Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dekoder (4K - IWU200) włącza się sam bez żadnej ingerencji z mojej strony

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 433
  • 1391
  • 11

Myślałem, że mi się coś przyśniło, ewentualnie, że w nocy jakoś trącam pilota, ale nie.

W jednym pokoju dekoder 4K Multi, w drugim (moim) dekoder 4K. Jeżeli w drugim pokoju zostanie włączony dekoder 4K Multi to ten w moim (zwykły 4K) za parę, góra paręnaście minut też się sam włączy.

Oba dekodery mają (tak mi się wydaje) najnowsze oprogramowanie i wydaje mi się, że problem się pojawił po ostatniej aktualizacji dekodera 4K. Oba są połączone przez WiFi.

Czy ktoś zauważył coś takiego u siebie?

*Temat przeniosłem z działu "Telewizja" oraz doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

Multiroom - drugi dekoderer włącza się sam

@f00ku55  ciekawostka..gdyby się włączały od razu oba...przebicia z pilota na drugi dekoder. Widziałem raz coś takiego, gdy sterowanie było centralne.

Uruchamianie drugiego po  jakimś czasie to nowość ..jaki jest jeden i drugi dokładnie? Spróbuj wyczyścić oba do fabryki i sparować z wifi ponownie. Ciekawe czy to bug osobisty - przeznaczony tylko dla Ciebie, czy generalnie błąd systemowy po aktualizacji? 

• 433
  • 1391
  • 11

Pierwszy to 4K Multi, a drugi to IWU 200.

• 14453
  • 59385
  • 722

@f00ku55  czyli od sasa do lasa...Linux i android...Może nowy soft IWU coś wymodził?

Sprawdź resety..może pomogą, na pewno nie zaszkodzą 

• 433
  • 1391
  • 11

Spróbuję, ale najpierw zobaczę, czy wyłączenie obu dekoderów "z guzika" na dłuższą chwilę w czymkolwiek pomoże 🙂

• 14453
  • 59385
  • 722

Multiroom - drugi dekoder (4K - IWU200) włącza się sam po włączeniu pierwszego

@f00ku55  każda metoda i weryfikacja dobra. Zaobserwuj sekwencje i prawidłowość włączania zarówno w trybie uśpienia jak i całkowitego wyłączenia ( tryb Eco)

Później zresetuj IWU jako bardziej podejrzany...i informuj co będzie się działo 

• 433
  • 1391
  • 11

Nie mogę już niestety zmienić nazwy tematu, ale po dzisiejszym dniu jestem na 99,9% pewien, że to jednak nie jest kwestia multiroomu i drugi dekoder nie ma tu nic do rzeczy.

Dziś od rana był włączony wyłącznie pierwszy, główny dekoder (nie u mnie w pokoju), mój się nie włączył.

Po paru godzinach wracamy do domu, a mój dekoder (drugi, multiroom) jest włączony.

WTF Orange? Gdybym miał włączone HDMI CEC to również mój telewizor by się włączył i tak przez parę godzin wyświetlał statyczny obraz menu dekodera. Chyba nie muszę mówić, że w przypadku OLED'a jest to słabe rozwiązanie.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6637
  • 27247
  • 217

Żeby uniknąć takich cudów trzymam te dekodery pod prądem tylko gdy pracują, kiedy odchodzę na dłużej lub idę spać odłączam zasilanie. Mino tej polityki ostatnia aktualizacja jakoś się zainstalowała, więc żadnego ograniczenia funkcjonalności to nie powoduje.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 703
  • 2971
  • 15

Miałem podobny problem tylko z soundbar'em. W totalnie losowych momentach włączał się... tak średnio raz na 2 tygodnie. Próbowałem wszystkiego, ale ewidentnie wzbudzał go telewizor, nawet wyłączony. Zrobiłem raz test i podłączyłem soundbar przez złącze analogowe i było ok. Stąd wniosek, że wzbudzał go telewizor. Ominąłem problem, montując takie gniazdko z Wi-Fi za 30 zł. Teraz głośnik włączam z poziomu telefonu.