Po aktualizacji 4K Multi dekoder sam się wyłącza, gdy włączę go mając HDMI-CEC

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16362
  • 68546
  • 884

@JinX jaki masz TV? Kiedy była jego aktualizacja? Jaki masz soft na dekoderze?

Jak masz podłączony soundbar? Do dekodera czy do TV?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 135
  • 515
  • 2

1. Dekoder Orange 4K Multi (gdzie w menu znaleźć aktualny soft, bo tam jest dużo cyferek ? 🙂 

2. TV LG OLED55C9PLA (to model z 2019 roku, ale w tym roku na wiosnę była też jakaś aktualizacja)

3. Bose Soundbar 700 (podłączony do TV- ma tylko jedno wyjście arc-HDMI.), aktualizacja kilka miesięcy temu. 

Problemy z odpalaniem dekodera i TV zaczęły się gdzieś tydzień temu. Nic nie grzebałem. 

Do tej pory, czyli ponad rok wszystko działało bez problemu. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 378
  • 1385
  • 8

@JinX Być może podczas aktualizacji coś skopali, lub nie każdy sprzęt tak samo przyjął aktualizację. Załączam foto. Dwa ostatnie rządki Wersja jądra i kompilacja systemu są ważne. Tak jest na moim 4K Multi. Czy masz tak samo? Jeszcze może spróbuj np. odłączyć soudbar i przetestować czy będzie dalej tak? 

IMG20261008174844.jpg

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10190
  • 42915
  • 354

Myślę że ważniejsza jest wersja apki OrangeTV - to ją przede wszystkim aktualizuje Orange. I w Multi 4k ona jest dość mocno z systemem zintegrowana (ale to nadal osobna apka).

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 135
  • 515
  • 2

@janio1 - tak, te parametry mam identyczne. 

@j131 - Wersja 0.58.4_4747

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10190
  • 42915
  • 354

Ano wygląda że ta aktualizacja po której launcher przedstawia się jako 0.58 itd. zrobiła coś bardzo dziwnego tym dekoderom. Ale to nie jest zupełnie nowa rzecz - narzekania na tę wersję pojawiają się od jej premiery. Nie wszyscy jak widać są dotknięci, ale sporo tego.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16362
  • 68546
  • 884

@JinX  sprawdź kiedy była aktualizacja TV. Po aktualizacji tv czasem gubią się ustawienia odbiornika. Trzeba ustawiać ponownie. Soft dekodera masz aktualny 

• 378
  • 1385
  • 8

Jeśli chodzi o wersję to u mnie na Multi też jest  0.58.4_4747. Wszystko chodzi bez problemu. Jedyny mankament to jak pisałem wielokrotnie, że włączając zestaw (TV, Dekoder, soundbar) jednym pilotem obojętnie czy pilotem od TV czy od dekodera, zanim ustabilizuje się wszystko obraz na TV potrafi przygasnąć kilka razy. Po pierwszym włączeniu po nocy do dwóch razy, a w ciągu dnia nawet 5-6 razy. Trwa to wszystko kilkanaście sekund. Później chodzi wszystko normalnie. Nie dziej się tak i włączanie następuje normalnie jeśli wypnę kabel HDMI od sounbara, a głos idzie z TV. Musi być jakaś wada w oprogramowaniu w TV lub dekoderze? Przypomniało mi się jak miałem kiedyś zestaw dekoder IWU 200 i monitor jako multiroom. Obraz gasł mi co jakiś czas. Było jakieś niedopasowanie po HDMI. Dopiero jak zastosowałem ekstraktor, konwerter HDMI do HDMI+audio zestaw pracował normalnie. Z tego widać że czasem sprzęt potrafi płatać figle. Najlepiej by było żeby pracował bezbłędnie u wszystkich bo do tego jest przystosowany.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 63
  • 167
  • 0

Tez miałem te wariactwa , ale po wyłaczeniu przycisku zasilania i odłaczeniu od prądu już wszystko dziala, wersja softu o ile dobrze zrobilem screena : 

IMG_20261009_111129_1.jpg

Tak dodając : TV Hisense 55", soundbar Sony nie pamietam modelu o mocy chyba 330W, no i nasz dekoder. Były problemy : bo wlaczam najpierw soundbar (połaczenie po optyku z tv), bo na Netflixie wieczorem coś ogladam i muszę dać glośniej bo na normalnym tv jest ok a tu troche cicho więc przyciszam, zeby nie przestraszyc chorej Mamy, a potem przycisk pomaranczowy na pilocie dekodera i włacza tv, już sie nie gasi dioda( a nieraz było 3 razy) i program TV normalnie staruje.

• 378
  • 1385
  • 8

@kamet68  I tu jest pies pogrzebany. Soundbar masz połączony po optyku. Konflikt jest, przynajmniej u mnie jak się podłączy po HDMI-eARC. Jak nie korzystam z optyka, ani bluetooth ze względu że musiałbym  używać osobno pilota od soundbara i ustawiać głośność. Po HDMI wszystkie urządzenia  startują jednym pilotem. Pewnie nie było by tych przyciemnień ekranu po bluetooth lub optycznym, ale ze względu na łatwość obsługi ( jeden pilot) pozostanę przy HDMI.