EA FC 26 na internecie mobilnym 5G. Nie dobiera rywali. Co zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

EA FC 26 internet mobilny 5g

@karmelowynapisał(-a)

@arthur 

Orange 1km dalej w linii prostej uruchomiło 5G w paśmie C 3500 i kupiłem nawet nowy modem zewnętrzny MC889A PRO , ustawiłem wszystko ładnie , ping na speedtestach w granicach 16-20ms , prędkości 600/150 więc jest przyzwoicie , niestety w fifie cyrk i łącznie z graczami z zagranicy .... Szukam jakiegoś sposobu na poprawę , kupiłem wczoraj na test vpnonline z polecenia @atlas_cudow   , włączyłem to na routerze , serwer warszawa , ping wzrósł i prędkości drastycznie spadły a dalej łączy mnie głownie z niemcami............. 

Czyli modem zewn. jak najbardziej odpowiedni. Wyniki speedtestów też. Nawet jeśli po zastosowaniu różnych narzędzi prędkość w speedtestach spada drastycznie (oczywiście w granicach przyzwoitości a nie do 10/1,5) to nie jest z punktu gry istotne. Ważniejsza jest jakość tego połączenia - ping etc. Przy czym ping w speedtest a ping w ultimate team to co innego. Ludziom nawet na światłowodzie ping w grze skacze teraz na 30+. To już kwestia mitycznych "serwerów EA". Uzyskanie publicznego IP (czyli w mobilnym internecie orange włączenie usługi orange vpn) z punktu widzenia tej gry teoretycznie ułatwia hostowanie meczów, ma być łatwiejsze i stabilniejsze nawiązywanie połączeń od innych graczy, otwiera NAT. W praktyce ta jakość połączenia nie jest jakoś szczególnie odczuwalna, a wylewy jak były tak się zdarzają, ale chyba jednak poszerza pulę graczy na których można trafić. Przy czym ja nigdy nie miałem - niezależnie czy w internecie mobilnym orange  miałem publiczne IP, czy nie - jakiejś nadreprezentacji rywali z Europy Zachodniej.

Podsumowując:

1. Posiadanie publicznego IP jest z punktu widzenia tej gry jak najbardziej wskazane - ale twojego problemu z doborem rywali "chyba na pewno" nie rozwiąże. Ale jeśli nie masz możliwości włączenia to nie ma co rozpaczać, gra działa i bez tego

2. Trzeba zaakceptować, że internet mobilny będzie z punktu widzenia tej gry zawsze gorszy niż światłowód. Tutaj masz sprzęt do odbioru top i speedtesty pokazują, że jakość połączenia też jest dobra, więc zrobieś wszystko. Przy czym internet za nas nie gra. Obejrzenie, zastosowanie poradników prosów i ćwiczenie to podstawa.

3. Jak najbardziej nie zaszkodzi pokombinować z połączeniem jak doradza @atlas_cudow . Dla testów sprawdziłbym też jak dobór rywali działa na karcie innego operatora 

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 65
  • 0

EA FC 26 internet mobilny 5g

@atlas_cudow @Piotrekk85 @deest 

Zmieniłem karte na Tmobile i podłączyłem stary router 5G Plusa , rozpytałem na streamach , problem jest w EA i dobieraniu w trybie Rivals . Z ciekawości odpaliłem EA FC 25 i inny tryb (mistrzostw)  , tam szybko na 10 wyszukań było 8 polaków i 2 ukraińców tak tak powinno być. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

No widzisz, zgłoś to do EA na forum albo sprawdz czy nie ma tematu w/w na ich forum

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 65
  • 0

Dziś wyszła aktualizacja, temat rozwiązany. Szuka tak jak powinno.