Dekoder 4K Multi - pilot zmienia głośność losowo

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

A w tym  dekoderze nie jest przypadkiem pilot na BT? Jeżeli tak, to może coś zakłóca sygnał na 2.4Ghz ?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 142
  • 518
  • 1

@agat13 

No dzisiaj wymieniem dekoder z pilotem...

Pozostaje chyba coś takiego... 😉

https://www.unfoldedcircle.com/

@atlas_cudow 

W TV też. Obydwa urządzenia są na Androidzie. I jak miałoby tp wpływać na jakość działania pilota?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Sygnał BT dość łatwo jest zakłócić innym sygnałem.  A swoją drogą, nie da się obsługiwać dekodera, pilotem od TV? Ja właśnie tak używam. Pilot od dekodera leży w szufladzie. Tylko mam ciut bardziej zaawansowanyc dekoder niż ten od Orange.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@mrosi73  z tego co wiem, to jak nie sparujesz pilota po BT to działa po IrDA. Zerknij czy to prawda...

Czyli po wymianie na nowy zestaw to samo się dzieje? 

• 142
  • 518
  • 1

No i właśnie tu też może być problem.

Próbowałem tego, o czym piszesz, czyli obsługi obydwu urządzeń pilotem od TV. Głośność - działa. Zmiana kanałów działa. Reszta - w tym podgląd informacji o audycji, program TV, etc. - nie.

@agat13 

A o tym w sumie nie pomyślałem... Spróbuję rozparować pilota z dekoderem. Tylko nie mam pewności czy nie jest tak, że z automatu dekoder wyszukuje pilota...

Tak, to dekoder już po wymianie.

• 142
  • 518
  • 1

Sprawdziłem IRdA. Niestety pilot nie działa właściwie. Nie obsługuje wszystkich funkcji.

W dekoderze nie można niestety dodać pilota od TV, mimo że też jest na BT.

W du...szy... 😉

ZOstają dwa piloty i tyle. Trzeba z tym żyć... 😉

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

piloty BT to nie jest najszczęśliwszy pomysł. BT ma swoje zalety, m.in. taką, że urządzenia nie muszą się widzieć optycznie. Ale jest to jednocześnie zaskakująca wada. Razu pewnego pilot, też BT, od mojego Chromecasta zaginął. Bo dzieciaki jak przyjdą do dziadków, to bawią się wszystkim, a potem nie odkładają na miejsce. Sam brak tego pilota to nie problem, bo Chromecasta można ogarnąć na różne sposoby, ale  ten zaginiony pilot, przygnieciony w jakiejś szparze od czasu do czasu "naciskał" klawisz wyłączający, sprawiając niepodziewane utrudnienia. Bo albo włączał Chromecasta i zabierał wejście dekoderowi, albo wyłączał i zabierał wszystko. Znalazł się po kilku tygodniach w szparze w kanapie. Ktoś siadał, wstawał, wiercił się, a TV reagował, jak u Jasia Fasoli.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@agat13, jestem pod wrażeniem, jesteś demonem szybkości polubień. Polubiłeś w mniej niż 60 sekund.