Dekoder 4K Multi, a wzmacniacz WiFi 6 Cudy RE3000

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Zacznę może od tego że odbieram telewizję przez dekoder 4K Multi. Ponieważ dekoder jest zainstalowany w salonie (duży pokój) oddalonym przez korytarz, przedpokój zastosowałem wzmacniacz sygnału WiFi Mercusys ME50G. Wszystko jest skonfigurowane poprawnie. Dekoder odbiera kanały telewizyjne za pomocą połączenia kablem ethernet i przez WiFi w pasmach 2,4 GHz i 5GHz bez problemów. Wcześniej miałem wzmacniacz Mecusys ME30 i też wszystko było w porządku. Problem zaczął się kiedy chciałem sobie poprawić prędkości internetu i zakupiłem wzmacniacz sygnału WiFi6 Cudy RE3000. Nie mogłem się spodziewać że będą jakieś problemy, bo dlaczego? Otóż konfiguracja wzmacniacza banalnie prosta. Po podłączeniu do dekodera, dekoder wyszukał sieć WiFi. Schody zaczęły się w czasie odbioru telewizji. Dekoder nie daje rady odbierać sygnału w paśmie 5GHz ( piksele, zacięcia głosu, dekoder zgłasza brak sieci) Po kablu ethernet idzie, w paśmie 2,4GHz idzie, aplikacje YT, Play i inne odbierają. Nie idzie odbierać tylko telewizji. Uważam taki stan nie do przyjęcia ponieważ jak już jest to ma działać w całym zakresie. Wiadomo że pasmo 5GHz jest najszybsze, sygnał jest bardzo dobry, a odbiór kaszana. Nie mam pojęcia co się dzieje? Niedopasowanie sprzętu? Co mógłbym jeszcze zrobić? Nie za bardzo mam możliwość. Komputer chodzi, smartfony działają, telewizja przez przystawkę i aplikacje odbiera bardzo dobrze, tylko ten 4 K Multi w jednym paśmie 5 GHz nie chce współpracować.

39 ODPOW. 39

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Jeśli masz możliwość połączenia kablem to nie rozumiem dlaczego chcesz to robić po WiFi? Chyba że testowo puściłeś kabel żeby sprawdzić. 

Jeśli działa w 2,4GHz to jeśli chodzi o prędkość z tego pasma w zupełności wystarczy. Transfer w 5GHz nic Ci nie da, bo tu potrzeba kilku Mbps przepustowości.

Sprawdź kanały aplikacją WiFi Analyzer na Androida czy czasem kanał w 5GHz nie jest zajęty i sieć jest zakłócana - jeśli tak jest to zmień kanał na inny. Weird Speed Issue on 5 GHz WiFi with My Cudy WR3000S Router : r/HomeNetworking

Sprawdź czy możesz wgrać update softu do Cudy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64162
  • 825

@janio1  podłącz się do repeatera po kablu i zrób test prędkości. Przestaw go też w inne miejsce, bo retransmiter jeden drugiemu nie jest równy...

Musisz osiągnąć równowagę transmisji od i do repeatera 

Może warto zejść do wifi 5 wyłączając na testy wifi6?

• 169
  • 584
  • 0

Update softu Cudy zaktualizowane. Pasmo 5GHz zajęte, ale Mercusys nie miał problemów. Po kablu mam około 97 Mbps więcej nie puści karta w dekoderze, a po WiFi 5 GHz ponad 350 Mbps, więc jest różnica. Skoro Mercusys chodzi po kablu i po WiFi to dlaczego Cudy nie? Dziwne jet to że dekoder jednak nie znajduje sygnału WiFi w paśmie 2,4 GHz. Zostanę jednak przy Mecusys, Cudy odeślę do sprzedawcy. Spróbuję jeszcze przejść na niższy kanał i zwęzić szerokość kanału do 80 MHz. Funbox 6 przy szerokim kanale 160 Mhz automatycznie ustawia na kanał 100, a tam jest kilka sieci. Jeszcze pokombinuję, wyłączę WiFi 6 zobaczymy. chociaż 4 K multi pracuje prawdopodobnie w WiFi 6.

• 2398
  • 10489
  • 94

@janio1napisał(-a)

Update softu Cudy zaktualizowane. Pasmo 5GHz zajęte, ale Mercusys nie miał problemów.

Mimo wszystko zmień kanały i tak jak napisałeś zmień szerokość kanału. 

Sieć w dwóch pasmach masz o tej samej nazwie czy różne nazwy sieci per pasmo? 

• 169
  • 584
  • 0

Wzmacniacz daje rozszerzenie np. ********EXE5G, lub *******EXE2,4G, hasła takie same jak na routerze.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64162
  • 825

@janio1  czy możesz na testy ustawić i ssid takie samo? Dodawanie rozszerzenia to może być sygnał, że akurat ten repeatera ma jakieś własne ustawienia i czegoś nie puszcza 

• 169
  • 584
  • 0

Na dzisiaj zawieszam testowanie. Telewizor na razie jest okupowany. Jak coś wymyślę i przetestuje dam znać.

• 2398
  • 10489
  • 94

I porównaj jeszcze różnice (jeśli są) do konfiguracji na poprzednich urządzeniach które działały dobrze. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35078
  • 293

@janio1napisał(-a)

...

Po kablu mam około 97 Mbps więcej nie puści karta w dekoderze, a po WiFi 5 GHz ponad 350 Mbps, więc jest różnica. 

..

Nie rozumiesz jak to działa. Karta eternetowa w tym dekoderze to Fast eternet, więc to 97Mbps to maksimum jej możliwości. Ale te "ponad 350 Mbps" w WiFi to nie jest dla TV lepiej, tylko gorzej. Dlaczego? Bo dekoder do działania TV potrzebuje maksymalnie 24Mbps, a zwykle znacznie mniej, około 10-12Mbps dla kanałów HD. W żaden sposób TV z tych "dodatkowych" możliwości oferowanych przez WiFi nie jest w stanie skorzystać. Natomiast ten strumień idzie zupełnie innym protokołem, tak jak już wielokrotnie było pisane jest to multicast, UDP (czyli bez sprawdzania czy doszło i bez retransmisji). Nie każdy sprzęt sobie radzi z multicast, szczególnie jeśli ma on iść przez WiFi. Dokładnie takie są objawy jak opisujesz. Rutery z WiFi AP często mają opcje specyficznie traktujące multicast vs. WiFi, co nie zawsze wychodzi zresztą na zdrowie. No i Cudy to nie jest jakiś szczyt technologii, więc szczególnie mnie to nie dziwi. 

Powtórzę jeszcze raz: jedyne sensowne połączenie dekoderów multicastowych do sieci to połączenie kablowe. Jeśli działa przez WiFi to dobrze, ale nie należy zakładać że zawsze tak będzie. Wystarczy że odwiedzi cię ktoś dysponujący przestarzałym sprzętem, i wystarczająco dociąży WiFi, żeby na TV zaczęły się cudy. Nic na to nie poradzisz, nijak temu nie zapobiegniesz.