- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z bufferbloat i utrata pakietów.
Cześć, mam problem z bufferbloatem a do tego mam utrate pakietów. Był u mnie technik ale powiedział że on nic na to nie poradzi. Jest ktoś kto by mi pomógł w jakiś sposób?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo nam przykro. A tak z ciekawości: jaki to ruter?
PS. Nie widzę tu żadnej utraty pakietów. Skąd taka konstatacja?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
funbox 10
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po kiego grzyba brałeś FB10 do łącza 600/100? W zupełności wystarczyłby FB3... Test robisz chyba po WiFi, stąd taki duży narzut. Spróbuj po kablu, na pewno będzie lepiej.
Jakiś czas temu pokazywałem wyniki tego testu z FB3 i drugim ruterem robiącym QoS w kaskadzie i było A+ (na łączu 300/50). Teraz mam 1000/300 i już tylko jeden ruter - i jest nadal bardzo dobrze (A/A+ zależnie od tego jak wiatr w sieci zawieje).
W czymś ci realnie ten wynik przeszkadza, czy tylko chcesz mieć ładny obrazek?
Na przykład taki:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wlasnie mialem 3 ale wymienili mi na 6 ale 6 jakies dziwne dzwieki wydawala i mialem dwa funboxy 6 ale oby dwa mialy ten sam problem wiec wziąłem 10 a test robie po kablu.
Przeszkadza, gram pro w jedną giereczke no i troche delay jest co jest dosyc irytujace w co do pakietow to moge podeslac screena jak tylko wroce do domu.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Utrata pakietów praktycznie się nie zdarza na łączach FTTH. Podejrzewam że błędnie interpretujesz wyniki traceroute albo innego podobnego narzędzia.
Zamiast tworzyć teorie spiskowe po prostu napisz jaka gra Ci nie chce działać tak jakbyś oczekiwał, a na pewno dostaniesz podpowiedzi bardziej na temat a tym samym użyteczne.
Odpowiadając na tytułowe pytanie: wynajmowane rutery serii Funbox nie eksponują żadnych opcji wpływających na QoS więc na wynik testu bufferbloat w takiej konfiguracji sprzętowej nie masz żadnego wpływu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
BF6 i cs2
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dwie (standardowe) rady.
1). Sprawdź jaki masz protokół sieciowy w FB: ipv6 czy ipv4. Zmień to ustawienie (jeśli masz ipv4 to dołóż /ipv6 do loginu i zrestartuj ruter; jeśli masz ipv6 - usuń /ipv6 z loginu i ewentualnie zaptaszkuj opcję "wymuś ipv4"; zrestartuj ruter). Po zmianie rozegraj kilka meczy, porównaj odczucia. W praktyce ChatGPT jak większość przypadków na NO sugerują, że dla gier lepsza jest konfiguracja z wymuszonym IPv4, ale YMMV.
2). Niezależnie od tego możesz próbować wpłynąć na trasy do serwerów gier łącząc się przez jakiś VPN. Na testy polecany jest darmowy cloudflare.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do pierwszego punktu to juz to robiłem, spróbuje drugi punkt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
no niestety nie pomogło to.
- « Poprzedni
- Następny »