- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak połączyć przez wifi dekoder 4K Orange z repeaterem TP-Link AC1200
Jak mogę połączyć dekoder 4K orange z repeaterem TP-Link AC1200 ?
Posiadam repeater TP-LINK AC1200 i orange dekoder 4K. Zasięg WiFi z tego repeatera jest full. Jak połączyć dekoder z siecią WiFi bo jak podłączam po kablu z repeaterem to działa a przez wifi nie ?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trzeba przenieść dekoder bliżej FunBoxa. Połaczyć. Zweryfikować czy działa. Wyłączyć. Następnie postawić go na swoim miejscu i włączyć. Powinien zaskoczyć od razu, ale tylko jeśli to prawdziwy "repeater" tzn. ma ustawione identyczne WiFi jak Funbox: te same SSID, hasło, szyfrowanie, częstotliwość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ozeh pytanie: jaki jest zasięg FB w miejscu gdzie stoi repeater? To jest równie ważne jak zasięg Tplinka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- A jak mogę sprawdzić te ustawienia na obydwóch urządzeniach ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ozehnapisał(-a)
- A jak mogę sprawdzić te ustawienia na obydwóch urządzeniach ?
Tak jak je ustawiałeś... Przez strony konfiguracyjne urządzeń?
Nie za bardzo rozumiem czemu o to pytasz. Skoro chcesz coś przestawiać, to chyba wiesz jak to zrobić? No bo jak nie wiesz jak skonfigurować WiFi w swoim sprzęcie to nie wiem jak Ci pomóc. Jakoś przecież to ogarnąłeś, czy też one (FB i TP-Link) sobie działają na ustawieniach domyślnych i jakimś cudem się "same" dogadały? Jakoś w to nie wierzę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrobiłem zgodnie z instrukcją policzyłem urządzenia wciskając guzik WPS na obu i tak się połączyły stąd moje pytanie o te ustawienia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powoli. Czyli dekoder z FB już kiedyś połączyłeś, tak? I działało w sensie dekoder "widział" że jest połączony? To ważny szczegół, którego nie podałeś.
Dalej: nie wiesz jakich użył danych do zalogowania się. OK, ale rozumiesz że jakichś użył, tak? No to teraz trzeba się upewnić że ten "extender" oczekuje identycznych danych.
Dane WiFi FB, jeśli nic nie było zmieniane są na nalepce. Ale dla pewności można je sprawdzić, tak jak napisałem na portalu konfiguracyjnym FB, pod jego lokalnym adresem. Otwierasz przeglądarkę, wchodzisz na jego stronę, logujesz się (dane do logowania też są na naklejce), znajdujesz zakładkę WiFi i odczytujesz jaki jest tryb i inne ustawienia. Podobie musisz zrobić w przypadku extendera: on też ma jakiś adres, i jakąś stronę konfiguracyjną. Jeśli tego nie ogarniasz, to zdalnie nie za wiele można Ci pomóc.
PS. Zgodnie z dokumentacją na stronie producenta ten sprzęt (TP-LINK AC1200) nie ma trybu "extender", więc nie wiem jak to skonfigurowałeś, a bez tego nic nie da się podpowiedzieć. Jeśli jest w trybie "ruter" to TV nie powinna na nim działać (choć to zależy też jeszcze od tego jak kabelki powpinałeś).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki zastosuje się do twoich rad zobaczę co uda mi się zrobić jeśli sobie nie poradzę to będę musiał kogoś ściągnąć do tego myślałem że będzie to prostsze przynajmniej tak powiedzieli mi w orege a teraz same problemy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tplink powinien być podpięty do FB kablem eternetowym i skonfigurowany jako Access Point, nie ruter. Ponieważ on wspiera tylko AC1200 czyli WiFi5, i szyfrowanie najwyżej WPA2 to FB (niezależnie jaki to model) pewnie trzeba przestawić tak samo, i jeszcze raz sparować z nim dekoder. Oczywiście to nie będzie bez wpływu na inne urządzenia podłaczone przez WiFi, na pewno prędkości na nowocześniejszych telefonach spadną.
Najbardziej oczywistym sposobem bezproblemowego korzystania z IP TV jest połączenie dekodera z Funboxem kablem eternetowym, najlepiej osobnym.
PS. Nie wiem co ci nagadali sprzedawcy, ale jeśli chciałeś bezproblemowo, to tylko kabel, no ewentualnie wynajęty od Orange SWB, ale czy to byłoby faktycznie bezproblemowo, to nie wiem - zależy jaki masz model Funboxa (na wszelki wypadek nie napisałeś tego, pewnie tak żeby trochę utrudnić zadanie).