Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3240
  • 14267
  • 81

VLAN jest potrzebny dla połączenia PPPoE na WAN.

To dodaj:

atlas_cudow_0-1768487761466.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 56
  • 162
  • 0

Czyli co ja zmieniam bo ja juz nie wiem, pogubilem sie, patrze na tą strone gdzie ten gosciu to robil i nie mam pojecia co ja mam zrobic. Tak to ma byc jak na zdjeciu czy nie? 

IMG_3409.jpeg

• 3240
  • 14267
  • 81

A bo skasowałeś WAN. Dodaj WAN  i wtedy nadaj mu VALN 35. Wcześniej chodziło mi oto, ze LAN nie jest potrzebny. WAN jest potrzebny  😉

To zaznacz + reszta lan'ów

atlas_cudow_0-1768487803486.png

Tak naprawdę wystarczy, aby połączenie działało poprawnie dodać VLAN o  ID 35  do WAN, oznaczony jako tagged . Reszta sieci powinna działać na domyślnym vlan 1 untagged. 

• 56
  • 162
  • 0

Moge się z tobą jakoś prywatnie skontaktować i dam ci po prostu streama z tego co robie i mi pomożesz, bo ja robie to juz 10 raz i nic nie działa i już na leciutkiej bombie jestem. 

• 3240
  • 14267
  • 81

Hah. Gdym miał pod ręką router to bym ci zrobił screeny, jak to powinno to wyglądać. Pisząc z pamięci łatwo o pomyłkę. Są na forum dużo bardziej zaawansowani koledzy, którzy z pamięci bez problemu opiszą co i jak.  Jeżeli do soboty nikt lepiej nie opisze konfiguracji to mogę Ci pomóc zdalnie.

Dodam tylko, że telewizją będzie jeszcze trudniej 🙂  

• 56
  • 162
  • 0

Zawsze to jakieś nowe doświadczenie i umiejętność 😄 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8963
  • 36465
  • 301

@K4piinapisał(-a)

Zawsze to jakieś nowe doświadczenie i umiejętność 😄 

Nie chcę żeby to zabrzmiało protekcjonalnie, ale nikt nie mówił że będzie łatwo. 

Od nawiązania sesji internetowej jesteś dosłownie "o włos", nie poddawaj się.

Doświadczenie na pewno się przyda, ale najbardziej potrzebujesz przede wszystkim cierpliwości.

Nie zrażaj się, nie idzie to odłóż na chwilę, odpocznij - masz przecież działającego FB więc tragedii nie ma. Wróć do zabawy po naładowaniu baterii. Ja przechodziłem na własną konfigurację przez miesiąc.

• 3240
  • 14267
  • 81

@K4pii  Jakoś się zalogowałem zdalnie na router. Sprawdź tak:

Zakładąjąc, że router masz na 192.168.1.1

1. Wejdź:  http://192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/network/network  

2. Na dole strony kliknij "Dodaj  konfigurację urządzenia"

3. Ustaw jak na zrzucie:

atlas_cudow_0-1768508006630.png

ZAPISZ + Zapisz zmiany

4. W oknie http://192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/network/network wybierz WAN -> Edycja - W polu "Device" wybierz wan.35

ZAPISZ + Zapisz zmiany

5. Jeżeli się połączy ale nie zadziała net, to jeszcze firewall, ale powinno być ok, bo WAN jest domyślnie dodany.  

• 56
  • 162
  • 0

Dobra, jutro postaram się to zrobić i zobaczę jak nie jutro to na pewno w sobotę to zrobię i dam znać. Dziękuję. 

• 3240
  • 14267
  • 81

Jasne. Na początku sugerowałem się tutorialem z dodawaniem VLAN co już jest dawno nieaktualne. W sensie jest ok, ale kiedy fizycznie zajrzałem na router to widzę , że jest lepsza i prostsza metoda na konfigurację 802.1q.  Open WRT  nie jest najprostszym systemem ale daje duże możliwości.  Tak naprawdę najprościej konfiguruje się go przez SSH ale to temat na inny wątek.