Mam od wczoraj nowy sprzęt - Funbox 10 i dekoder 4K Multi. Z tym ostatnim mam problem. A właściwie nie z samym dekoderem, a z pilotem zdalnego sterowania.
Przy pierwszym uruchmieniu, wszystko hulało jak trzeba. I Funbox i 4K Multi. Niestety dzisiaj bawiłem się w konfigurację SmartBox WiFi 6 i coś się posypało na tyle intensywnie, że musiałem resetować Funboksa, SmartBoksa i dekoder. No i się zaczęło... Funbox i SmartBox działaj bez zastrzeżeń. Dekoder generalnie też, ale jego pilot już nie do końca.
Pilot działa generalnie poprawnie, w zasadzie prawie wszystkim funkcjami steruje prawidłowo, ale...
Mam włączoną funkcję HDMI-CEC, więc kanały zmieniam w dekoderze, a głośność reguluję w TV. Problem z tym, że ta ostatnia nie następuje jednolicie. To znaczy po jednym kliknięciu przycisków głośność +/-, siła głosu zwiększa się/zmniejsza się losowo, o 1 lub 2 jednostki. I nie ma znaczenia, czy przycisk nacisnę na ułamek sekundy, czy przytrzymam chwilę. Irytuje mnie to niemiłosiernie...
Przywracałem kilkukrotnie dekoder do wartości fabrycznych (również drogą "igła -> otwór"), rozparowywałem pilota w sposób opisany w NO (trzymając przyciski OK i CH- przez 6 sekund), wyjmowałem baterie z pilota. Bez efektu. To o 1, to o 2. I ciszej, i głośniej tak samo...
Dodam, że w ustawieniach pilota w dekoderze nie mogę wybrać marki telewizora. To znaczy mogę przesuwać belkę po liście marek, ale kliknięcie OK na wybranej nic nie robi.
Ofkors dopuszczam możliwość, że w trakcie "zabawy" wcisnąłem jakąś kombinację przycisków (nadal nie wiem jaką).
Ktoś, coś...?
Stawiam na uszkodzenie pilota. Warto by było sprawdzić inny pilot.
Tak przypuszczam...
Ofkors wkurzające to, ale zdaję sobie sprawę, że urządzenie elektroniczne ma prawo się popsuć. Nawet nowe. Więc spoko.
Napisałem do pomocy technicznej. Kiedy wspomniałem o dekoderze 4K Multi i pilocie, sami zapytali, czy nie działają własciwie przyciski. Więc chyba coś jest na rzeczy, w sensie, że mój przypadek nie jest odosobniony...
Mam już zlecenie wymiany. Więc... will see...
@mrosi73 przez przekorę obstawie niekompatybilność z TV. Nie będę podważał zdania konsultantów, ale..
Tylko wiesz...
Przy pierwszym uruchomieniu działał właściwie...
Sprawdź na innym kablu HDMI, czy problem występuje.
No i cóż...
Dupens. Nowy dekoder, nowy pilot i to samo.
Przećwiczyem ze wszystkimi portami w TV. W sumie 6 różnych przewodów HDMI, wącznie z tym, dostarczanym z dekoderem. I to samo.
No w sumie pozostała opcja zmiany TV...
Trudno. Zostaje obsługa dwoma pilotami.
Ech...
@mrosi73, a może jakaś opcja w TV się zmieniła niechcący podczas operacji z pilotem. Może spróbuj TV do fabrycznych.
Jedyne co mogło się zmienić, to ustawienia HDMI-CEC (EasyLink w Philipsie) i ARC. Od tego jest konkretna sekcja w TV. I próbowałem różnych ustawień. Bez efektu.
A reset TV nie wchodzi w rachubę, bo miał robioną specjalistyczną kalibrację. To nie jest przeciętny TV...
@mrosi73 wymień więc pilota i zobaczymy..mam nadzieję, że dasz znać o efektach