawienia, niestety nic to nie daje. Czy jest sposób aby naprawić wewnętrzny router?  Pozdrawiam!

Screenshot 2025-05-15 14-09-07.jpg

* Temat przeniesiony z Modemy i routery - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

To dokładnie to. Przełącz sobie na " punkt dostępu". To spowoduje, że twoja sieć będzie płaska, czyli bez NAT.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

• 2842
  • 12101
  • 74

Może masz podwójny NAT? Jak masz ustawione routery?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Niestety, Orange nie oferuje wsparcia dla wewnętrznych ruterów, cokolwiek to by miało znaczyć. Jeśli szukasz pomocy na forum NO to wypadałoby napisać choć kilka słów o konfiguracji sieci,o typie usługi, o modelach ruterów. Jest duża szansa że ktoś coś rozsądnego by podpowiedział. A tak marnujesz tylko czas swój i innych, narażając się przy okazji na takie cierpkie uwagi jak moja.

• 10
  • 28
  • 0

Proszę mi wybaczyć, pierwszy raz zamieściłem post na jakimkolwiek forum, zawsze znajdowałem rozwiązania na forach, ale nigdy w nich nie uczestniczyłem. Nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu, znalazłem 3/4 osoby mające ten sam problem i szukające rozwiązania.

Jestem dość zielony w sprawach internetowych, więc ciężko mi określić konfiguracje itd. Wiem tylko tyle że korzystam z moblinego Internetu orange 5G, dostałem dwa routery  TPLink NE211(wewnętrzny) oraz TPLink HX510 (zewnętrzny, w którym jest karta sim) Mogę ewentualnie przesłać zrzuty ekranu ze strony routera, ale tak jak pisałem w poście, zrobione zostało przywracanie ustawień fabrycznych. Dziwne jest to że z dnia na dzień nie mogę wyszukać serwera cs2, a nic nie było szperane w ustawieniach routera.

• 2842
  • 12101
  • 74

Spróbuj przełączyć 1 (zewnętrzny modem/router) w tryb brige, lub jak chcesz to ten drugi, ale taka konfiguracja może być trudniejsza dla Ciebie .

• 10
  • 28
  • 0

W ustawieniach routera znalazłem słowo NAT znalazłem jedynie tutaj (załącznik)

Screenshot 2025-05-17 16-42-23.jpg

• 2842
  • 12101
  • 74

To dokładnie to. Przełącz sobie na " punkt dostępu". To spowoduje, że twoja sieć będzie płaska, czyli bez NAT.

• 10
  • 28
  • 0

Jak próbowałem przełączyć na " punkt dostępu " Traciłem całkowicie dostęp do Internetu, postanowiłem trochę pogrzebać i poszukać tego NAT. w załączniku przesyłam ustawienia ALG, domyślnie było wszystko włączone, wyłączyłem te kończące się na ,,ALG'' i BOOM wszystko śmiga jak parę dni temu. Dziękuję Panu bardzo za pomoc. Proszę tylko mi powiedzieć czy dobrze odznaczyłem te ustawienia, może któryś jest ważny?

Screenshot 2025-05-17 19-00-42.jpg

• 2842
  • 12101
  • 74

No taktycznie ALG zwykle  przeszkadza niż pomaga.  Chyb nie do końca chyba rozumiesz, jak działa punkt dostępu, ale jak działa teraz, to git 😉