- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange światłowód + TV, ale ONT i własny router
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja u siebie, z własnym routerem i dekoderem IWU-200 stwierdziłem, że VOD nie używa vlan, tylko normalnej transmisji http w ogólnym internecie, takiej samej jak w przypadku TV Orange GO i tego tam dekodera 4K-stream-jakośtam. Żadnego ruchu na VLAN 838 nie stwierdziłem. Z ICU jednak może być inaczej, ciężko to sprawdzić nie mając sprzętu do dyspozycji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbowałem z włączonym IGMP Proxy - bez znaczenia.
Nie widzę natomiast możliwości ustawienia multicast dla wifi. Jedyne dodatkowe ustawienia sieci wifi są jak na załączonym zrzucie (taki był dafault - nic nie zmieniałem).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinez Chodzi o ptaszek pod IGMP Proxy „Bezprzewodowe przekierowanie…”. Nie chcesz przypadkowego ruchu multicast w sieci WiFi. Czy na dekoderze wyświetla się godzina? Mógłbyś jeszcze pokazać tablicę routingu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mogę pomóc zdiagnozować problem, ale napisz co dokładnie działa Ci na ICU100. Zwykle najtrudniejsze jest uzyskanie jednocześnie multikastu i internetu czyli tego co idzie z VLAN 35 z tym co idzie z VLAN 839. Jeśli to Ci się udało to już jest sukces. Natomiast pytanie czy działa to w pełni: da się korzystać z multinagrywarki?
To co mogę sprawdzić to jak jest dostarczany VOD to ICU100. Na co dzień z tego nie korzystam, ale mogę podejrzeć skąd lecą pakiety. Podejrzewam jednak że to powinno działać identycznie jak multinagrywarka i cała reszta usług około-telewizyjnych czyli że tak naprawdę w ogóle VLAN 838 nie jest obecnie używany. Przez pewien czas podobnie było z VoIP: wszędzie pisano że idzie po osobnym VLAN a tak naprawdę już od dawna idzie razem z internetem. Ale jak mówię, mogę to ustalić jeśli potrzeba.
Dlaczego jeszcze mógłby Ci nie chcieć działać VOD to nie mam pojęcia, ale może coś jest raczej w konfiguracji dekodera albo usługi "niedokonfigurowane"...
PS. Jeśli jest tak jak podejrzewa @pirenej i z czym skłonny jestem się zgodzić, to wyłączenie VLAN 838 powinno chyba sprawę załatwić (przy pozostawionym "multicast" na 839).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Już sprawdziłem 🙂
1. Na własnym routerze przy ustawieniach jak na załączonym zrzucie działa: TV na żywo; internet i nagrywarka, ale tylko odtwarzanie z podłączonego własnego dysku - nie działa cofanie programów i vod. O telefonie się nie wypowiadam, bo nie mam jak podłączyć.
2. Przy zamianie 838 na 839 w jednym miejscu i odwrotnie w drugim, znika TV na żywo, ale mogłem obejrzeć zwiastun na VOD.
3. W routerze (tp link AX 73) mogę odkliknąć w menu IPTV - IPTV Multicast VLAN, ale nie mogę wyłączyć samego IPTV VLAN bo wówczas oba się wyłączają. Wychodzi, że minimum musi być włączony IPTV VLAN (załączam zrzut)
To chyba tyle 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinez A 839 możesz wpisać w obu polach IPTV?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
żadna z tych opcji nie działa 😞 nic się nie dzieje
Nie, krzyczy, że nie może być dwóch takich samych wartości
_______
* Scalenie wpisów - Bartłomiej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinez Wartości 35 też nie można wpisać dla IPTV jednocześnie z taką samą dla internetu? To chyba albo rybki albo akwarium. Z tym, że to już ułomność konfiguracji tego routera a nie kwestia samego IPTV w Orange.