EA FC 26 na internecie mobilnym 5G. Nie dobiera rywali. Co zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 65
  • 0

EA FC 26 internet mobilny 5g

• @atlas_cudownapisał(-a)

@karmelowynapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

Orange czasem prowadzi routing przez Niemcy i gra gubi lokalizację.

Czy opcja Orange vpn tu by pomogła ??

VPN mógłby pomóc ale osobiście znam tylko jeden , który propaguje prawidłowo geolokalizację. A jeżeli masz na myśli VPN od Orange to w sumie nie wiem. Nie mam z nim doświadczenia. Ten VPN od Orange działa troszkę inaczej niż klasyczny . On ma na celu uzyskania publicznego IP a nie prawidłowego routingu. Ale za 7 zł myślę że można sprawdzić...

Jaki VPN po mógłby twoim zdaniem ?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Ja używam https://vpnonline.pl/ .  Jedyną wadą jest to , że  na protokole  OpenVPN nie przekracza 100Mbps. Są serwery UPC, Atman i wiele innych. Zaletą jest to , że jeśli jest napisane, że serwer w Warszawie, to naprawdę geolokalizacja wskazuje Warszawe. 

• 24
  • 65
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Ja używam https://vpnonline.pl/ .  Jedyną wadą jest to , że  na protokole  OpenVPN nie przekracza 100Mbps. Są serwery UPC, Atman i wiele innych. Zaletą jest to , że jeśli jest napisane, że serwer w Warszawie, to naprawdę geolokalizacja wskazuje Warszawe. 

Orientujesz się czy na routerze ZTE 3000 da się to uruchomić z opcji klient VPN? 

• 2842
  • 12101
  • 74

Nie mam pojęcia, ale jeżeli grasz a kompie to możesz bezpośrednio na nim załączyć VPN. A jeżeli chcesz na routerze to musisz poszukać opcji VPN Client.  Ja na twoim miejscu sprawdziłbym VPN od Orange. Jest dużo tańszy i nie wymaga żadnego klienta VPN.

• 24
  • 65
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Nie mam pojęcia, ale jeżeli grasz a kompie to możesz bezpośrednio na nim załączyć VPN. A jeżeli chcesz na routerze to musisz poszukać opcji VPN Client.  Ja na twoim miejscu sprawdziłbym VPN od Orange. Jest dużo tańszy i nie wymaga żadnego klienta VPN.

Gram na PS5 i musi iść przez router , mam starter na kartę i nie ma opcji VPN od Orange .

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@karmelowy

Przez lata grałem w ultimate team - już z tym skończyłem (prawie) - i używałem do tego internetu mobilnego od Orange. Korzystałem przy tym z usługi orange vpn, czyli możliwości uzyskania publicznego IP - dzięki temu miałem NAT otwarty i ułatwiało to hosting meczów online. Gra działa jednak bez większych przeszkód dla meczów online bez konieczności wykupywania usługi publicznego IP. 

Moje uwagi wujka dobra rada:

