- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z Dekoderem 4K Multi (Viaccess-Orca, P/N: 254014466)
Cześć.
Od niedawna jestem w Orange i niestety radość z ucieczki od fioletowego operatora jest coraz mocniej zmącona nie tylko działaniem dekodera TV, ale też "pomocą" konsultantów. Wiem, że są podobne tematy, ale wiemy też, że istotne są szczegóły, a mojego scenariusza nie znalazłem (jeśli taki jest - proszę o link i zignorowanie tego wątku).
Od początku korzystania z usługi dekoder wyłącza się podczas korzystania. Niektóre z nich potrafią się też włączyć i po HDMI odpalić inne rzeczy. "Niektóre", bo dekoder wymieniłem już czterokrotnie (!). Co ciekawe, panowie w punkcie Orange wydają się znać problem, niemniej, bagatelizują go, próbują żartować albo odesłać mnie do korzystania z TV Orange z pominięciem dekodera (ktoś z tego korzystał? Jakie ograniczenia/plusy/minusy?).
Wracając do błędu: obraz znika, wraca po kilku sekundach, często już bez dźwięku. Czasami raz na godzinę, czasami kilka razy w kwadrans. Gdy występuje wyjątkowo często, potrafi pojawić się komunikat:
"Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie póxniej Kod błędu: DIW-L11-1 ID: 0x81990003" i bez ręcznego restartu w ogóle nie ruszy z powrotem.
Dekoder jest w środowisku telewizor (Sony X90J), amplituner (Denon), konsola. Podłączony do amplitunera i stamtąd eARC do TV. Połączenie internetowe bezpośrednio z kablem do sprzętu Orange. Zaznaczę, że sprzęty są nowe lub relatywnie nowe (ale z najnowszej generacji). Połączenia okablowane jak należy (dobrej jakości produkty). Wszystko działało z dekoderem Play bez cienia awarii, dekoder Orange jest pierwszym sprzętem, przy którym poświęcić musiałem tyle czasu (to już śmiało w godzinach mogę liczyć).
Liczne restarty, zmiany portów, wyłączanie, wyłączanie z sieci, kompletne "rozpięcie" sprzętu, stopniowe włączanie sprzętów, ustawienia w TV, dekoderze i amplitunerze. Przekopany ChatGPT. Do tego chamska odpowiedź konsultanta, który potrafił tylko przyczepić się do faktu, że nie mam drugiego telewizora w domu, więc nie mogę spełnić jego sugestii o sprawdzeniu połączenia dekodera z innym telewizorem. Absurd. Poniżej kilka info o moich działaniach:
- Amplituner działa poprawnie z konsolą, muzycznym streamingiem, AirPlay, samym TV jako źródłem (YouTube, Canal+, platformy streamingowe i inne).
- Wszystko mam podłączone własnymi kablami (HDMI, sieć).
- Zmiana portów HDMI nic nie zmieniła.
- Zmiana portów w routerze nic nie zmieniła.
- Zmiana ustawień telewizora, amplitunera, nic nie zmieniła.
- Zmiana ustawień rozdzielczości (obecnie: automatycznie/UHD 50 Hz) oraz "Preferowane 50 Hz": nic nie zmieniła.
- Ominięcie amplitunera nic nie zmieniło (dekoder bezpośrednio połączony z TV)
- HDMI-CEC: błąd występuje niezależnie od tej opcji (sprawdzałem włączoną i wyłączoną)
Bardzo proszę o pomoc, również jeśli to będzie sugestia przejścia z dekodera na aplikację w TV, albo pomoc w postępowaniu reklamacyjnym. Słyszę i czytam, że ludzie mają problem z telewizją od Orange, ale też pewnie wiele tysięcy cieszy się jej działaniem bez zarzutu na róznych sprzętach.
Dzięki za każdą wskazówkę - obecnie mam usługę, która do niczego się nie nadaje, a Orange ma mnie wiecie gdzie 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@przypadkowanazw pierwszy pomysł to podłączenie dekodera bezpośrednio do TV, a amplitunera osobno do tv po ARC
Upewnij się, że w ustawieniach TV włączona jest opcja HDMI cec ( Bravia Sync)
Jeśli są dostępne, użyj portów HDMI ARC lub eARC
Kolejny temat, to połączenie dekodera z modemem po eth lub wifi- zamiennie na testy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem jest z HDMI CEC w dekoderze, wynikający z wadliwej aktualizacji softa. Temat poruszany we wcześniejszych postach. Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi - Nasz Orange - 464386
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko IWU200 to nie android a apka to nie multicast. Tak że coś za coś. Możesz też chcieć dekoder Duo, ale to to samo co apka.