Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dyski do dekodera 4K Premium

ROZWIĄZANE

Zespół Nasz Orange
  • 290
  • 4488
  • 20

Chcielibyśmy podziękować wszystkim forumowiczom zaangażowanym w ten temat. 💪 Dzięki Waszym opisom i opiniom, w których dzieliliście się swoim doświadczeniem, udało się stworzyć małe kompendium wiedzy 👨‍🎓 na temat dysków PVR do dekodera Samsung ICU100. Informacje te początkowo miały trafić do naszej forumowej bazy, jednak zdecydowaliśmy się je opublikować bezpośrednio na stronie orange.pl w sekcji z opisem do omawianego dekodera:

Nie kończymy tego wątku i liczymy na to, że będzie się rozwijał i będziecie nadal dodawać własne spostrzeżenia dotyczące działania tego dekodera z różnymi dyskami - o co gorąco prosimy. 😊

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14546
  • 59812
  • 732

Ostatnio zapytano mnie o dyski do dekoderów i możliwość nagrywania programów w opcji bez ograniczeń. Postanowiłem opierając się na wpisach z forum i własnym śledztwie zrobić małe podsumowanie tematu.

Bezpieczne (podstawowe) parametry przy USB 3.0, to pojemność min. 128 GB - max 2 TB ( i to już jest na styku) Większe mogą się nie dać prawidłowo sformatować.

Preferowane są raczej dyski talerzowe. Z wpisów na forum wynika, że działają też dyski SSD, ale różnie mogą się zachowywać ze względu na ciągłą pracę po podłączeniu do dekodera i na sposób ich postrzegania przez dekoder. Zwróćcie uwagę na fakt, że bywają również dyski z koniecznością dodatkowego zasilania (dodatkowe wejście do wspierania zasilania dysku), o czym warto pamiętać przy podłączaniu.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że znaczenie ma nie tylko zapełnienie dysku, ale i ilość i wielkość zarejestrowanych nagrań. Im ich więcej i mniejszych, tym dekoder ciężej pracuje odczytując je.

Udało mi się zebrać kilka modeli wartych uwagi. U różnych użytkowników działają poprawnie, a więc jest szansa, że i u Was będą…Nie jest tego jakoś bardzo dużo, ale coś już da się wybrać.

Producent

Model

Pojemność

Adata

HD650

1TB

Adata

HV620

500GB

Adata

HV620

1TB

Adata

SD700

512GB

Adata

SU650

500GB

Goodram

HDDGR-01-500

500GB

Hitachi

Travelstar

500GB

Hitachi

Touro Mobile

1TB

Patriot

Burst

240GB

Samsung

ST500LM012

500GB

Samsung

V-NAND SSD 860 EVO

500GB

SanDisk

SDCz430

256G

SanDisk

Extreme Portable

500GB

Seagate

Expansion

500GB

Seagate

Momentus

500GB

Seagate

Expansion  (SRD0NF1)

1TB

Seagate

Freeagent Goflex

500GB

Toshiba

v63700-A

500GB

Toshiba

DTB420

1TB

Toshiba

Canvio Basics (HDTB310EK3AA)

1TB

Toshiba

Portable Storage (DTB410)

1TB

Verbatim

Store'n'Go

1TB

WD

Black WD5000LPLX

500GB

WD

Elements Portable

1TB

WD

32000BEKX

320GB

Jedynym dyskiem w dystrybucji Orange był dysk ADATA HV620. Działał bez zarzutu.

Z tego co słyszałem ten o pojemności 1TB również działa poprawnie.

Tyle ode mnie...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2143
  • 6132
  • 201

Jedynym dyskiem w dystrybucji Orange był dysk ADATA HV620. Działał bez zarzutu.

Z tego co słyszałem ten o pojemności 1TB również działa poprawnie.

Tyle ode mnie...

No nie wiem, ja wymieniałem ze 3 razy, albo nagle przestał być widoczny na ICU i na kompie po formacie (dioda świeciła lae nie był wykrywalny) albo chodził jak traktor, coś piszczało w mim co w nocy doprowadzało nie do szału. 😁

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2382
  • 9132
  • 35

ciekawe, czy i jak logical/physical sector size jest odczytywany i interpretowany przez dekoder. Konfuzja w tym zakresie mogła  być przyczyną bezsensownego szarpania głowicą.

• 6819
  • 27963
  • 224

@agat13napisał(-a)

...

znaczenie ma nie tylko zapełnienie dysku, ale i ilość i wielkość zarejestrowanych nagrań. Im ich więcej i mniejszych, tym dekoder ciężej pracuje odczytując je.

...

Dysk po podłaczeniu do dekodera pracuje ciężko, ale nie zajmuje się nagraniami tylko buforowaniem, i robi to bez przerwy. IMHO nagrania do obciążenia dysku się nie przyczyniają w ogóle.

Jakiekolwiek urządzenia wydające jakiekolwiek dźwięki są dla mnie nie do przyjęcia w kontekście urządzenia audio-wideo, takiego jak dekoder TV. Wobec tego dla mnie tylko SSD wchodzą w grę, i cieszę się że mimo tego absurdalnego obciążenia spokojnie można ich używać - psują się na tyle rzadko, że nie ma to znaczenia. Nie rekomendowałbym dysku HDD w żadnym scenariuszu.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2712
  • 14420
  • 71

Dysk do dekodera dziś, to tylko SSD, są mniej podatne na awarię i ciche, jak ma padnąc, to raczej na gwarancji, tanie są obecnie i nie ma co się zastawiać 😎

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2392
  • 11442
  • 96

@j131 możesz sprawdzić ile TB ma nabity Twój SSD?

• 6819
  • 27963
  • 224

@Samotnicka jak to zrobić?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2392
  • 11442
  • 96

@j131 Najprościej softem od producenta, podłączając SSD do komputera.

• 6819
  • 27963
  • 224

Obawiam się że po podłączeniu do komputera i próbie dostania się do niego, dekoder przestanie widzieć go jako swój. I nagrania mogą pójść się paść. Może kiedyś, na razie nie będę ryzykował.