- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chcielibyśmy podziękować wszystkim forumowiczom zaangażowanym w ten temat. 💪 Dzięki Waszym opisom i opiniom, w których dzieliliście się swoim doświadczeniem, udało się stworzyć małe kompendium wiedzy 👨🎓 na temat dysków PVR do dekodera Samsung ICU100. Informacje te początkowo miały trafić do naszej forumowej bazy, jednak zdecydowaliśmy się je opublikować bezpośrednio na stronie orange.pl w sekcji z opisem do omawianego dekodera:
- ➡️ Dekoder Samsung ICU 100 | Orange Polska [punkt 6 / Instrukcja - jak wybrać dysk do dekodera Samsung ICU 100 i jak z niego korzystać?].
Nie kończymy tego wątku i liczymy na to, że będzie się rozwijał i będziecie nadal dodawać własne spostrzeżenia dotyczące działania tego dekodera z różnymi dyskami - o co gorąco prosimy. 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dyski do dekodera 4K Premium
Ostatnio zapytano mnie o dyski do dekoderów i możliwość nagrywania programów w opcji bez ograniczeń. Postanowiłem opierając się na wpisach z forum i własnym śledztwie zrobić małe podsumowanie tematu.
Bezpieczne (podstawowe) parametry przy USB 3.0, to pojemność min. 128 GB - max 2 TB ( i to już jest na styku) Większe mogą się nie dać prawidłowo sformatować.
Preferowane są raczej dyski talerzowe. Z wpisów na forum wynika, że działają też dyski SSD, ale różnie mogą się zachowywać ze względu na ciągłą pracę po podłączeniu do dekodera i na sposób ich postrzegania przez dekoder. Zwróćcie uwagę na fakt, że bywają również dyski z koniecznością dodatkowego zasilania (dodatkowe wejście do wspierania zasilania dysku), o czym warto pamiętać przy podłączaniu.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że znaczenie ma nie tylko zapełnienie dysku, ale i ilość i wielkość zarejestrowanych nagrań. Im ich więcej i mniejszych, tym dekoder ciężej pracuje odczytując je.
Udało mi się zebrać kilka modeli wartych uwagi. U różnych użytkowników działają poprawnie, a więc jest szansa, że i u Was będą…Nie jest tego jakoś bardzo dużo, ale coś już da się wybrać.
Producent | Model | Pojemność |
Adata | HD650 | 1TB |
Adata | HV620 | 500GB |
Adata | HV620 | 1TB |
Adata | SD700 | 512GB |
Adata | SU650 | 500GB |
Goodram | HDDGR-01-500 | 500GB |
Hitachi | Travelstar | 500GB |
Hitachi | Touro Mobile | 1TB |
Patriot | Burst | 240GB |
Samsung | ST500LM012 | 500GB |
Samsung | V-NAND SSD 860 EVO | 500GB |
SanDisk | SDCz430 | 256G |
SanDisk | Extreme Portable | 500GB |
Seagate | Expansion | 500GB |
Seagate | Momentus | 500GB |
Seagate | Expansion (SRD0NF1) | 1TB |
Seagate | Freeagent Goflex | 500GB |
Toshiba | v63700-A | 500GB |
Toshiba | DTB420 | 1TB |
Toshiba | Canvio Basics (HDTB310EK3AA) | 1TB |
Toshiba | Portable Storage (DTB410) | 1TB |
Verbatim | Store'n'Go | 1TB |
WD | Black WD5000LPLX | 500GB |
WD | Elements Portable | 1TB |
WD | 32000BEKX | 320GB |
Jedynym dyskiem w dystrybucji Orange był dysk ADATA HV620. Działał bez zarzutu.
Z tego co słyszałem ten o pojemności 1TB również działa poprawnie.
Tyle ode mnie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jedynym dyskiem w dystrybucji Orange był dysk ADATA HV620. Działał bez zarzutu.
Z tego co słyszałem ten o pojemności 1TB również działa poprawnie.
Tyle ode mnie...
No nie wiem, ja wymieniałem ze 3 razy, albo nagle przestał być widoczny na ICU i na kompie po formacie (dioda świeciła lae nie był wykrywalny) albo chodził jak traktor, coś piszczało w mim co w nocy doprowadzało nie do szału. 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ciekawe, czy i jak logical/physical sector size jest odczytywany i interpretowany przez dekoder. Konfuzja w tym zakresie mogła być przyczyną bezsensownego szarpania głowicą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)...
znaczenie ma nie tylko zapełnienie dysku, ale i ilość i wielkość zarejestrowanych nagrań. Im ich więcej i mniejszych, tym dekoder ciężej pracuje odczytując je.
...
Dysk po podłaczeniu do dekodera pracuje ciężko, ale nie zajmuje się nagraniami tylko buforowaniem, i robi to bez przerwy. IMHO nagrania do obciążenia dysku się nie przyczyniają w ogóle.
Jakiekolwiek urządzenia wydające jakiekolwiek dźwięki są dla mnie nie do przyjęcia w kontekście urządzenia audio-wideo, takiego jak dekoder TV. Wobec tego dla mnie tylko SSD wchodzą w grę, i cieszę się że mimo tego absurdalnego obciążenia spokojnie można ich używać - psują się na tyle rzadko, że nie ma to znaczenia. Nie rekomendowałbym dysku HDD w żadnym scenariuszu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dysk do dekodera dziś, to tylko SSD, są mniej podatne na awarię i ciche, jak ma padnąc, to raczej na gwarancji, tanie są obecnie i nie ma co się zastawiać 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Najprościej softem od producenta, podłączając SSD do komputera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obawiam się że po podłączeniu do komputera i próbie dostania się do niego, dekoder przestanie widzieć go jako swój. I nagrania mogą pójść się paść. Może kiedyś, na razie nie będę ryzykował.