Nie można wyświetlić tego widżeta.

dekoder icu-100 problemy po aktualizacji

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 32
  • 0

Kilka miesięcy temu dekodery samsung icu100 dostały aktualizację i kilka rzeczy działa fatalnie. Mam dwa i na obu jest identycznie więc to nie wina sprzętu a softu (03.19.40). Czy ktoś tu wie czy może orange planuje to naprawić? Oto co schrzaniło się a było kiedyś dobrze:

1. wchodząc w nagrania na dysku, zmieniając np. jezyk, albo włączając napisy, aby potem wyjść trzeba każdy ten swój wybór po kolei cofać 

2. oglądając coś z dysku, godzina jest taka jak startujemy oglądanie. jak skończymy a chcemy obejrzeć coś co nagrywa się w trakcie to trzeba wyjść do ekranu głównego i dopiero wrócić do nagrywarki

3. jezeli dajemy glosniej to od polowy skali w górę są mega zawieszki, dźwięk dziwnie faluje i jest jakby obcięty

4. w nagrywarce nie da się teraz wybrać opcji nagrywania serii od poniedziałku do piątku. jest tylko opcja jednorazowo, codziennie i co tydzień. 

5. nie da się czasami uruchomić dekodera jak akurat wcześniej było zaplanowane nagrywanie i podczas nagrywania chcemy włączyć. 

6. Bardzo często dekoder nagrywa z błędami. czasami ustawione nagranie dzieli na kilka części, czasami nie nagra w ogole, czasami nie da się odtworzyć nagrania bo pokazuje że jest błąd nagrania. dramat! 

Można jakoś to mailowo zgłosić? 

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

10 ODPOW. 10

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14227
  • 58487
  • 707

@colin23  możesz mailowo zgłosić zgodnie z https://nasz.orange.pl/t5/Konto-M%C3%B3j-Orange/Nowe-Prawo-komunikacji-elektronicznej/td-p/400357

Jedynie ustal oficjalny adres mailowy 

• 7
  • 32
  • 0

czyli? właśnie pytam gdzie mogę znaleźć mail do pomocy technicznej orange?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6364
  • 26007
  • 216

@colin23 

Jeśli nie masz takiego adresu emailowego w umowie, to IMHO emailowo tego nie zgłosisz.

Jest dostępny czat z poziomu portalu MO. Jest też zgłaszanie reklamacji w apce MO. Zawsze możesz zadzwonić do BOK i tam zgłosić reklamację, te połączenia są darmowe (a numer powinieneś mieć na umowie).

PS. Nie wygląda na to żebyś miał najnowszą wersję oprogramowania; u mnie numer wersji jest ten sam i nie zauważyłem żadnych problemów z działaniem ICU100. Może dyski zaczęły ci szwankować? Próbowałeś używać ich bez dysku (tak na próbę)?

• 7
  • 32
  • 0

a jaką Ty masz wersję softu? 

nie próbowałem bo znając ten tuner to po ponownym podłączeniu dysku musiałbym go formatować a mam tam trochę nagrań. 

u Ciebie da się zaprogramować nagranie programu z ręki np. na kanale 1 od 13:00 do 14:00 od poniedziałku do piątku? 

I drugi test: nagraj cokolwiek na dysk np. na tvp1, potem wejdz w nagrywarke i zacznij oglądać. zmień sobie napisy na polskie, zmień np. jezyk. i teraz jak dalej oglądasz nacisnij back. Kiedyś powinno cofnąć do menu nagrywarki. U mnie muszę cofać kilka razy. 

• 7
  • 32
  • 0

jeszcze trochę precyzyjnie: dawanie głośniej i ciszej na kanale np. 22 działa okej. Ale spróbuj na 681. klikaj szybko ciszej i głośniej i u mnie jest mega opóźnienie reakcji i dźwięk dziwnie skacze. Kanał 681 nadaje w dolby digital i na tej ścieżce są takie jaja. no i jeszcze nagrywarka. nagrane mam coś z tvp2. klikam na dysku ogladaj, teraz klikam ok i wybieram napisy np. angielski, i teraz to menu znika. chcę kliknąć powrót i zamiast wyjść do menu nagrywarki wyswietla się po lewej na górze znów to menu. dopiero drugi raz przerzuca do menu nagrywarki

• 6364
  • 26007
  • 216

Z dźwiękiem nic nie sprawdzę, bo mam KD i na co dzień nie używam regulacji w dekoderze. Ale żadnych anomalii na kanale 681 nie odnotowałem: dźwięk zachowuje się tak jak na innych kanałach.

Przełączanie wersji językowych w nagraniach u mnie niczego nie zmienia - nadal wychodzi się z odtwarzania tą samą liczbą kliknięć. Tylko to można zrobić na wiele różnych sposobów, więc nie wiem na co dokładnie się skarżysz.

Numer wersji, jak już pisałem, mamy ten sam.

• 7
  • 32
  • 0

skarżę się że dekoder zamiast działać stabilnie, działa słabo, zawiesza się, nie zawsze nagrywa, Może komuś nie przeszkadza, ale jednak wolałbym aby nie trzeba było klikać trzy razy back aby wyjść go glownego menu. I aby ustawić nagrywanie cykliczne od poniedziałku do piątku lub tylko w weekend a nie codziennie lub tylko

jednego dnia.

A już największym dziadostwem jest to że podłączony dysk paruje się z konkretnym tunerem. I jeśli tuner padnie, to na innym już nie odtworzysz to co jest zapisane na dysku. 

• 6364
  • 26007
  • 216

Chodzi ci o to menu?

IMG_20241125_223438.jpg

Wersja oprogramowania, ta widoczna tutaj:

IMG_20241125_223106.jpg

To niekoniecznie jest miarodajna. Niestety Orange zachowuje się tak jakby mu nie zależało na sprawnym działaniu tego sprzętu.

Niestabilne działanie jednak sugeruje problem sprzętowy, może jest problem z zasilaniem? Masz odpowiednie napięcie w sieci? Kiedyś miałem z tym problem  stąd sugestia żeby sprawdzić.

W sprawie trwałości nagrań jest już taki pomysł:

https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Uniezale%C5%BCnienie-trwa%C5%82o%C5%9Bci-nagra%C5%84-na-dysku...

• 7
  • 32
  • 0

tak. to menu. jak widzisz teraz można tylko tyle wybrac a przed aktualizacją było lepiej.

soft mam ten sam. 

Zasilanie w mieszkaniu jest idealne. Mieszkanie ma kilka lat więc bez szans. 

Poza tym tak samo zachowują się dwa dekodery. Na kazdym jest inny dysk co dodatkowo wyklucza jego złe połączenia. 

Generalnie ten nowy soft to wielkie g..... 😞

Sprawdź jeszcze jak możesz taką sytuację : wchodzisz w nagrania o jakiejś godzinie np. 20:20. Włącz coś co masz nagrane. Obejrzyj 10-15 minut a następnie cofnij się do menu nagrywarki. U mnie dalej pokazuje tą godzinę o której zacząłem oglądanie. Dopiero wyjście do głównego ekranu aktualizuje do bieżącej godziny.