Iwu 200 zawieszka przy włączaniu

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 433
  • 1556
  • 1

Pytanko.

Od jakiś 2 tygodni co jakiś czas, gdy włączam IWU 200 to przy pobieraniu listy kanałów dekoder mi się zawiesza. Pasek się zatrzymuje pod koniec sprawdzania.

Pomaga wyłaczenie dekodera .

Jak temu zaradzić.?

Jest spokój a za którymś uruchomieniem tak się dzieje.

Włącza się szybko czasami..a niekiedy pojawiają się wspomniane paski.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2939
  • 12153
  • 125

Cześć @Praziomek 

Również posiadam ten sam dekoder co Ty i jeśli nadal występowałby ten problem z zawieszką Twojego dekodera to poproś konsultanta Orange na czacie lub  infolinii Orange *100 lub 510 100 100 o zlecenie przez konsultanta twardego resetu dekodera z poziomu infolinii (czyli reset dekodera tak jakbyś pierwszy raz go uruchamiał). Miałem właśnie taki sam problem i konsultant wykonał taki reset z poziomu infolinii przez konsultanta Orange i na razie to pomogło. Przyczyną takich zawieszek może być to, że coś dobrze nie wgrało przy ostatniej aktualizacji i taki twardy reset przeprowadzony przez konsultanta z infolinii może pomóc rozwiązać Twoją sytuację. Jesli chodzi o mój dekoder to jest połączony przez Wi-Fi, ma włączone oszczędzanie energii i jak nie korzystam z niego to wyłączam go z prądu.

@Praziomek  jeśli chodzi o ten dekoder to IWU 200 jest najlepszym dekoderem i również nie wymieniłbym go na nowszy model np na dekoder 4K Multi czy dekoder 4K Stream 🙂

Pozdrawiam 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 443
  • 1636
  • 4

Resetowałeś dekoder?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15615
  • 64283
  • 827

@Praziomek  dekoder po wifi? Jeśli tak, to może warto zerknąć na zasięg w jakim jest dekoder.. jest jakiś komunikat? 

Zresetuj i jak nie pomoże, wymień jeśli to przeszkadza

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8725
  • 35298
  • 294

Niestabilne połączenie. Albo zakłócenia WiFi, albo uszkodzony kabel, albo może zasilacz lub dekoder pada powoli. Czemu po właczeniu pracuje już dobrze? Bo się rozgrzał, a do normalnej pracy nie trzeba cudów na łączu.

• 433
  • 1556
  • 1

Zobaczę co dalej.

Może zrestesetować do fabrycznych? I jak to zrobić?

Nie chciałbym, żeby mi go podmienili na Multi bo na IWU jakość telewizji mi się bardzo podoba. Polubiłem się się mocno  z IWU 200. 😀 

• 433
  • 1556
  • 1

Po zresetowaniu dekodera i wyłączeniu oszczędzania energii od czwartku dekoder włącza się z ekranem powitalnym w formie mozaiki.

Na razie jest dobrze. Błyskawicznie się uruchamia.

Dopóki jestem klientem Orange, w życiu nie zamieniłbym IWU 200 na żaden inny dekoder, tym bardziej na  Multi.

Połączony jest kablem ethernetowym od samego początku.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15615
  • 64283
  • 827

@Praziomek  jeśli wyłączyłeś oszczędzanie energii to normalnym jest szybsze uruchamianie się dekodera 

Teraz tylko jest w stanie lekkiej drzemki, gotowy do ponownej pracy dosłownie po kilku sekundach.

Przy oszczędzaniu wyłącza się całkowicie, przez co uruchomienie wymaga autoryzacji i szeregu innych procesów, które trwają 

Ot, tajemnica 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8725
  • 35298
  • 294

A to miałeś oszczędzanie energii... No nie, to wyłączyłem już dawno, bo interferowało z nagraniami na ICU100. Potem podobno to poprawili, ale nie chciało mi się sprawdzać. W ramach oszczędności wyłączam go z prądu, chodzi tylko popołudniami i wieczorami. Od wszelkich trybów oszczędnościowych trzymam się z daleka, za bardzo lubię oszczędzać sobie nerwy.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2939
  • 12153
  • 125

Cześć @Praziomek 

Również posiadam ten sam dekoder co Ty i jeśli nadal występowałby ten problem z zawieszką Twojego dekodera to poproś konsultanta Orange na czacie lub  infolinii Orange *100 lub 510 100 100 o zlecenie przez konsultanta twardego resetu dekodera z poziomu infolinii (czyli reset dekodera tak jakbyś pierwszy raz go uruchamiał). Miałem właśnie taki sam problem i konsultant wykonał taki reset z poziomu infolinii przez konsultanta Orange i na razie to pomogło. Przyczyną takich zawieszek może być to, że coś dobrze nie wgrało przy ostatniej aktualizacji i taki twardy reset przeprowadzony przez konsultanta z infolinii może pomóc rozwiązać Twoją sytuację. Jesli chodzi o mój dekoder to jest połączony przez Wi-Fi, ma włączone oszczędzanie energii i jak nie korzystam z niego to wyłączam go z prądu.

@Praziomek  jeśli chodzi o ten dekoder to IWU 200 jest najlepszym dekoderem i również nie wymieniłbym go na nowszy model np na dekoder 4K Multi czy dekoder 4K Stream 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 433
  • 1556
  • 1

@Pablo5  takie zawiechy właśnie pojawiły się po ostatniej aktualizacji.

Na razie uruchamia mi się na ekranie powitalnym. Wcześniej non stop sprawdzał aktualizację i listę programów ..I na liście się zwieszał.

Raczej miałem wyłączone oszczędzanie energii skoro ostatnio takie perturbacje dotknęły niedawno mój dekoderek.

Dzięki za info.