Dekoder 4K Multi - pilot zmienia głośność losowo

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 142
  • 518
  • 1

Mam od wczoraj nowy sprzęt - Funbox 10 i dekoder 4K Multi. Z tym ostatnim mam problem. A właściwie nie z samym dekoderem, a z pilotem zdalnego sterowania.

Przy pierwszym uruchmieniu, wszystko hulało jak trzeba. I Funbox i 4K Multi. Niestety dzisiaj bawiłem się w konfigurację SmartBox WiFi 6 i coś się posypało na tyle intensywnie, że musiałem resetować Funboksa, SmartBoksa i dekoder. No i się zaczęło... Funbox i SmartBox działaj bez zastrzeżeń. Dekoder generalnie też, ale jego pilot już nie do końca.

Pilot działa generalnie poprawnie, w zasadzie prawie wszystkim funkcjami steruje prawidłowo, ale...

Mam włączoną funkcję HDMI-CEC, więc kanały zmieniam w dekoderze, a głośność reguluję w TV. Problem z tym, że ta ostatnia nie następuje jednolicie. To znaczy po jednym kliknięciu przycisków głośność +/-, siła głosu zwiększa się/zmniejsza się losowo, o 1 lub 2 jednostki. I nie ma znaczenia, czy przycisk nacisnę na ułamek sekundy, czy przytrzymam chwilę. Irytuje mnie to niemiłosiernie...

Przywracałem kilkukrotnie dekoder do wartości fabrycznych (również drogą "igła -> otwór"), rozparowywałem pilota w sposób opisany w NO (trzymając przyciski OK i CH- przez 6 sekund), wyjmowałem baterie z pilota. Bez efektu. To o 1, to o 2. I ciszej, i głośniej tak samo...

Dodam, że w ustawieniach pilota w dekoderze nie mogę wybrać marki telewizora. To znaczy mogę przesuwać belkę po liście marek, ale kliknięcie OK na wybranej nic nie robi.

Ofkors dopuszczam możliwość, że w trakcie "zabawy" wcisnąłem jakąś kombinację przycisków (nadal nie wiem jaką).

Ktoś, coś...?

17 ODPOW. 17

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Stawiam na uszkodzenie pilota. Warto by było sprawdzić inny pilot.

• 142
  • 518
  • 1

Tak przypuszczam...

Ofkors wkurzające to, ale zdaję sobie sprawę, że urządzenie elektroniczne ma prawo się popsuć. Nawet nowe. Więc spoko.

Napisałem do pomocy technicznej. Kiedy wspomniałem o dekoderze 4K Multi i pilocie, sami zapytali, czy nie działają własciwie przyciski. Więc chyba coś jest na rzeczy, w sensie, że mój przypadek nie jest odosobniony... 😉

Mam już zlecenie wymiany. Więc... will see... 😉

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@mrosi73  przez przekorę obstawie niekompatybilność z TV. Nie będę podważał zdania konsultantów, ale..

• 142
  • 518
  • 1

Tylko wiesz...

Przy pierwszym uruchomieniu działał właściwie...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Sprawdź na innym kablu HDMI, czy problem występuje.

• 142
  • 518
  • 1

No i cóż...

Dupens. Nowy dekoder, nowy pilot i to samo.

Przećwiczyem ze wszystkimi portami w TV. W sumie 6 różnych przewodów HDMI, wącznie z tym, dostarczanym z dekoderem. I to samo.

No w sumie pozostała opcja zmiany TV... 😉

Trudno. Zostaje obsługa dwoma pilotami.

Ech...

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@mrosi73, a może jakaś opcja w TV się zmieniła niechcący podczas operacji z pilotem. Może spróbuj TV do fabrycznych.

• 142
  • 518
  • 1

Jedyne co mogło się zmienić, to ustawienia HDMI-CEC (EasyLink w Philipsie) i ARC. Od tego jest konkretna sekcja w TV. I próbowałem różnych ustawień. Bez efektu.

A reset TV nie wchodzi w rachubę, bo miał robioną specjalistyczną kalibrację. To nie jest przeciętny TV... 😉

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@mrosi73  wymień więc pilota i zobaczymy..mam nadzieję, że dasz znać o efektach