Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2030
  • 8729
  • 70

@Matt11  zmeń na "nigdy" i po problemie 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3852
  • 17782
  • 95

A , to chodziło brak sygnału na HDMI, a nie ogólnie brak sygnału:) ?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 14
  • 0

Dzięki za pomoc i było dokładnie tak jak Matt11 napisał. W tej wyliczance czasu wyłączenia kolejno są do ustawienia pozycje: 4, 6, 8 godz. i nigdy. Tę pozycję ustawiłem i dzisiaj rano włączył się normalnie. Zresztą pamiętam, że w poprzedniej wersji Androida miałem właśnie ustawienie nigdy. Nie pamiętam, czy sam tak wówczas ustawiłem, czy po załączeniu dekodera po raz pierwszy tak było. Ponadto mam wrażenie, że ścieżka dotarcia była inna, ale to moje odczucie, bo nazwa Odliczanie czasu do wyłączenia trochę mnie zmyliło i już dalej nie zaglądałem. Bardziej kojarzyło mi się to z sytuacją wyłączenia, gdybym zasnął i TV nie wyłączyłby się. Ponadto mam jeszcze dekoder 4K Stream i tam nie ma pozycji nigdy tylko max. 24 godz. Często bywało, że jak TV nie był włączany dłużej niż 24 godz. to LED z szarego świecił na czerwono. Co dekoder to inne procedury. Dla informacji podam, że w moim Multi kompilacja Androida 14 ma oznaczenie UTT.260127.001.5.24.04 a jądra - 5.4.294. Będę jeszcze obserwował, czy przypadkiem sytuacja nie zmieni się, bo to różnie bywa.

• 4
  • 14
  • 0

Zwykle jak nic konkretnego nie znajduję to sceptycznie podchodzę do wszelkich zachwytów. Po wielu doświadczeniach serwisowych wiem, że trzeba trochę poczekać, żeby potwierdzić ewentualną diagnozę.

Tak jak pisałem rano włączył się bez problemu a teraz jak wyłączam i po paru minutach włączam i to zarówno z pilota TV jak i z pilota dekodera, pojawia się problem przedstawiony na załączonym obrazku. Pojawiają się tzw. stany nieustalone i trudno zdiagnozować przyczynę, bo pojawia się to w przypadkowych momentach. Jak wcześniej pisałem problem pojawił się po aktualizacji dek. Sprawdzałem kabel i zmieniałem gniazda HDMI, ale to nic nie pomogło, także problem raczej tkwi po stronie dek-a, nie TV.

IMG_20260515_142620.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9422
  • 38672
  • 326

To nie wygląda jak komunikat z dekodera. To wygląda jak komunikat z telewizora. Może sprawa ma związek z uaktywnieniem się klawiszy wyboru źródła sygnału? Może w telewizorze trzeba zakarbować na sztywno wybór konkretnego portu HDMI? IMHO dekoder z sobie tylko wiadomych powodów przechodzi w tryb uśpienia, ale "dogaduje" się po CEC z telewizorem na "budzenie". Pewnie jednak mówią różnymi narzeczami i nie do końca coś konstruktywnego z tego dogadywania się wychodzi.
Możesz poeksperymentować z CEC, ale jeśli zależy ci na obsłudze jednym pilotem, to pewnie nie warto. Albo za każdym dłuższym przestojem wyłączać wszystko z prądu. Albo zignorować niedogodność. Możliwości jest wiele...

• 4
  • 14
  • 0

Jak znam siebie, to pewnie jeszcze poeksperymentuję, bo nie lubię jak coś nie działa tak jak powinno. Na razie będę zmuszony potwierdzać to zapytanie z okienka. Czasami odpina mi się soundbar, który również pracuje po HDMI CEC i TV przełącza się na wewnętrzne głośniki i również nie bardzo wiadomo co jest powodem. Jednak taki problem występował już wcześniej wtedy, kiedy nie miałem sieci Orange. Jak wpadnę na coś mądrego to naturalnie podzielę z innymi. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2030
  • 8729
  • 70

@Janwoj111napisał(-a)

Zwykle jak nic konkretnego nie znajduję to sceptycznie podchodzę do wszelkich zachwytów. Po wielu doświadczeniach serwisowych wiem, że trzeba trochę poczekać, żeby potwierdzić ewentualną diagnozę.

Tak jak pisałem rano włączył się bez problemu a teraz jak wyłączam i po paru minutach włączam i to zarówno z pilota TV jak i z pilota dekodera, pojawia się problem przedstawiony na załączonym obrazku. Pojawiają się tzw. stany nieustalone i trudno zdiagnozować przyczynę, bo pojawia się to w przypadkowych momentach. Jak wcześniej pisałem problem pojawił się po aktualizacji dek. Sprawdzałem kabel i zmieniałem gniazda HDMI, ale to nic nie pomogło, także problem raczej tkwi po stronie dek-a, nie TV.

IMG_20260515_142620.jpg

@Janwoj111  taki komunikat równie dobrze może być gdy dekoder jest wyłączony