Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 81
  • 234
  • 0

Pisałem, że to musi przez WIFI działać nie przez kabel, bo kabla to ja nie mam jak podpiąć. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3275
  • 14406
  • 81

No tu musisz poczekać aż ktoś bardziej doświadczony Ci pomoże.

Z tego co pomiatam, żeby nie zapchać WIFI trzepa dać:

uci set network.lan.multicast_to_unicast='1'
uci commit network
/etc/init.d/network restart

I chyba jeszcze na firewall zezwolić na UDP. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8993
  • 36566
  • 302

Najpierw MUSISZ sprawdzić czy działa po kablu. Docelowo będzie działać przez WiFi, ale to kolejny poziom komplikacji i nie ma sensu do niego podchodzić, jeśli nie działa po kablu. Musisz to sprawdzić. Tego się nie ominie nijak.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3018
  • 14362
  • 133

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8993
  • 36566
  • 302

Żeby połączyć coś przez WiFi trzeba też skonfigurować WiFi jako takie. To chyba jeszcze nie zostało zrobione. Czy zostało? Najprościej byłoby zrobić tak, żeby skopiować 1:1 ustawienia WiFI z FB, wtedy nawet WPS nie powinien być potrzebny a dekoder powinien po prostu się połączyć z siecią WiFi nowego rutera. Jeśli na mostku LAN jest snooping, to żadnych konwersji protokołów nie trzeba robić. Zobaczcie do wątku który podlinkowałem wcześniej, dwóch kolegów z NO już to rozgryzło "do samego dna".

Generalnie jeśli skonfigurujesz WiFi jak napisałem, to masz już wszytko co trzeba i obie usługi - internet i IPTV - powinny już działać.

• 3275
  • 14406
  • 81

W OpenWrt wifi zwykle  jest wstępnie skonfigurowane, jako Open (bez hasła) tylko trzeba kliknąć Enable na danym radiu. Odnośnie WPS, to nic o nim nie wiem.  WPS to pierwsza rzecz, jaką wyłączam,  kiedy konfiguruję nowy router.  

BTW. Ile masz jeszcze wolnej pamięci w tym routerze? Żeby się nie okazało, że zaraz sie flash skończy 🙂

• 81
  • 234
  • 0

Telewizja po kablu działa. 

K4pii_0-1768914294199.png

--------------------------------

Scaliłem wpisy 

Mikołaj

• 3275
  • 14406
  • 81

To jest światło w tunelu.  Koniecznie musisz się łączyć przez WPS? Nie możesz po prostu zalogować się do sieci, podając hasło?

• 81
  • 234
  • 0

Tak jak wczesniej pisales, napisalem wniosek o tę sondę i dzisiaj do mnie wlasnie dojechala i podlaczylem ją, wiec teraz chyba przez jakis czas nie moge podlaczac swojego wlasnego routera. To urzadzenie musi chodzic przez 2 tygodnie 

• 81
  • 234
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

To jest światło w tunelu.  Koniecznie musisz się łączyć przez WPS? Nie możesz po prostu zalogować się do sieci, podając hasło?

Niestety nie, musze przez WPS.