Problem z Dekoderem 4K Multi (Viaccess-Orca, P/N: 254014466)

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 3
  • 0

Cześć.

Od niedawna jestem w Orange i niestety radość z ucieczki od fioletowego operatora jest coraz mocniej zmącona nie tylko działaniem dekodera TV, ale też "pomocą" konsultantów. Wiem, że są podobne tematy, ale wiemy też, że istotne są szczegóły, a mojego scenariusza nie znalazłem (jeśli taki jest - proszę o link i zignorowanie tego wątku).

Od początku korzystania z usługi dekoder wyłącza się podczas korzystania. Niektóre z nich potrafią się też włączyć i po HDMI odpalić inne rzeczy. "Niektóre", bo dekoder wymieniłem już czterokrotnie (!). Co ciekawe, panowie w punkcie Orange wydają się znać problem, niemniej, bagatelizują go, próbują żartować albo odesłać mnie do korzystania z TV Orange z pominięciem dekodera (ktoś z tego korzystał? Jakie ograniczenia/plusy/minusy?).

Wracając do błędu: obraz znika, wraca po kilku sekundach, często już bez dźwięku. Czasami raz na godzinę, czasami kilka razy w kwadrans. Gdy występuje wyjątkowo często, potrafi pojawić się komunikat:

"Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie póxniej Kod błędu: DIW-L11-1 ID: 0x81990003" i bez ręcznego restartu w ogóle nie ruszy z powrotem.

Dekoder jest w środowisku telewizor (Sony X90J), amplituner (Denon), konsola. Podłączony do amplitunera i stamtąd eARC do TV. Połączenie internetowe bezpośrednio z kablem do sprzętu Orange. Zaznaczę, że sprzęty są nowe lub relatywnie nowe (ale z najnowszej generacji). Połączenia okablowane jak należy (dobrej jakości produkty). Wszystko działało z dekoderem Play bez cienia awarii, dekoder Orange jest pierwszym sprzętem, przy którym poświęcić musiałem tyle czasu (to już śmiało w godzinach mogę liczyć).

Liczne restarty, zmiany portów, wyłączanie, wyłączanie z sieci, kompletne "rozpięcie" sprzętu, stopniowe włączanie sprzętów, ustawienia w TV, dekoderze i amplitunerze. Przekopany ChatGPT. Do tego chamska odpowiedź konsultanta, który potrafił tylko przyczepić się do faktu, że nie mam drugiego telewizora w domu, więc nie mogę spełnić jego sugestii o sprawdzeniu połączenia dekodera z innym telewizorem. Absurd. Poniżej kilka info o moich działaniach:

- Amplituner działa poprawnie z konsolą, muzycznym streamingiem, AirPlay, samym TV jako źródłem (YouTube, Canal+, platformy streamingowe i inne).

- Wszystko mam podłączone własnymi kablami (HDMI, sieć).
- Zmiana portów HDMI nic nie zmieniła.

- Zmiana portów w routerze nic nie zmieniła.

- Zmiana ustawień telewizora, amplitunera, nic nie zmieniła.
- Zmiana ustawień rozdzielczości (obecnie: automatycznie/UHD 50 Hz) oraz "Preferowane 50 Hz": nic nie zmieniła.
- Ominięcie amplitunera nic nie zmieniło (dekoder bezpośrednio połączony z TV)

- HDMI-CEC: błąd występuje niezależnie od tej opcji (sprawdzałem włączoną i wyłączoną)

Bardzo proszę o pomoc, również jeśli to będzie sugestia przejścia z dekodera na aplikację w TV, albo pomoc w postępowaniu reklamacyjnym. Słyszę i czytam, że ludzie mają problem z telewizją od Orange, ale też pewnie wiele tysięcy cieszy się jej działaniem bez zarzutu na róznych sprzętach.

Dzięki za każdą wskazówkę - obecnie mam usługę, która do niczego się nie nadaje, a Orange ma mnie wiecie gdzie 😉

4 ODPOW. 4

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16273
  • 68064
  • 880

@przypadkowanazw  pierwszy pomysł to podłączenie dekodera bezpośrednio do TV, a amplitunera osobno do tv po ARC 

Upewnij się, że w ustawieniach TV włączona jest opcja HDMI cec ( Bravia Sync) 

Jeśli są dostępne, użyj portów HDMI ARC lub eARC

Kolejny temat, to połączenie dekodera z modemem po eth lub wifi- zamiennie na testy 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 47
  • 236
  • 1

Problem jest z HDMI CEC w dekoderze, wynikający z wadliwej aktualizacji softa.  Temat poruszany we wcześniejszych postach. Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi - Nasz Orange - 464386

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9919
  • 41632
  • 341

Jeśli możesz zainstalować bezpośrednio na telewizorze apkę Orange TV i jej używać, to wywal ten dekoder. Albo nalegaj na wymianę na dekoder IWU200. Powiedz że Multi się zepsuł, nie włącza się, nie daje obrazu na TV, jest niekompatybilny i domagasz się wymiany na inny typ.
Tylko IWU200 to nie android a apka to nie multicast. Tak że coś za coś. Możesz też chcieć dekoder Duo, ale to to samo co apka.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 3
  • 0

Czy apka wiąże się z jakimikolwiek zmianami w używaniu usługi i jej jakości? Jakość obrazu, dźwięku, nagrywanie, szybkość reakcji (zmiany kanałów etc.)? Widzę masę (zdecydowana większość) negatywnych opinii, ale czytając uważniej, można dostrzec, że często to kwestia niedopasowania sprzętu do niej.

Również z uwagi na powyższe - celować w wymianę na Duo czy przejść na apkę? W domu światłowód, jak pisałem wcześniej, dekoder jest wpięty direct kablem do routera Orange.