Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3203
  • 14111
  • 80

Ja mam tak na jakimś TP-Linku za 200 zł, na IPv4:

atlas_cudow_0-1767643338859.png

+ Test  w cli. Jak widać mała czkawka jest na upload, ale w sumie jest mi to obojętne 🙂

atlas_cudow_0-1767643922718.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 108
  • 0

uzywasz tp-linka przy światłowodzie z orange? Sorki ale gdzies tam czytałem ze trzeba funboxa od nich uzywac i tak z ciekawości po prostu pytam bo nie ogarniam tego za bardzo

• 3203
  • 14111
  • 80

Sí, señor.  Mam ONT więc mogę używać router jaki chcę. Teraz podobno bardzo chętnie rozdają ONT , nawet w opcji 2.5 GbE. Przynajmniej tak mówi infolinia... 2 razy dzwoniłem i dostałem odpowiedź, że z ONT nie ma problemu. Tylko tak mówi teoria. Nie słyszałem nigdy o sytuacji, że ktoś uzyskał ONT w trakcie trwającej umowy. 

• 34
  • 108
  • 0

A to ja nie mam ONT tak? da się to jakoś sprawdzić czy nie?

• 3203
  • 14111
  • 80

Hah. Nie mam pojęcia, czy masz 🙂 Jeżeli światłowód masz wpięty bezpośrednio w router to nie masz. Jeżeli masz terminal optyczny przed routerem, czyli do routera masz wpięty kabel LAN to masz ONT.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8937
  • 36349
  • 301

Nie nie masz ONT. Jakbyś miał to byś wiedział. Jeśli do FB10 wchodzi kabelek światłowodowy to używasz ONTa wbudowanego w FB10. Na sieciach obcych i na życzenie przy nowych instalacjach można dostać terminal ONT który zastępuje wewnętrzny ONT FB i wtedy do FB wchodzi sygnał internetowy poprzez port eternetowy połaczony z portem eternetowym ONTa. A światłowód wchodzi tylko do zewnętrznego ONT.

PS. I wtedy owszem, można podłączyć zamiast FB własny ruter. Oczywiście za FB i tak trzeba płacić, nie można go po prostu oddać. Orange nie zabrania takiej konfiguracji (bo nie może), ale stara się ją obrzydzać klientom na wiele sposobów. Jednym z nich jest bardzo ograniczone wsparcie. Konkretnie do zera.

• 34
  • 108
  • 0

No to nie mam 😄 bo mam taką białą skrzyneczkę na ścianie małą do której jest podłączony jeden koniec kabla światłowodowego a drugi idzie do funboxa.

• 3203
  • 14111
  • 80

To nie masz. Ale jak wspomniałem wcześniej. Infolinia twierdzi, że polityka przyznawania ONT się zmieniła i jest bardziej przyjazna dla klienta. Czy to prawda? Nie wiem i chyba w to wątpię... Ale w sumie możesz zapytać na infolinii jak to teraz jest. Nawet w aplikacji Mój Orange jest bardziej eksponowana opcja własnego routera. Kiedyś to było bardziej schowane:

Screenshot_20260105-214307.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8937
  • 36349
  • 301

Kwestia własnego rutera musiała w którymś momencie wypłynąć, ale zanim rzucisz się na tę ideę warto chwilę pokontemplować to co już wiesz i spróbować dociec to czego nie wiesz.
Czy faktycznie QoS FB przeszkadza ci w graniu? Jeśli okazałoby się że tak, to wtedy oczywiście warto byłoby myśleć o wymianie. Wynik który pokazałeś faktycznie jest nie najfajniejszy, więc może i coś jest na rzeczy, ale to jednak tylko jeden test i to do rejonów internetu kompletnie nie związanych z serwerami gier o które ci chodzi.
Wspominałeś coś wcześniej o utracie pakietów. Co prawda w "generalną" utratę pakietów nie wierzę, ale jakieś powody miałeś żeby to napisać. Jakie? To może ewentualnie zasugerować gdzie jeszcze szukać "winnych".
Jest tu gdzieś na NO zakopany cały dział poświęcony grom, tam sporo wątków dotyczy podobnych problemów. Nie żeby zawierały gotowe i uniwersalne rady, ale i tak warto poczytać.
Osobiście nie grywam w te gry więc z autopsji nic bardzo konkretnego nie podpowiem, ale jeśli twoje posty wydadzą się innym graczom (zapewniam że są tu tacy) interesujące, to może podzielą się swoim punktem widzenia, co może być dla ciebie cenne.

• 34
  • 108
  • 0

W bfie mam tak, ze na górze mam pokazane dane sieciowe no i wtedy kiedy np widzę ze tracę pakiety to w tym samym czasie spadają mi fpsy i to tak drastycznie, nie wiem czy to jest powiązane jakoś ale w csie mam podobnie pojawia się wykres w prawym górnym i fpsy od razu w dół idą. W bfie ta statystyką która to powoduje ma skrót LAT VAR. Jest opcja ze ja się myle ale wydaje mi się ze własnie o utrate pakietów tutaj chodzi.