1. Jeśli masz ambicje, dzięki szlifowaniu umiejętności wygrania  kiedyś kompletu meczów w fut champions, to weź pod uwagę, że internet mobilny się do tej gry na profesjonalnym poziomie nie nadaje ze względu na zbyt wysokie pingi, opóźnienia prowokujące wylewy w grze etc. Nie zmieni tego publiczny IP (orange vpn). Chociaż też wysokie pingi trafiają się teraz w tej grze na światłowodzie. Mnie zawsze bardziej bawiło gromadzenie milionów z handlu a w fifie 18 pod koniec sezonu byłem nawet w 100 graczy na świecie na xbox pod względem wysokości zysków na rynku transferowym. Jeśli nie jesteś w stanie mieć światłowodu pozostaje zaakceptowanie tego co jest. A nawet na mobilnym coś tam da się wygrać 
  2. Nie liczyłbym na to, że usługa orange vpn znacznie cokolwiek poprawi. W sytuacji korzystania z internetu mobilnego istotne będzie ustawienie routera/modemu tak aby złapać jak najlepszy zasięg, konsolę z routerem połączyć przewodem, tak samo pada podłączyć przewodem do konsoli. Tym bardziej ważne, żeby nie był to jakiś byle jaki, randomowy router ale taki, który zapewni stabilne połączenie
  3. Zgłaszanie czegokolwiek w sprawie tej gry do orange albo EA jest całkowicie bezcelowe
  4. Zastanawiające, że łączy cię tak często z Europą Zach. Nie podejmuję się typowania co jest tego przyczyną. U mnie  - także bez publicznego IP - orientacyjnie połowa to Polacy, a reszta to rozpoznając po nazwach najczęściej Ukraina, Węgry, Rumunia. Mentalność graczy z UKr, Węgr, Rum sprawia, że chyba wolałbym grać z Niemcami. 
  5. Sensowne będzie sprawdzenie jak dobierze przeciwników przez internet prepaidowy z innej sieci
  6. Podstawą jest jednak połączenie przez światłowód
  7. Powodzenia w grze 

• 2842
  • 12101
  • 74

@karmelowynapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

Gram na PS5 i musi iść przez router , mam starter na kartę i nie ma opcji VPN od Orange .

Jasna sprawa. To jeszcze proponuję zmianę publicznego IP ( za NATem) , poprzez edycję APN. Jeżeli korzystasz z IPv4 to zmień APN na Ipv6, a jeżeli obecnie masz masz ipv6 to zmień na IPv4.  Taka zmiana pozwoli uzyskać IP z zupełnie innej puli, być może niekojarzonej z Niemcami. Nie gwarantuje sukcesu, ale a nuż się uda... Zwłaszcza że to nic nie kosztuje, a zmienisz tylko 2 parametry w ustawieniach APN.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

Orange vpn tu nic nie da. A testowanie czyli abonament+ koszt usługi dodatkowej chyba powoduje, że na próbę to nieracjonalne.

• 24
  • 65
  • 0

@arthur 

Dzięki za odp. Niestety w 21r podczas zmiany miejsca zamieszkania , sprawdzałem i mój adres był w planach nexery na światłowód , widziałem nawet gości go kładli przy głównej ulicy  i pytałem czy w "bok" też ciągną , powiedzieli że do słupa , robią rozgałęzienie i idą w "moją" uliczkę.... Niestety po 3 miesiącach ktoś się rozmyślił i wszystkie poboczne adresy wypadły z planów nexery , niby załapaliśmy się na 3 nabór KPO ale ostatnio mi odpisali że nikt nie podpisał na nas umowy.... Dowiadywaliśmy się nawet prywatnie ok 20/25 domów + kolejne które się budują , niestety gość przyjechał sprawdził i mówił że 1km światłowodu ze słupami i wszystkim to ponad 100tys (nie bardzo wiem z czego to wynika) i tym sposobem jestem zmuszony do internetu mobilnego. Orange 1km dalej w linii prostej uruchomiło 5G w paśmie C 3500 i kupiłem nawet nowy modem zewnętrzny MC889A PRO , ustawiłem wszystko ładnie , ping na speedtestach w granicach 16-20ms , prędkości 600/150 więc jest przyzwoicie , niestety w fifie cyrk i łącznie z graczami z zagranicy .... Szukam jakiegoś sposobu na poprawę , kupiłem wczoraj na test vpnonline z polecenia @atlas_cudow   , włączyłem to na routerze , serwer warszawa , ping wzrósł i prędkości drastycznie spadły a dalej łączy mnie głownie z niemcami............. 

• 2842
  • 12101
  • 74

Zapewne użyłeś protokołu  OpenVPN. Taki urok tego protokołu, że jest dość  wolny.  Trochę pomaga wyłączenie szyfrowania...  Jakie IP masz z VPN i którego serwera użyłeś?