CS2 losowy routing w trakcie gry

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 6
  • 1

Hej,

Jestem tu nowy i niekoniecznie znam zasady i testy, które najpierw należy wykonać, zanim coś napiszę, jednak mam dość specyficzny problem, który zdążyłem zauważyć, że istniał w 2023 i 2024 r. jednak ponoć zniknął. Ja tymczasem przez rok używałem światłowodu 1gbps/0,3 i nie było żadnego problemu. 5 dni temu podpisałem nową umowę na 2gbps i od teraz zaczynają się cyrki.

Wchodzę pograć Premiery i o ile na początku 1/2/3 rundy wszystko jest okej, ping 10-30 w zależności od serwera, tak w trakcie już kolejnych rund potrafi raz na rundę być freeze na 3-5 sekund, po czym wracam do gry jednak z pingiem już 2 razy wyższym. Po sprawdzeniu routingu, nagle przeskakuje na frankfurt, wiedeń czy nawet raz było to cholera wie gdzie, gdzie ping wskoczył na 200+ i nie mogłem grać pół rundy, póki znowu się nie zmienił na coś w Europie. 

Od routera do komputera mam 1,5 metra, połączony tym samym co wcześniej, 2 metrowym kablem rj45 kat. 7.

Co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Poza tym gram w lol`a gdzie nie zauważyłem nic, poza wczorajszymi rozłączeniami w trakcie gry, które zniknęły po restarcie routera i póki co się nie pojawiły.

Karta sieciowa to Cudy PE25, na której speedtest wykazuje 2090mbps/610mbps z pingiem 7-11

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 6
  • 6
  • 1

Prawdopodobnie akcja zakończona sukcesem.

Po podpisaniu nowej umowy, zamiast przejścia z jednej na drugą miałem dwie współistniejące. 

Na jednym przyłączu miałem dwie uslugi jednocześnie 1gbps i 2gpbs. Po reklamacji i usunięciu poprzedniej uslugi, a plus minus 24h po jej usunięciu problem jakby znikł.

...

...

Ale co się napodróżowałem z biurem podróży Orange to moje. 🙂

Pozdrawiam

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@kacek12  spróbuj na początek pozmieniać adresy IP v4 na 6 i odwrotnie obserwując efekty w grach.. spróbuj DNS googlowy 

• 6
  • 6
  • 1

Wymusiłem w routerze (Funbox 10, bo zapomniałem to zaznaczyć) IPv4, w opcjach karty sieciowej wyłączyłem IPv6, wpisałem DNS 8.8.8.8 / 8.8.4.4 i po 3 minutach na deathmatchu z Warszawy przerzuciło mnie na Amsterdam, screen poniżej.

screen28_05.PNG

Przy próbie wymuszenia IPv6 - brak połączenia (protokół IPv6 oczywiście włączony):

kacek12_0-1748456745884.png

// Co do IPv6, j/w. nie było żadnego połączenia, poszukałem i dowiedziałem się, że aby go uzyskać należy dodać prefix /ipv6 do loginu.

Połączenie IPv6 się pojawiło, jednak przy wyłączeniu IPv4 (tak, aby został jedynie IPv6) 90% stron się nie ładowało. Zostawiłem obie włączone (IPv4 i IPv6) jak na screenie poniżej:

kacek12_0-1748466070800.png

Przetestowane podczas  10-minutowego deathmatchu i 0 losowego routingu. Czy to naprawiło problem? Jeszcze tego nie wiem, jutro przetestuję w dłuższej rozgrywce i dam znać.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Na PC zostawiasz oba protokoły zawsze. To tylko na ruterze miałeś sprawdzić. I tak, oczywiście żeby wymusić IPv6 trzeba dodać przyrostek do loginu. Żeby wymusić IPv4 trzeba zaznaczyć ptaszek (przynajmniej w FB3). Jeśli się tego nie zrobi, o protokole decyduje operator i może się on zmienić w każdej chwili. Ruting zmienia się poważnie z protokołem. Ale i w obrębie jednej sesji oczywiście nie ma gwarancji że trasy pozostają stałe.

Nie należy wyłączać protokołu IPv4 na swoim komputerze, nawet jeśli ruter nawiązuje połączenie w IPv6. W takim przypadku IPv4 jest dostarczane w trybie DS-Lite.

Generalnie, jeśli tylko serwer gry wspiera IPv6, to należy używać rutera w tym trybie. Dzięki temu omija się ewentualne problemy z NAT, a i trasy są zwykle lepsze. Ale jeśli serwer gry nie działa natywnie w IPv6, to taka zmiana pogorszy sytuację (DS Lite dla gier nie jest najlepszym rozwiązaniem).

• 6
  • 6
  • 1

Nie wiedziałem o tym do tej pory jak odpalić IPv6, dlatego też opisałem co zrobiłem. Dziękuję za wyjaśnienie, mam odpalony prefiks i ustawienia karty bez zmian, włączone ipv4 i ipv6.

Podjąłem się próby zagrania Premiera po tym jak po 10 min. na deathmatchu nigdzie mnie nie przerzuciło, tymczasem ponownie skoki jak poniżej:

lipa.PNG

lipa2.PNG

lipa3.PNG

lipa4.PNG

    

• 6
  • 6
  • 1

Światowy internet. 😂

xD.PNG

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 59
  • 133
  • 0

Tzw. biuro podróży Orange 😉

• 6
  • 6
  • 1

Prawdopodobnie akcja zakończona sukcesem.

Po podpisaniu nowej umowy, zamiast przejścia z jednej na drugą miałem dwie współistniejące. 

Na jednym przyłączu miałem dwie uslugi jednocześnie 1gbps i 2gpbs. Po reklamacji i usunięciu poprzedniej uslugi, a plus minus 24h po jej usunięciu problem jakby znikł.

...

...

Ale co się napodróżowałem z biurem podróży Orange to moje. 🙂

Pozdrawiam