- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak dostępu do adresu publicznego z zewnątrz
Dzień dobry,
Widziałem, że na forum było troche wątków w tym temacie, ale w żadnym nie znalazłem rozwiązania.
Aktywowałem dzisiaj usługę orange vpn, ponieważ potrzebuje publicznego adresu IP, wystarczy mi dynamiczny. Potrzebuje mieć dostęp do serwera domowego. Posiadam usługę z internetem 5G LTE z modemem MC888D. Potrzebuje wykonać połączenie do portu 25565 (Minecraft). Na serwerze mam wyłączoną zapore sieciową (na testy) również komputer z którego próbuje się połączyć.
Pierwsze pytanko, dlaczego nie mam połączenia z zewnętrznej sieci(np. dane komórkowe z telefonu) do routera kiedy próbuje połączyć się adresem publicznym? Jeśli wykonuje połączenie z sieci lokalnej modemu to trafiam na strone logowania routera, natomiast z "zewnatrz" mam "Ta witryna jest nie osiągalna". Czy ten adres publiczny jest pseudo publiczny i defacto działa w obrębie jednego serwer VPN? Mam na myśli, że musze być połączony przez sieć orange czy coś w tym stylu by trafić na strone logowania routera?
Drugie pytanko, Nie mogę połączyć się z zewnątrz do serwera do wyżej wymienionego portu. Z błedu w minecrafcie(getsockopt), który odczytuje widać jakby połączenie było zablokowane. Czy na tym routerze trzeba wykonać coś jeszcze oprócz przekierowania portów by połączonie się powiodło? Ustawiłem też DMZ na testy ale nie pomaga. Skanowałem porty dla mojego adresu IP i port 25565 jest otwart. Podejrzewam, że coś jeszcze blokuje moje połączenie ale nie potrafie ustalić co. Próbowałem też dopisywać do loginu apn "BRAK_OCHRONY- "(czy jakoś tak), ale to nie pomogło.
Jeśli potrzebujecie wiecej informacji, dajcie znać. Postaram sie odpowiedzieć na pytania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak dostępu do adresu publicznego z zewnątrz
ZTE nie umie w publiczne IP. Wątków na ten temat jest kilka. IP od Orange jest zupełnie OK. Pseudo router tylko tego nie ogarnia:)