Jak połączyć przez wifi dekoder 4K Orange z repeaterem TP-Link AC1200

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 175
  • 621
  • 2

@Ozeh Trochę za mało napisałeś. Masz dekoder IWU200 i repeater tp link AC 1200. Chodzi o to ze taką końcówkę mają wzmacniacze i routery. Napisz jaki jego symbol, bo nie wiadomo czy masz drugi router czy wzmacniacz. Jeśli wzmacniacz to trzeba go skonfigurować z routerem za pomocą kabelka lub wifi lub aplikacji od tp-linka TP-Link Theter. Wzmacniacz tworzy zdublowaną sieć o takiej samej jak główna tylko rozszerzeniu _EXT. Jak już będziesz to miał to w ustawieniach dekodera szukaj połącz przez WiFi, oczywiście kabel ethernetowy wypięty. Wiem z doświadczenia że IWU 200 u mnie miał kłopoty ze znalezieniem sieci WiFi, ale po kilku próbach znajdował. Nie pamiętam czy IWU200 widzi sieć w paśmie 2,4 GHz, czy tylko 5 GHz jak ma dekoder 4 K Multi, ale próbuj. Chociaż jeśli łączysz się kabelkiem i hula to dlaczego nie pozostać na kablu. Po kablu prędkość wynosi około 97 Mb/s. Przez WiFi w zależności od pasma i rodzaju wzmacniacza możesz nie uzyskać więcej. Ja obecnie używam wzmacniacza Mercusys ME80X i w paśmie 5 GHz osiągam ok. 340 Mb/s przy prędkości światłowodu 1 Gb/s.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8983
  • 36536
  • 301

@janio1napisał(-a)

@Ozeh 

...

Nie pamiętam czy IWU200 widzi sieć w paśmie 2,4 GHz, czy tylko 5 GHz 

...

Po kablu prędkość wynosi około 97 Mb/s. Przez WiFi w zależności od pasma i rodzaju wzmacniacza możesz nie uzyskać więcej. Ja obecnie używam wzmacniacza Mercusys ME80X i w paśmie 5 GHz osiągam ok. 340 Mb/s przy prędkości światłowodu 1 Gb/s.

Dekoder IWU200 ma kartę eternetową 100MBps i wymaga do działania łącza o przepustowości (w porywach) 25Mbps. Cokolwiek więcej jest mu potrzebne po nic. Karta WiFi tego dekodera działa wyłącznie na 5GHz.

WiFi nie dlatego jest złym pomysłem, że ma za małą "prędkość", tylko dlatego że bywa niestabilne. Dla transmisji UDP jaką idzie IP TV każde zakłócenie to bezpowrotna utrata pakietów i artefakty na ekranie.

Połączenie IWU200 z modemem przez WiFi wymaga użycia WPS, a to działa tylko w odniesieniu do sieci Funboxa. Po jednorazowym połączeniu z tą siecią, połączy się jednak do każdej innej która będzie wystarczająco dobrze ją przypominała: ten sam SSID, to samo hasło i ten sam algorytm szyfrowania.

Jeśli tobie @janio1 udało się to zrobić inaczej, to napisz dokładnie jak, bo takie pytania od czasu do czasu padają i warto byłoby móc odesłać do sprawdzonych rozwiązań.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3074
  • 12689
  • 127

Cześć @Ozeh 

Znalazłem na forum NO podobny temat z 2020 roku  Jak połączyć dekoder orange 4K z repeaterem TP-LINK RE200 https://nasz.orange.pl/t5/Dekodery-i-inne/Jak-po%C5%82%C4%85czy%C4%87-dekoder-orange-4K-z-repeaterem... 

Zapoznaj się z tym tematem i spróbuj według tych wskazówek co są w powyższym linku 🙂

Natomaist jesli próba zakończy się niepowodzeniem to najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie dekodera 4K Orange IWU 200 do Funboxa kabelkiem ethernetowym lub połaczyć dekoder IWU 200 poprzez WIFI z Funboxa ale czasami WIFI plata figle i może pojawiać sie komunikat błąd połączenia czyli S01.

To wtedy najlepszym rozwiazaniem Twojego problemu jest połączenie dekodera Orange kabelkiem ethernetowy z Funboxem. Takie połaczenie zapewni bezproblemowe działanie dekodera TV 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 175
  • 621
  • 2

@j131 

Jeśli tobie @janio1 udało się to zrobić inaczej, to napisz dokładnie jak, bo takie pytania od czasu do czasu padają i warto byłoby móc odesłać do sprawdzonych rozwiązań.

Nie mogę napisać jak połączyłem dekoder IWU 200 przez WiFi bo to było dawno. Już nie mam tego dekodera. Oddałem do punktu. Wiem tylko że szukał sieci, wyświetlał komunikat o niemożności w końcu połączył. Był blisko routera FB6, Sorry gdybym miał jeszcze to napisałbym.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8983
  • 36536
  • 301

OK, dzięki. No skoro było blisko FB6 to pewnie tak właśnie było: WPS, logowanie do WiFi FB6 udane i potem już "zgórki", pod warunkiem że drugi AP respektuje te same dane.